Nemzetközi foci

Már Manchesterben látják a dán Haalandot, aki kezdőként két meccsén öt gólt lőtt a válogatottban

Ulrik Pedersen/DeFodi Images via Getty Images
Ulrik Pedersen/DeFodi Images via Getty Images
Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy mesterhármast rúg a nemzeti csapatában, azt pedig még kevesebben, hogy amint először bekerül a kezdőbe, rögtön össze is jön a bravúr. Rasmus Höjlund viszont pontosan ezt tette, majd három nappal később egy duplával hívta fel magára a figyelmet. Dánia szupertehetségét 18 évesen eladta az imádott klubja, de magához tért a pofonból, és azóta egyre jobb lesz.

Remélem, pályára léphetek, de nem én hozom meg ezt a döntést

– mondta Rasmus Höjlund a Dán Labdarúgó Szövetségnek az Európa-bajnoki selejtezősorozat kezdete előtt. Aztán pályára lépett a dánok mindkét meccsén, és rögtön szerzett öt gólt, amivel be is jelentkezett a gólkirályi címre.

A skandináv csapatnál a sorozat előtt még nem volt egyértelmű, hogy ki játszik majd csatárt a Finnország és Kazahsztán elleni meccseken. Kapser Dolberg agyrázkódást szenvedett a klubjában, Andreas Cornelius épphogy felépült egy korábbi sérülésből, míg Szoboszlai Dominik csapattársa, Yussuf Poulsen csak elvétve kapott lehetőséget az RB Leipzigben az utóbbi időben. A behívott támadók közül Jonas Windnek csak 4 gólja volt a Wolfsburgban, Martin Braithwaite nyolcszor talált be az Espanyolban, míg Marcus Ingvartsen tízszer volt eredményes a Mainz csatáraként. A jelenlegi idényben Höjlund 8 gólnál jár az Atalantában, így aztán nem állítható, hogy egyértelmű lett volna a választás.

Törhette hát a fejét Kasper Hjulmand szövetségi kapitány, mi legyen a megoldás – végül a legfiatalabb csatár mellett döntött. Mondhatnánk akár, hogy vakmerőség volt egy 20 esztendős játékosra ezt a feladatot rábízni, de fényesen bevált: Höjlund szerezte Dánia eddigi összes találatát. Ugyanakkor akadtak előjelei annak, hogy ebben a srácban hatalmas potenciál rejlik.

Höjlund Koppenhágában kezdett futballozni, több utánpótláscsapatban is megfordult, mire 15 évesen az FC Köbenhavnhoz került. Itt aztán robbanásszerűen fejlődött, 2020-ban annyival a társai előtt járt, hogy 17 évesen már az U19-es csapatban rúgta a gólokat. A magas, erős felépítésű fiút azonban nem kellett félteni az idősebb gyerekek ellen sem, 15 góllal és 3 gólpasszal zárt. Csak idő kérdése volt, hogy megmutassa magát a felnőtt csapatban is, erre októberben került sor az Aarhus elleni bajnokin.

Fantasztikus a fizikuma, hatalmasat lő, de ezzel egy időben taktikailag is okos játékos, aki hosszú ideig koncentráltan látja el a feladatát. Robusztus srác, erős személyiséggel

méltatta az utánpótlásból kikerülő játékosok fejlődéséért felelős igazgató, Sune Smith-Nielsen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rasmus Winther Højlund (@rasmus.hoejlund) által megosztott bejegyzés

Az első idényében még főleg kiegészítő embernek számított, de ahogyan az Eb-selejtezőkön, úgy a klubcsapatában is különböző sérülések miatt több játéklehetőséghez jutott. Az első góljára viszont 2021-ig kellett várni, igaz, az Európai Konferencia Liga selejtezőjében a Torpedo Zsodino ellen rögtön duplázni is tudott.

Bejött neki az EKL, a selejtezőkön három gólig jutott, a csoportkörben kettőt lőtt. Ugyan a Szuperligában nem talált be, és a 27 meccsen szerzett öt gól sem tűnik eget verő mutatónak, a Sturm Graznak tetszett a játéka, és 1,8 millió euróért szerződtették. Az FC Köbenhavn ekkor már a fiatalításon dolgozott, így némi meglepetésnek számított, hogy lemondott a csatárról, de a bejelentésben azzal érvelt a vezetőség, hogy Höjlund magas szinten többet játszik majd Ausztriában. Ennek ellenére a tinédzser nem volt boldog.

„Tudtam, hogy váltanom kell, hiszen több csatár is érkezett a klubhoz, értem pedig elfogadtak egy ajánlatot. Mindenki tudja, ha ilyenkor visszautasítod az átigazolást, nem kapsz majd elég játékidőt. Nagyon akartam egy bajnoki címet szerezni, mert imádom az FCK-t, de sajnos erre már nem lesz lehetőség. Véleményem persze van, a fiatalításban pedig, úgy érzem, én is nagy szerepet kaphattam volna” – mondta Höjlund a távozásáról az Ekstra Bladetnek.

Sokan féltették a 18 éves fiút, amiért egyedül vág neki a légióskodásnak, elmondása szerint pedig nehéz is volt elszakadnia a családjától és kedvenc klubjától. Ez azonban a teljesítményén nem látszott meg, a WSG Tirol elleni debütálásán rögtön duplázni tudott, amire korábban egyetlen focista volt képes az osztrák ligában, még 1990-ben.

Kezdetben a szülők sokat jártak Ausztriába, mert Höjlund nehezen állt át az önellátó életmódra, de a bizonyítási vágy fűtötte. Első három meccsén rendre eredményes volt, de igazán a jelenlegi szezon kezdetén rúgta be a grazi ajtót, miután nyáron öt bajnokin három gól és két gólpassz jött össze neki, közte az a Salzburgnak lőtt találat, amely után Erling Haalandhoz kezdték hasonlítani.

A Dinamo Kijevnek lőtt Bajnokok Ligája-selejtezős gólja mellett az Osztrák Kupában duplázott, az Atalantánál pedig ezen a ponton döntöttek a szerződtetése mellett. Több érdeklődő is akadt, az olaszok végül 17 millió eurót sem sajnáltak érte. Nem vallott szégyent a Serie A-ban sem, második meccsén már be is köszönt a Monzának. Az FBREF mutatói alapján a liga legjobb támadói között van, lövései sűrűn kaput is találnak, és a gólokkal is jól áll, a kereken 6 xG-nyi helyzetéből hét gólt lőtt, ebből hatot 2023-ban.

Megvan benne a lelkesedés, az energia és az intenzitás, ugyanakkor a technikai képzettsége is lenyűgöző. Még mindig van hová fejlődnie, nagy potenciál van benne. Nagyon hasonló Haalandhoz, nem csak a fizikai ereje és a gyorsasága miatt. Óriási karrier áll előtte és napról napra jobb lesz

– lelkendezett Gian Piero Gasperini a dán csatárról.

Ilyen előzmények után Hjulmand nyugodt szívvel rakhatta a válogatott kezdőjébe Höjlundot, aki meg is hálálta a bizalmat. A korábban csak 30 perceket kapó futballista élete harmadik válogatott meccsén először kezdett és mesterhármasig meg sem állt.

Ezt követte ugyan egy dán szemszögből katasztrofális, Kazahsztán elleni 3-2-es zakó, de Höjlundra megint nem lehetett panasz, hiszen duplázott, és a góljaival még 2-0-ra vezetett a csapata, amely aztán érthetetlenül leállt a második félidőre, és ezt a hazaiak ki is használták. A csatár jelenleg vezeti a selejtezők góllövőlistáját.

Izgalmas látni a fejlődését, és a személyisége miatt valószínűleg még sokkal jobb lesz. Hajlandó keményen dolgozni, érdekli, hogyan lehet jobb. Rettentő gyors, nagy a munkabírása, és remekül helyez nyomást a védelemre. Még sokat kell fejlődnie, de nagyon hiszünk benne

mondta Hjulmand a selejtezők előtt.

Nem csak a szája járt a kapitánynak, be is tette a csapatába, az öt rúgott gól pedig bizonyítja, hogy érdemes Höjlundban gondolkodnia a csapat összeállításakor. Erre a teljesítményre természetesen többen felkapták a fejüket, de az Atalantában nyújtott játéka miatt is figyelik a nagycsapatok, így aztán a sportlapok is beindultak: már az Arsenallal, valamint a Manchester Uniteddel is hírbe hozták a brit orgánumok. Nyárig biztosan Olaszországban marad, utána indulhat be a licitháború, ugyanis 2027-ig szól a szerződése.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik