Thomas COEX / AFP
Nemzetközi foci sport

Az UEFA is felelős a több ezer embert érintő BL-döntős traumáért

A párizsi rendőrség mellett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is felelős azért a káoszért, amely a Bajnokok Ligája májusi döntője előtt alakult ki a Stade de France-nál – erre a megállapításra jutott az a független vizsgálóbizottság, amelyet az 1989-es Hillsborough-katasztrófát feldolgozó munkacsoportot is vezető Phil Scraton irányított. Korábban az UEFA minden felelősséget elhárított, írta az MTI.

„A szurkolók tapasztalatait feldolgozva arra jutottunk, hogy minden felet felelősség terhel: az UEFA-t, a párizsi rendőrséget, a helyi és állami hatóságokat és a stadion tulajdonosát is” – áll a jelentésben. A felderítő munkában öt szakértő vett részt és közel ötszáz érintettet – nőt, férfit, gyereket -, valamint újságíró szemtanúkat hallgattak meg a történtekkel kapcsolatban.

Kapcsolódó

Megállapították, hogy a rendőrök kitartó támadása, a könnygáz meggondolatlan és indokolatlan használata a szűk területen rekedt férfiak, nők és gyermekek ellen könyörtelen és veszélyes volt. Emberi életek voltak veszélyben, ráadásul a drukkerek helyi bandák garázdálkodásának is ki voltak téve, többüket kirabolták.

Csak a szurkolók nyugodt viselkedésének köszönhető, hogy nem halt meg senki, több ezer embert, köztük gyerekeket azonban trauma ért

– áll a jelentésben.

A május 28-i döntőt a Real Madrid nyerte a Liverpool ellen 1-0-ra. A találkozó több mint fél órás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére. A rendőrség – amely könnygázt is bevetett – több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az európai szövetség szerint az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását.

Az UEFA független jelentése várhatóan novemberben kerül nyilvánosságra.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!