Nemzetközi foci bajnokok ligája

Felmentették a Liverpool-szurkolókat a BL-döntős káosz miatt

Thomas COEX / AFP
Thomas COEX / AFP

Felmentette a Liverpool szurkolóit a francia szenátus, adta hírül a brit Metro.

A párizsi Stade de France-ban rendezett találkozó több mint fél órás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tömegjelenetek zajlottak le. Több liverpooli drukker nem jutott be a stadionba, a rendőrök bántalmaztak és gázspray-vel fújtak le több tucat szurkolót, az 1-0-s madridi sikerrel végződött finálé kapcsán több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az európai szövetség (UEFA) annyit közölt, hogy az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását. A francia kormány már a komolyabb kivizsgálás előtt is bocsánatot kért a káoszért.

Kapcsolódó
Bocsánatot kért a francia kormány a BL-döntős káoszért
Párizs a 2024-es nyári olimpiára két tanulmányt is készít, hogy optimalizálható legyen a stadionok biztonságát.

A vizsgálat arra jutott, hogy hiába próbálták rákenni a liverpooli szurkolókra a botrányt, egyáltalán nem ők tehetnek róla. Az állítólagos 40 ezer hamis jeggyel érkező angol drukkerekről semmilyen bizonyíték nem került elő, miközben a biztonsági kamerák felvételei azonnal megsemmisültek, mielőtt a bíróság megvizsgálhatta volna őket.

„Franciaország belügyminisztere, Gérald Darmanin és sportminisztere, Amélie Oudéa-Castéra, valamint a párizsi rendőrfőkapitány, Didier Lallement beszámolói is alaptalannak bizonyultak

A szenátus vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy minden egyes hatósági szerv kudarcot vallott a szervezés során

– írja a Metro.

A portál úgy fogalmaz, a szenátus jelentésében világossá válik, hogy ki volt a felelős a veszélyes rendzavarásért a Bajnokok Ligája döntőjében, egy sor ajánlást tesz a jövőbeli fejlesztésekre. Azonban az ilyen jellegű vizsgálat jogilag nem kötelezi Franciaországot semmire, vagyis Emmanuel Macron kormánya akár figyelmen kívül is hagyhatja.

Olvasói sztorik