Nemzetközi foci bajnokok ligája

A francia sportminiszter a Liverpoolra tolta a BL-döntő előtti balhét

Thomas COEX / AFP
Thomas COEX / AFP

A francia sportminiszter szerint elsősorban a brit szurkolók hibáztathatók a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati döntője előtt kialakult káoszért, a liverpooli polgármester viszont úgy véli, bocsánatkérés jár az angol csapat drukkereinek.

A párizsi Stade de France-ban rendezett találkozó több mint fél órás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére.

Kapcsolódó
A francia lapok a párizsi BL-döntő rendezését szapulják
Van olyan lap, amelyik egyenesen megkérdőjelezte, hogy az ország képes-e két év múlva olimpiát rendezni, ha az egy estés eseménybe is beletörött a bicskájuk.

Amélie Oudéa-Castéra sportminiszter hétfőn az RTL televíziónak úgy nyilatkozott, hogy 30-40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okoztak. Hozzátette: egyelőre tisztázásra vár, hogy honnan szerezték be ilyen nagy számban a hamisított jegyeket.

A tárcavezető szerint az FC Liverpool – ellentétben a Real Madriddal – nem törődött megfelelően a szurkolóival és magukra hagyta őket.

A miniszter úgy fogalmazott, sajnálatos volt, hogy könnygázt kellett bevetni, ami semleges drukkereket, családokat, gyerekeket is érintett. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy Franciaország alkalmas nagy sportesemények megrendezésére, és emlékeztetett a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra.

Mint mondta, a történtek tanulságait le kell vonni, tekintettel a jövő évi rögbi-világbajnokságra és a 2024-es párizsi olimpiára. Oudéa-Castéra Gérald Darmanin belügyminiszterrel részt vesz azon a válságülésen, amelyet hétfőn délelőtt tartanak a szombati eseményekkel kapcsolatban.

A rendőrség az 1-0-s madridi sikerrel végződött finálé kapcsán több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek. Az európai szövetség (UEFA) annyit közölt, hogy az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását.

Kapcsolódó

Liverpool polgármestere, Joanne Anderson „rendkívül undorítónak” nevezte a francia rendőrség fellépését a brit szurkolókkal szemben. A politikus, aki maga is ott volt szombaton este a Stade de France-ban, a BBC-nek hétfőn úgy nyilatkozott: a hatóság „rendkívül brutálisan” lépett fel, ráadásul a mérkőzés szervezése „kaotikus” volt. Szerinte a Liverpool drukkerei bocsánatkérést érdemelnek.

A szurkolóinkat sztereotipizálják. Minél több történetet hallok, annál dühösebb leszek. A drukkereknek több tisztelet jár

– fogalmazott a polgármester, aki közölte: Liz Truss külügyminiszter közbenjárásával arra kéri az UEFA-t és Emmanuel Macron francia elnököt, hogy vizsgálják ki a történteket.

„Szégyen, hogy a szurkolókat hibáztatják” – írta a Twitteren Anderson.

Olvasói sztorik