Nemzetközi foci

„A rokonaink majdnem meghaltak” – családok szakadtak szét az argentin futballkáoszban

Marcelo Endelli / Getty Images
Marcelo Endelli / Getty Images
Egy szurkoló meghalt, amikor az argentin rendőrség gumilövedéket és könnygázt vetett be egy bajnoki futballmérkőzésen.

A Gimnasia La Plata-Boca Juniors találkozóra megtelt a hazaiak stadionja, de további nézők próbáltak meg bejutni a kapukon. A rendőrök gumilövedékekkel próbálták megoldani a helyzetet, eltaláltak egy operatőrt is.

Kapcsolódó

A beavatkozás során jelentős mennyiségű könnygáz került a levegőbe, a játékvezető ezért a 9. percben biztonsági hiányosságokra hivatkozva lefújta a meccset.

A lelátókról ekkor a pályára özönlöttek a könnygáz elől menekülő szurkolók, és egyikük – a hatósági tájékoztatás szerint – szívproblémák miatt meghalt. Az arénában csak hazai hívek voltak, mivel Buenos Aires tartományban 2013 óta nem engedélyezik a vendégszurkolók jelenlétét.

Az Argentin Labdarúgó Szövetség közleményben ítélte el a történteket, és közölte, továbbra is azon dolgozik, hogy az ilyen jellegű incidenseket – amelyek bemocskolják a futball szellemét – felszámolja.

Csak a Gimnasia-szurkolók tartózkodtak a La Plata-i Juan Carmelo Zerillo Stadionban, mivel Buenos Aires tartomány 2013-ban a gyakori erőszakkitörések közepette eltiltotta a vendégcsapatok szurkolóit a meccsektől.

A kétéves fiam nem kapott levegőt. Kétségbeesettnek éreztük magunkat, és aggódtunk a lelátón lévők miatt. Ez őrület. Normális futballmeccsre készültünk, de a rokonaink majdnem meghaltak

– mondta Leonardo Morales, a Gimnasia játékosa.

Hernán Mastrángelo, a mérkőzés játékvezetője vállalja a felelősséget, amiért lefújta a mérkőzést.

„Találkoztam a csapatkapitányokkal, hogy megtudjam, vannak-e rokonaik a lelátón. Kiderült, szinte mind játékost érint a kialakult helyzet. A könnygáz miatt a levegő belélegezhetetlenné vált, esélyünk sem volt, hogy visszamenjünk a pályára és lejátsszuk a mérkőzést.

A helyzet irányíthatatlanná vált és kicsúszott a kezeink közül az irányítás.

A hazaia klub elnöke, Gabriel Pellegrino elmondta, megvan a jegyértékesítés rendszere és a klubvezetés nem állhat minden kapuban, hogy megmondja a nézőknek, ki léphet be és ki nem.

„A felelősség a biztonságért felelős céget terheli” – vélte.

Az AS argentin kiadása szerint akkora volt a káosz, hogy családok szakadtak szét, és kétségbeesett gyerekek keresték a szüleiket, ebben a hangosbemondó próbálta segíteni őket.

Szombaton Indonéziában történt tragédia, amelyben legalább 125 ember meghalt, miután a rendőrök könnygázt vetettek be a stadionban, a menekülő szurkolókat pedig vagy halálra taposták vagy megfulladtak.

Olvasói sztorik