Marcelo Endelli / Getty Images
Nemzetközi foci sport

„A rokonaink majdnem meghaltak” – családok szakadtak szét az argentin futballkáoszban

Egy szurkoló meghalt, amikor az argentin rendőrség gumilövedéket és könnygázt vetett be egy bajnoki futballmérkőzésen.

A Gimnasia La Plata-Boca Juniors találkozóra megtelt a hazaiak stadionja, de további nézők próbáltak meg bejutni a kapukon. A rendőrök gumilövedékekkel próbálták megoldani a helyzetet, eltaláltak egy operatőrt is.

Kapcsolódó

A beavatkozás során jelentős mennyiségű könnygáz került a levegőbe, a játékvezető ezért a 9. percben biztonsági hiányosságokra hivatkozva lefújta a meccset.

A lelátókról ekkor a pályára özönlöttek a könnygáz elől menekülő szurkolók, és egyikük – a hatósági tájékoztatás szerint – szívproblémák miatt meghalt. Az arénában csak hazai hívek voltak, mivel Buenos Aires tartományban 2013 óta nem engedélyezik a vendégszurkolók jelenlétét.

Az Argentin Labdarúgó Szövetség közleményben ítélte el a történteket, és közölte, továbbra is azon dolgozik, hogy az ilyen jellegű incidenseket – amelyek bemocskolják a futball szellemét – felszámolja.

Csak a Gimnasia-szurkolók tartózkodtak a La Plata-i Juan Carmelo Zerillo Stadionban, mivel Buenos Aires tartomány 2013-ban a gyakori erőszakkitörések közepette eltiltotta a vendégcsapatok szurkolóit a meccsektől.

A kétéves fiam nem kapott levegőt. Kétségbeesettnek éreztük magunkat, és aggódtunk a lelátón lévők miatt. Ez őrület. Normális futballmeccsre készültünk, de a rokonaink majdnem meghaltak

– mondta Leonardo Morales, a Gimnasia játékosa.

Hernán Mastrángelo, a mérkőzés játékvezetője vállalja a felelősséget, amiért lefújta a mérkőzést.

„Találkoztam a csapatkapitányokkal, hogy megtudjam, vannak-e rokonaik a lelátón. Kiderült, szinte mind játékost érint a kialakult helyzet. A könnygáz miatt a levegő belélegezhetetlenné vált, esélyünk sem volt, hogy visszamenjünk a pályára és lejátsszuk a mérkőzést.

A helyzet irányíthatatlanná vált és kicsúszott a kezeink közül az irányítás.

A hazaia klub elnöke, Gabriel Pellegrino elmondta, megvan a jegyértékesítés rendszere és a klubvezetés nem állhat minden kapuban, hogy megmondja a nézőknek, ki léphet be és ki nem.

„A felelősség a biztonságért felelős céget terheli” – vélte.

Az AS argentin kiadása szerint akkora volt a káosz, hogy családok szakadtak szét, és kétségbeesett gyerekek keresték a szüleiket, ebben a hangosbemondó próbálta segíteni őket.

Szombaton Indonéziában történt tragédia, amelyben legalább 125 ember meghalt, miután a rendőrök könnygázt vetettek be a stadionban, a menekülő szurkolókat pedig vagy halálra taposták vagy megfulladtak.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!