STR / AFP
Nemzetközi foci sport

Stadionkatasztrófa Indonéziában: legalább 125-en meghaltak a káoszba fulladt futballmeccsen

Legalább 125-en meghaltak és 180-an megsérültek egy indonéziai labdarúgó-mérkőzést követően, írta a Guardian vasárnap hajnalban. A bajnokságot egy hétre beszüntették minden idők egyik legnagyobb stadiontragédiáját követően.

Szombaton, Malang városában játszott egymással két rivális, az Arema és a Persebaya Surabaya, a hazai csapat pedig ugyan ledolgozta kétgólos hátrányát, végül 3-2-re kikapott. A Guardian cikke szerint ekkor több ezer hazai szurkoló tódult be a pályára (42 ezer jegyet értékesítettek a 38 ezer férőhelyes stadionba) és balhézni kezdtek, rátámadtak az Arema játékosaira is, mire válaszul a rendőrség könnygázt vetetett be.

Ekkor tört ki a káosz, rengetegen fogták menekülőre, a kijáratok felé tóduló emberek összenyomták egymást, többen is megfulladtak.

STR / AFP

34-en a stadionban haltak meg, a többiek pedig a kórházba szállítást követően. A hírek szerint az áldozatok között van két rendőr is, illetve egy ötéves gyerek is.

A balhé a stadionon kívül is folytatódott, autókat gyújtottak fel az utcákon.

PUTRI / AFP

Az indonéziai labdarúgó-szövetség a tragédia miatt egy hétre felfüggesztette a helyi első osztályú labdarúgó-bajnokság meccseit, és a szezon végéig kitiltotta az Aremát a mérkőzések házigazdái közül. Ferli Hidajat malangi rendőrfőnök elmondta, hogy kizárólag az Arema szurkolói válthattak jegyet az eseményre, miután a csetepaté elkerülése érdekében a Perszebaja szurkolóit kitiltották a meccsről. A korlátozást azt követően rendelték el, hogy a két rivális csapat szurkolói 2020 februárjában 250 millió rúpia kárt okoztak a Blitar stadionban.

Sandi Sadewa / MTI / EPA

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!