STR / AFP
Nemzetközi foci sport

37 kiskorú áldozata van az indonéziai stadionkatasztrófának

Az indonéziai futballmeccs után múlt szombaton kitört tömeges pánik halálos áldozatainak száma 133-ra emelkedett, közöttük 37 kiskorú van – jelentette be kedden az indonéziai nőjogi és gyermekvédelmi minisztérium. A sérültek száma meghaladja a 400-at.

Kapcsolódó
Stadionkatasztrófa Indonéziában: legalább 125-en meghaltak a káoszba fulladt futballmeccsen
Több ezren törtek a pályára, mire a rendőrség könnygázt vetetett be.

Szombat este tört ki pánik és káosz egy focimeccs után Indonéziában, a kelet-jávai Malangban. A helyi Arema FC veresége miatt csalódott szurkolók üvegekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg a labdarúgókat és a játékvezetőket, majd elözönlötték a pályát. A rendőrség könnygázt vetett be, a tömeg pedig a kijárat felé rohant, de a lökdösődésben sokan a földön végezték.

Harmincnégy ember – köztük két rendőr – még a helyszínen meghalt, utána pedig még többen a kórházba szállítás vagy ellátás közben. A zavargások a stadionon kívül is folytatódtak, ahol a szurkolók felgyújtottak öt rendőrautót.

A tragédiához hozzájárulhatott, hogy egyes kijáratok – ismeretlen okokból – zárva voltak. Az indonéz rendőrség kedden arról tájékoztatott, hogy a stadion kijáratai ugyan nyitva voltak, viszont egyszerre csak két ember fért ki rajtuk, miközben több százan nyomultak a kapuk felé, hogy mielőbb kijussanak.

Egy rendőrségi vezetőt és az elitegységek kilenc tagját elbocsátották az ügy miatt, és tizennyolc rendőr ellen vizsgálat folyik annak felderítésére, ki a felelős azért, hogy könnygázt vetettek be a stadionon belül.

Sandi Sadewa / MTI / EPA

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábban betiltotta a könnygáz használatát a stadionokban.

Úgy tudni, hogy a stadion túlzsúfolt volt, 42 ezer jegyet értékesítettek 38 ezer férőhelyre. A meccsre csak az Arema szurkolói válthattak jegyet, mert a csetepaté elkerülése érdekében az ellenfél, a Perszebaja szurkolóit eleve kitiltották a mérkőzésről.

Az indonéziai labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága egész életére eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől az Arema FC két tisztségviselőjét, a meccsek szervezésének fő felelősét, illetve a klub biztonsági vezetőjét. Az Arema FC továbbá köteles 250 millió rúpia (6,9 milliárd forint) pénzbírságot fizetni, és a szezon végéig már nem rendezhet mérkőzéseket.

Yusuf Kurniawan indonéziai futballkommentátor azt mondta: a pályára befutó szurkolók feltartóztatására bevetett könnygáz felszállt a lelátókra is, ahol az emberek fuldokolva próbálták megtalálni a kijáratokat. Az emberek pánikba estek, és halálra taposták egymást – mondta.

A futballhuliganizmus és a meccseket kísérő erőszak nem új keletű jelenség Indonéziában. A Save our Soccer (SOS) nevű jogvédő szervezet szerint a szombati baleset előtt 1995 óta 86 ember halt meg futballhoz kötődő erőszakcselekmények következtében. A mostani rendkívüli méretű tragédia azonban sokkolta az országot.

A FIFA és az Ázsiai Labdarúgó Szövetség tisztségviselői Indonéziába utaznak, hogy vizsgálatot folytassanak a malangi stadionban történtek után. 2023-ban Indonézia lesz a házigazdája a FIFA U20-as világbajnokságának.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!