Nemzetközi foci

A futballban minden lehetséges: Bécsben valósult meg az amerikai videojátékos álom

Thomas Pichler/SEPA.Media /Getty Images
Thomas Pichler/SEPA.Media /Getty Images

Alighanem minden Football Manager-rajongó álmát váltotta valóra október másodikán egy amerikai streamer, Zealand Shannon.

A fociedzők életét szimuláló videojáték a sportági rajongók egyik kedvence. Rendkívül időigényes és összetett program, amely ennek ellenére nem magyaráz el sokat a működéséről, inkább a játékosokra van bízva, mit hogyan csinál. Ezt ismerte fel Zealand, aki az elmúlt három évben rengeteg olyan YouTube-videót készített, amelyben a tapasztalatait, tippeket, trükköket, valamint a játék rejtett működési elveit mutatja be.

Kapcsolódó
Az új Football Managerben valóra válhat az álom, az elitbe kerülhet a magyar foci
A széria idei része egy új szerepkörrel és egy nagyon hasznos funkcióval bővítette az eddigi repertoárt. Mégsem biztos, hogy ezek lesznek a legnagyobb rajongók kedvencei, hanem a jövő megváltoztatása.

Mivel minden évben új játékot ad ki a gyártó, minden évben egy új csapatot igyekszik feljuttatni virtuális a csúcsra streamjein. A legutóbbi FM-ben az osztrák másodosztályban szereplő Floridsdorfer Athletiksport-Clubra esett a választása. A bécsi egyesület 1918-ban nyerte első és utolsó élvonalbeli bajnoki címét, ez adta Zealandnek az ihletet novemberben és kezdetét vette az éves szimulációs kalandja.

Amire azonban nem számított, hogy a klubnál megtalálták a videóját és alighanem megérezték a lehetőséget abban, hogy 200 ezren követik YouTube-on és több mint százezren Twitchen, mert hamar érintkezésbe léptek az amerikaival.

Elsőként Instagramon vették fel a streamerrel a kapcsolatot, ahol megköszönték neki az új követőket, majd rögtön küldtek is egy karácsonyi ajándékcsomagot, benne sapkával, sállal és persze egy mezzel, amit a csapattagok aláírtak.

A Floridsdorfer AC azt is elárulta neki, hogy a karácsonyi vacsorán levetítették a játékosoknak az első streamjét az osztrák együttes virtuális menedzsereként. Ilyen előzmények után talán érthető, hogy amint lehetősége nyílt rá, Zealand repülőre ült és New Yorkból Bécsbe vette az irányt, hogy találkozzon a csapattal. Október elsején így aztán az egész klub közösségi médiája ezzel volt tele, de az világossá vált belőle, hogy nagy szeretettel fogadták az amerikai srácot, aki találkozott a sportigazgatóval, a játékosokkal, szakemberekkel, sőt egy edzésen is részt vett.

Október másodikán, szombaton pedig a BW Linz elleni bajnokit már élőben láthatta Zealand, sőt a kezdőrúgást is elvégezhette. A találkozón ugyan kihagyott egy tizenegyest a hazai csapat, így is nyert 2-1-re. Természetesen a közös ünneplésből sem maradt ki.

A Football Manager varázsa leginkább abban rejlik, hogy a játékosok egy olyan történetet hoznak létre imádott, vagy találomra választott csapatukkal, amely sosem valósul meg. Sokan azonban így kedvelnek meg egy csapatot, vagy épp ezért látogatnak ki a mérkőzéseikre. Amit Zealand átélt azonban tényleg egy olyan életre szóló élmény, amiről minden FM-játékos álmodik. A Floridsdorfer AC előtt pedig le a kalappal, hogy ennyire nyitott volt egy szokatlan kooperációra és rászánta a pénzt és energiát erre a kis kooperációra.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik