Magyar foci

„Az NB I-ből több csapat is hívott, de azt tartottam szem előtt, hogy külföldre igazoljak”

sksturm.at
sksturm.at

Tóth Milán a Csakfocinak mesélte el, hogyan és miért igazolt Szombathelyről az osztrák Sturm Grazba.

Kapcsolódó

A 20 éves csatár 2019-ben mutatkozott be a másodosztályú Haladásban, amelyben 57 tétmérkőzésen 13 gólt szerzett. Ezek után idén nyáron igazolt a Sturm Grazba, amelynek tartalékcsapatában remekül kezdte a szezont, kilenc találkozón kilenc gól és 4 gólpassz a mérlege.

„A menedzsereimet megkereste a Sturm Graz egy másik játékos miatt, akit szerettek volna szerződtetni. Ekkor a menedzsment helyette inkább engem ajánlott nekik. Mindez a szezon vége előtt 2-3 hónappal történt. Mint később kiderült, ezután a Graznál elkezdtek engem elemezni, majd ki is látogatottak a mérkőzéseinkre és tetszett nekik, amit láttak. Én minderről azonban csak a szezon után értesültem”

– mesélte Tóth az eligazolásának részleteit.

A magyar futballistának konkrét elképzelése volt arról, hogyan készül felépíteni a karrierjét. Lehetősége ugyanis lett volna az NB I-be igazolni, vagy a Dunaszerdahelybe, de ő másra vágyott.

Az NB I-ből több csapat is hívott, illetve lett volna lehetőségem a DAC-hoz igazolni, amely kölcsönadott volna az ETO-nak, szóval ugyanott tartottam volna. Azt tartottam helyesnek a karrierem szempontjából, hogy mindenképp külföldre igazoljak, még akkor is, ha először csak a második csapatban, az osztrák Bundesliga 2-ben is játszom.

Mivel 20 évesen igazolt külföldre, fölmerült az a kérdés is, mi lett volna, ha előbb sikerült a váltás, de Tóth ezen nem izgatta magát.

„Szerintem nem vagyok elkésve. Nyilván könnyebb úgy, ha 13-14 évesen kikerülsz és végigjársz egy egész utánpótlást úgy, hogy kint fejlődsz, de én mindig a saját tempómban haladtam, próbáltam türelmes lenni. Szépen sorjában veszem az akadályokat, és szerintem még időben igazoltam külföldre.”

Elmondása szerint nagyjából másfél hónap alatt vette fel az osztrákok ritmusát, ennek eredménye a jó kezdés. A jövőjéről is bizakodva beszélt Tóth Milán.

„Van sok olyan csapattársam, aki benne van az első csapat keretében, de a mérkőzésen nem játszanak, vagy csak 10-15 percet. Én ennek nem látom értelmét, még akkor sem, ha az osztrák élvonalról beszélünk. Inkább játszom egy egész meccset a másodosztályban, minthogy padozzak az első osztályban.

Amikor ideigazoltam, a sportigazgató azt mondta, ha lesz pár jó meccsem, akkor olyan gyorsan felkerülök, hogy észre se veszem. Remélhetőleg közeleg ez a dátum. Amikor megvettek, azt mondták, hogy fel akarnak építeni és az első csapatban számítanak majd rám.”

Olvasói sztorik