Nemzetközi foci

Miért kezdte pocsékul a mostani szezonját a Liverpool?

A Liverpool labdarúgócsapatát a Bajnokok Ligája-csoportkör első körében ripityára verte a Napoli. Az olaszok 4-1-es győzelme során momentuma is alig volt az angol együttesnek és még Alissonnak is megköszönheti, hogy nem lett nagyobb a különbség, a brazil kapus ugyanis kivédte Victor Osimhen tizenegyesét, de még azon kívül is akadtak bravúrjai.

Ez volt a klub történetének legsúlyosabb veresége a Bajnokok Ligájában 1966 óta, amikor az Ajaxtól kapott ki 5-1-re.

Kapcsolódó
BL: nagyon megverték a Liverpoolt, Lewandowski-triplával és győzelemmel rajtolt a Barca
A Barcelona hazai pályán, a Bayern München Milánóban nyert, a Pool pedig Nápolyban szaladt bele egy meglepően komoly vereségbe. Bajnokok Ligája-összefoglaló.

Néhány hónappal korábban még arra készült Jürgen Klopp együttese, hogy történelmet ír és az angol bajnoki cím mellett megnyeri az FA Kupát, a Ligakupát és a Bajnokok Ligáját is. Ebből végül a két angol kupa jött össze, a Manchester City kikaparta a Premier League-győzelmet, a Real Madrid pedig sokáig emlékezetes menetelést produkálva behúzta a BL-t.

Azt ugyan nem lehet állítani, hogy ezek után csalódást keltő szezonon lett volna túl a Liverpool, ám arra kevesen fogadtak volna, hogy

  • négy bajnokira lesz szükség az első PL-győzelemhez,
  • bántóan simán kikap az addig pont nélkül álló Manchester Unitedtől
  • és hogy a Napoli is alaposan eltángálja.

Kijelenthető, hogy az idény elején nemcsak beragadt, hanem egyenesen gödörbe került Klopp csapata. Az intenzív támadójátékáról elhíresült liverpooli együttes 13,3 xG-t termelve rúgott 16 gólt, amit jelentősen torzít a Bournemouth elleni 9-0-s győzelem. Ugyan hét mérkőzést nem tekinthetünk reprezentatív mintának, az 1,85-ös átlag messze van az előző idénybeli 2,34-től, amit a Premier League-ben mutatott a Liverpool. Eközben viszont az ellenfeleknek engedélyezett 0,89-es xG-hez hasonlóan 0,62 Klopp csapatának átlaga, egyedül a Napoli elleni vereség rondít bele a képbe a maga 4,4 xG-jével, ami egészen brutális. Összehasonlításképp, a Liverpool 3,4-es xG-ből lőtt 9 gólt.

Laurence Griffiths/Getty Images A Szalah, Mané, Firmino triónál nehéz lesz jobbat összehozni Liverpoolban. Szalah további veszélyforrások nélkül nem tud úgy kibontakozni, mint korábban.

Jogosan merül föl a kérdés, hogy mi okozza a visszafogott kezdést a tavalyi BL-döntősnél. Egyfelől könnyű Sadio Mané eligazolására mutogatni, de a szenegáli játékos kiválása tényleg nagy érvágásnak tűnik. Mivel Mané rengeteg problémát okozott a védőknek, sokkal nehezebb volt Mohamed Szalah ellen labda nélkül védekezni. A szenegáli távozása után viszont még keresi a megfelelő megoldást Klopp és bár Darwin NÚnez ígéretesnek tűnik, a korai piros lapos kiválása után még időre van szüksége, hogy megtalálja helyét a rendszerben.

Kapcsolódó
A Liverpool válasza Haalandra: Núnez, a 100 milliós uruguayi csatár
Hasonló csatárral Jürgen Klopp még sosem dolgozott együtt. Portré a Liverpool új szerzeményéről.

Mané jelentősségéről csak annyit, hogy a 90 percenkénti 0,53-as átlag xG-jénél csak Diogo Jota (0,61) és az űrszezont hozó Szalah (0,71) jelentett nagyobb veszélyt a kapura az előző idényben. A mostani szezonban Roberto Firmino a legveszélyesebb támadó (0,53), de megint csak ki kell emelni, hogy a Bournemouth elleni meccs rontja az egyébként is túl kicsi mintát, ezen a találkozón két gól és három gólpassz volt a mérleg a brazilnak.

Eközben az átigazolási politika is erősen megkérdőjelezhető a Liverpoolnál. Núnezre ugyan lecsapott a klub, de a középpályára csak az utolsó pillanatban vették kölcsön azt az Arthurt, aki négy hónapot kihagyott sérülés miatt. Az átigazolási szezon utolsó napján beeső igazolás nem arról árulkodik, hogy ez volt az eredeti terv. Kloppék makacsul ragaszkodnak a sérülések és formaingadozások miatt megbízhatatlan játékosokra, mint Alex Oxlade-Chamberlain, Naby Keita és Thiago Alcantara, így aztán Fabinhónak és Jordan Hendersonnak szinte mindig pályán kellett lennie.

Kloppról mindenki tudja, hogy rendkívül szoros kapcsolatot alakít ki játékosaival, de úgy tűnik, túl későn kezdi el a kerete vérfrissítését. Csakhogy közben telnek az évek, ez pedig nem segít abban, hogy az energikus, magas fordulatszámot igénylő le- és visszatámadásokat ugyanolyan színvonalon tudják játszani.

Érdekesség egyébként, hogy korábbi klubjainál, a Mainznál és a Borussia Dortmundnál is hét év után távozott, amikor már nem sikerült ugyanazt a szintet hozni a csapatával. Itt kanyarodhatunk vissza a Liverpoolhoz, a jelenlegi szezonban is sérülések tizedelték meg a középpályát, a Napoli elleni találkozón a fiatal Harvey Elliott és James Milner játszott Fabinho előtt, Thiago és Arthur csak csereként szállt be.

Andrea Staccioli/Insidefoto/LightRocket via Getty Images James Milner 36 évesen is fontos pillére a csapatnak, pedig mostanra már inkább kiegészítő emberré válhatott volna.

„Kilométeres űrt hagytunk időnként a pályán, olyan érzés volt, mintha eggyel többen lennének. Nem engedheted meg magadnak, hogy ne legyél kompakt, különben ez a végeredmény. Sokkal jobbak voltak” – mondta a BL-csoportkör nyitómeccséről Andrew Robertson, a csapat balhátvédje. Klopp nála is nyíltabban kritizálta a középpályát.

Túl nagy szélességben próbáltunk támadni, miközben nem zárkózott a támadásainkhoz a többi vonalunk. A középpályánk egyáltalán nem kapcsolódott, ennyire szétszórt teljesítmény nagyon-nagyon régen nem láttam már.

A Liverpoolnak tehát ezen kell dolgoznia, hogy újra energikusabbá tegye a támadóit, miközben a középpálya visszahozza a megszokott stabilitást labdás játékban és védekezésben egyaránt. Azon lehet elmélkedni, hogy ehhez megfelelő játékosállomány áll-e rendelkezésre, de azzal kell Kloppéknak főzniük, ami van. Akadnak még azért tartalékok, a fiatalok közül Fabio Carvalho és Elliott is ígéretesnek tűnik és Núneznél is inkább csak az a kérdés, hogy mennyi időre lesz szüksége, amíg belerázódik az új légkörbe.

„Rengeteg minden hiányzott. Meg kell újulnunk, gyakorlatilag mindenben sokkal jobban kell teljesítenünk a jövőben” – adta ki az utasítást Klopp. Mivel II. Erzsébet királynő halála miatt a Liverpool két meccsét is elhalasztották a Premier League-ben, így a Bajnokok Ligájában kellene visszatalálnia a helyes útra a csapatnak a Rangersen átgázoló Ajax ellen.

Olvasói sztorik