Nemzetközi foci

A Fekete-tenger vihara néhány ismerős arccal érkezett a Fradihoz

Seskim Photo/MB Media/Getty Images
Seskim Photo/MB Media/Getty Images
A Ferencváros csütörtökön megkezdi szereplését az Európa Liga csoportkörében. Elsőként a Trabzonsporral méri össze erejét a magyar bajnok, így aztán összeszedtük, amit a török bajnokról tudni érdemes.

Itthon valószínűleg mindenkinek a Galatasaray, a Besiktas, vagy a Szalai Attilát foglalkoztató Fenerbahce jut eszébe a török fociról. Pedig a Trabzonsport is nyugodtan nevezhetjük meghatározó egyesületnek, ugyanis az első olyan csapat, amely nem isztambuli székhelyű klubként élvonalbeli bajnokká vált. A labdarúgócsapatot 1967-ben alapították az ország északi részén, több amatőr egyesületet egybeolvasztva, miután felismerték a térség klubjai, hogy csak összefogással tudják fölvenni a versenyt a fővárosi nagycsapatokkal.

A bordó és világoskék színválasztás is szép szimbolúma annak, mennyire nehéz lehetett a közös munka. A sok-sok összeolvadó klub ugyanis mind a saját színét akarta ráerőltetni a többiekre, míg végül kompromisszumos megoldás született: olyan színeket használtak, amelyiket az egyesülés előtt egyik csapat sem. Így esett a választás a tradícionális angol színekre, amelyet azóta is használ a csapat, sőt az első években az Aston Villától ajándékba kapott garnitúrában szerepelt az együttes.

A Trabzonspornak rendkívül jellegzetes a klubcímere is, ennek múltjáról nagyon keveset lehet tudni. Ma már kell hozzá némi fantázia, hogy a tengerparton kívül mást is lássunk benne, de kékkel a csapatnév rövidítése látható: T és S. Korábban számos verzió készült már a logóból, de mostani formája egészen egyedinek számít, azonnal felismerhető, ráadásul a hullámos motívum és a kék szín azonnal hozza a tengerparti feelinget. A Fekete-tenger vihara becenév egész találónak bizonyult, mivel rövid idő alatt viharos sebességgel tört csúcsra a klub, 1976 és 1984 között hatszor vált bajnokká. Azt egy hosszabb szünet követte, ugyanis idén emelhették magasba újra a trófeát, amit alaposan meg is ünnepeltek a drukkerek.

Kapcsolódó
Trabzonban az emberek megőrültek örömükben
Nem csoda, csapatuk szombat este 1984, azaz 38 év után nyerte meg a török labdarúgó bajnokságot.

A játékoskeret

A török bajnokot a korábbi szövetségi kapitány, a Basaksehirt és Besiktast is megjárt Abdullah Avci irányítja, aki inkább a támadó futballt részesíti előnyben. Jellemzően 4-2-3-1-es, vagy 4-1-4-1-es felállást választ, vagyis a középpályán stabil játékra törekszik, nem lenne meglepő, ha inkább a vendégek irányítanák ezért az FTC elleni mérkőzést. Ehhez megszerezték maguknak a 35 évesen is kiemelkedő tudású Marek Hamsíkot, de a pontrúgásaival is állandó veszélyt teremtő, ex újpesti Enis Bardhi is több évet lehúzott a La Ligában még a Levante játékosaként, így komoly tudású játékosok szervezik a játékot. A keret mélységét mutatja, hogy két további topligás futballista bevethető a középpálya közepén, Yusuf Yazicit a Lille-től, Jean-Philippe Gbamint pedig az Evertontól vette kölcsön a Trabzonspor. Bár nem ő a legnevesebb játékos a poszton, nagyon fontos szűrő feladatot szokott ellátni Gbamin mellett a görög Anasztasziosz Bakaszetasz is.

Seskim Photo/MB Media/Getty Images Enis Bardhi hamar beverekedte magát a kezdőbe.

A keretben összesen 19 külföldi labdarúgó szerepel, közülük az egyik legfontosabb láncszem a védelmet összefogó Marc Bartra, aki a Barcelona akadémiáján nevelkedett, de 2018-ban a Real Betisbe igazolt, így az előző szezonban is játszott már a Fradi ellen az EL csoportkörében. Mellette a Bolognától elhozott Stefano Denswil, vagy a rutinos brazil, Vitor Hugo kaphat lehetőséget, szintén minőséget hozva a védelem tengelyébe. Még egy topligás futballista jut a hátsó alakzatba, jobbhátvédként az a Stryger Larsen szokott lehetőséghez jutni, aki az Udineséből érkezett.

Talán a támadó szekció tűnik a legkevésbé izgalmasnak Avci együttesében, de ott is kimagasló tudású játékosokat találunk. A nyáron Aston Villától megszerzett, 57-szeres egyiptomi válogatott Trezeguet és a Valenciától mindössze 3 millióért szerződtetett Maxi Gómez is kimagasló képességű csatár. Legtöbbször mégsem ők, hanem Djaniny szerepel középcsatárként, miután Andreas Cornelius nyáron eligazolt, ugyanakkor Umut Bozok személyében érkezett egy rivális, őt augusztus 31-én hozták el a Lorient-ból.

A török játékosok közül érdemes kiemelni a kapust, Ugurcan Cakirt, aki 26 évesen is már 20-szoros válogatott, valamint a saját nevelésű csapatkapitányt, Abdülkadir Ömürt. A támadó középpályás csak 23 éves, mégis vezére a Trabzonspornak, a válogatottban már tízszer szerepelt, a legtöbb támadásból kiveszi a részét.

Seskim Photo/MB Media/Getty Images Abdülkadir Ömür egész életében a Trabzonsport erősítette. Az ő feladata szervezni a támadásokat, alacsony, de nagyon dinamikus, kreatív futballista.

Magyar vonatkozások

Az északmacedón Enis Bardhit említettük már, róla sokan tudják, hogy az Újpestből igazol a Levantéhoz 2017-ben, számára nem kell majd magyarázni, mi az a Ferencváros.

A korábbi magyar szövetségi kapitány, Georges Leekens is irányította a Trabzonsport. A belga szakember az 1992-93-as idényt töltötte a törököknél, mielőtt a Cercle Brugge-höz igazolt. A trabzoniaknál 43 meccséből 23-at megnyert és csak hétszer kapott ki, így aztán nem vallott szégyent.

Tíz évvel ezelőtt játszotta eddigi egyetlen párharcát magyar ellenféllel a török alakulat: a Videoton ellen 2012 augusztusában meccselt azért, hogy az Európa Liga főtáblájára jusson. Nme járt sikerrel, mivel két 0-0 után tizenegyesekkel a Vidi jutott csoportkörbe Paulo Sousa irányításával.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik