Élő Nemzetközi foci

Képtelen BL-döntőt bukni, ismét Európa legjobbja a Real Madrid

Thomas COEX / AFP
Thomas COEX / AFP
Hiába támadott többet és próbálkozott sokkal több kapura lövéssel a Liverpool, nem tudta feltörni a Real Madrid védelmét. Thibaut Courtois kapus szenzációsan védett, Vinícius Junior pedig a második félidő közepén eldöntötte a Bajnokok Ligája-döntőt. A spanyolok 14. alkalommal lettek Európa legjobbjai, és amióta BL-nek hívják a legrangosabb kupasorozatot, nem bukott még finálét.

Sok mindenről szó esett a Bajnokok Ligája döntője előtt, de arra azért kevesen gondoltak, hogy szombat este azon kelljen izgulni, egyáltalán elkezdi-e a mérkőzést.

Kapcsolódó
Megvette a legolcsóbb buszt, de lerobbant a liverpooli szurkolókkal
Simon Wilson így is eljuttatott ötven szurkolót a BL-döntőre.

A játékosok bemelegítettek, a lelátó szépen lassan kezdett megtelni, amikor az UEFA jelezte, negyedórával elhalasztja a kezdést. Akkor még a közlekedési káoszra hivatkoztak, de amikor újabb negyedórás csúszással már 21.30-ra került a tervezett kezdési időpont, előkerültek a stadion környékéről olyan videók, amelyek azt mutatták, biztonsági okok is közrejátszottak mindebben.

A jegy nélküli és/vagy türelmetlen szurkolók ugyanis elkezdtek egyre többen bemászni a kerítésen, és ezt a helyzetet orvosolni kellett – főleg annak tükrében, hogy 37 éve majdnem napra pontosan a brüsszeli Heysel-stadionban emberéleteket követelt a rendbontás.

A csúszás jól jött a Liverpoolnak, mert olyan hírek jelentek meg, hogy Thiago mégsem vállalja a játékot, és Keita lép pályára – aztán az előzetes helyzet nem változott, a 46-szoros spanyol középpályás maradt a kezdőcsapatban.

Az első félidőben egy csapat volt a pályán, a Liverpool, amely húsz perc alatt lerohanta és beszorította a spanyolokat, ám Courtois kapus szenzációsan védett és Szalah közeli pörgetését, Mané lövését is óriási bravúrral hárította.

A Real Madrid lehozta úgy a félidőt, hogy egyetlen egyszer sem veszélyeztette a kaput – a statisztikában ugyanis a lesgól nem számít. Márpedig a hajrában Benzema betalált, de a hosszas videobíró-vizsgálat végül – jogosan – érvénytelenítette a találatot.

A szünetben az UEFA élő közvetítésében megszólalt Christian Karembeu is, az új-kaledóniai származású, franciákkal világ- és Európa-bajnok játékos, aki 1998-ban a Real Madriddal nyert BL-t azt mondta, a gyengébb játék ellenére nem szabad leírni a spanyolokat.

A próféta szólt belőle, ugyanis az 59. percben váratlanul vezetést szerzett a Real: Valverde jobbról tökéletesen centerezett, mindenki lemaradt Vinícius Juniorról, aki közelről nem hibázott (0-1).

A liverpooli fölény folytatódott, Klopp pedig a lehető legtámadóbb felállást választva beküldte előbb Jotát, majd Keitát és Firminót is.

A mérkőzés hőse végül a gólszerző Vinícius mellett az a Thibaut Courtois volt, aki kilenc (!) védést mutatott be, egyik nagyobb volt, mint a másik. A belga labdarúgó pedig elégedett lehet, hiszen a mérkőzés előtt annyit üzent az esélyesebbnek tartott Liverpoolnak:

Amikor a Real Madrid döntőt játszik, meg is nyeri. Most a történelem jó oldalán állok.

A Real Madrid 1-0-s győzelmével a 14. BL-sikerét aratta. És ami még elképesztő adat: amióta az UEFA 1992-ben Bajnokok Ligájának nevezte el a sorozatot, a spanyol klub nyolcszor jutott döntőbe és mindegyiket megnyerte.

Bajnokok Ligája, döntő

Liverpool (angol) – Real Madrid (spanyol) 0-1 (0-0)
Párizs, Stade de France
v.: Clément Turpin (francia)
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Fabinho, J. Henderson (Keita, 77.), Thiago Alcantara (Firmino, 77.) – Szalah, Mané, Luis Díaz (Jota, 65.)
Real Madrid: Courtois – Carvajal, Éder Militao, Alaba, F. Mendy – Kroos, Casemiro, Modric (Ceballos, 90.) – F. Valverde (Camavinga, 86.) , Benzema, Vinícius Júnior (Rodrygo, 90+3.)
gól: Vinícius Júnior (59.)

 

Hiába volt esélyesebb a Liverpool, a Real Madrid nyerte meg a BL-t

Vinícius Junior második félidőben szerzett góljával 1-0-ra győzött a Real Madrid a Liverpool ellen, és 14. alkalommal is megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot. A meccs hőse Thibaut Courtois kapus volt, aki mindent megfogott, amit csak lehetett.

Csatárcsere

A gólszerző Viníciust Rodrygo váltotta.

Mondjuk, ki a hős?

Courtois bemutatta a kilencedik védését is, ezúttal (is) Szalah ziccerét védte óriási bravúrral.

A másik oldalon megkontrázhatta volna a Real, de Benzema rossz labdát adott…

Ismét Courtois

Egy lövésbe Jota tette bele a lábát, de Courtois visszavetődve szögletre tisztázott.

Eddig Courtois a nyerőember

Őrület, amit Courtois produkál, ezúttal a hosszú, bal alsó sarokhoz ért oda, ahol a kapufánál Szalah ólálkodott.

Első csere

Itt az első csere, Luis Díaz helyére Diogo Jota állt be.

Óriási Courtois-védés

Újabb Szalah-Courtois párbaj, de megint a belga kapus jött ki belőle győztesen, miután szenzációs védéssel kitolta a kapu jobb oldalába tartó lövést.

GÓL! Vinícius 0-1

Hoppá, vezet a Real! Valverde jobbról középre tett labdáját Vinícius lőtte a kapuba (0-1).

„Ne írd le a Realt”

Az UEFA élő közvetítésében Christian Karembeu is kifejtette véleményét.

Meglepett valakit az első félidő? Engem nem. De ne írd le a Realt, Benzema érvénytelenített gólja azt jelenti, hogy a második félidőben még nagyobb intenzitás és dráma következik

– nyilatkozta az új-kaledóniai származású, franciákkal világ- és Európa-bajnok játékos, aki 1998-ban a Real Madriddal nyert BL-t.

Egy kis sérülés

A szünet óta egy izgalmas esemény történt, hogy Militao a földön maradt egy Luis Díazzal vívott csata során. De nincs nagy baj…

Félidő

Félidő – itt lehet, tényleg igaz lesz, hogy az éjjel soha nem érhet véget.

Döntött a videobíró: les!

Összetett eset, a videobíró is ellenőrizte, hiszen Benzema akár kétszer is lesen lehetett.

Nem elég a 36 perc csúszás, ezzel is elbütykölt a stáb néhány percet, de végül maradt a lesítélet.

Madridi lesgól

Benzema kapott labdát – állítólag lesen -, így némi ügyetlenkedés után végül a kapuba lőtt, de a bíró érvénytelenítette a gólt.

Enyhülő iram

Félóra rohanás után most kicsit visszavett mindkét csapat a tempóból, de Szalah fejesével így is tudott veszélyeztetni a Liverpool, ám Courtois a helyén volt.

Ez ziccer lehetett volna

Hű, Kroos labdájával ziccerben mehetett volna Vinícius, de Alexander-Arnold óriásit mentett, amikor lekapcsolta az átadást.

Eljutott a kapuig a Real

Vinícius balról adott középre, Benzemának hosszú volt, Alisson felugorva megszerezte a labdát.

„A történelem jó oldalán állok”

Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa egy statisztikai érdekességgel figyelmeztette a Liverpoolt a Bajnokok Ligája-döntő előtt. Amióta az UEFA 1992-ben a Bajnokcsapatok Európa Kupája helyett Bajnokok Ligájának nevezte el a sorozatot, a spanyol klub mind a hét döntőjében győzött – beleértve a Liverpool elleni 3-1-es sikert 2018-ban.

A most 30 éves Courtois először nyerhet BL-t, és arra a kérdésre, hogy mit gondol a meccs előtt, a belga kapus így válaszolt: „Amikor a Real Madrid döntőt játszik, meg is nyeri. Most a történelem jó oldalán állok.”

A belga válogatott kapus egyszer már eljutott a fináléig, még 2013–14-ben az Atlético Madrid színeiben kikapott a Real Madris ellen (hosszabbításban 4-1-re).

Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Mekkora Real-szerencse

Őrült nyomás alatt a madridi kapu, ezúttal Mané lőtt közelről, a labda a jobb kapufáról úgy vágódott le, hogy előbb Courtois kezéhez, majd visszafelé a hátához is hozzáért, végül a kapus vetődve mentett.

Olvasói sztorik