Élő Nemzetközi foci

Képtelen BL-döntőt bukni, ismét Európa legjobbja a Real Madrid

Thomas COEX / AFP
Thomas COEX / AFP
Hiába támadott többet és próbálkozott sokkal több kapura lövéssel a Liverpool, nem tudta feltörni a Real Madrid védelmét. Thibaut Courtois kapus szenzációsan védett, Vinícius Junior pedig a második félidő közepén eldöntötte a Bajnokok Ligája-döntőt. A spanyolok 14. alkalommal lettek Európa legjobbjai, és amióta BL-nek hívják a legrangosabb kupasorozatot, nem bukott még finálét.

Sok mindenről szó esett a Bajnokok Ligája döntője előtt, de arra azért kevesen gondoltak, hogy szombat este azon kelljen izgulni, egyáltalán elkezdi-e a mérkőzést.

Kapcsolódó
Megvette a legolcsóbb buszt, de lerobbant a liverpooli szurkolókkal
Simon Wilson így is eljuttatott ötven szurkolót a BL-döntőre.

A játékosok bemelegítettek, a lelátó szépen lassan kezdett megtelni, amikor az UEFA jelezte, negyedórával elhalasztja a kezdést. Akkor még a közlekedési káoszra hivatkoztak, de amikor újabb negyedórás csúszással már 21.30-ra került a tervezett kezdési időpont, előkerültek a stadion környékéről olyan videók, amelyek azt mutatták, biztonsági okok is közrejátszottak mindebben.

A jegy nélküli és/vagy türelmetlen szurkolók ugyanis elkezdtek egyre többen bemászni a kerítésen, és ezt a helyzetet orvosolni kellett – főleg annak tükrében, hogy 37 éve majdnem napra pontosan a brüsszeli Heysel-stadionban emberéleteket követelt a rendbontás.

A csúszás jól jött a Liverpoolnak, mert olyan hírek jelentek meg, hogy Thiago mégsem vállalja a játékot, és Keita lép pályára – aztán az előzetes helyzet nem változott, a 46-szoros spanyol középpályás maradt a kezdőcsapatban.

Az első félidőben egy csapat volt a pályán, a Liverpool, amely húsz perc alatt lerohanta és beszorította a spanyolokat, ám Courtois kapus szenzációsan védett és Szalah közeli pörgetését, Mané lövését is óriási bravúrral hárította.

A Real Madrid lehozta úgy a félidőt, hogy egyetlen egyszer sem veszélyeztette a kaput – a statisztikában ugyanis a lesgól nem számít. Márpedig a hajrában Benzema betalált, de a hosszas videobíró-vizsgálat végül – jogosan – érvénytelenítette a találatot.

A szünetben az UEFA élő közvetítésében megszólalt Christian Karembeu is, az új-kaledóniai származású, franciákkal világ- és Európa-bajnok játékos, aki 1998-ban a Real Madriddal nyert BL-t azt mondta, a gyengébb játék ellenére nem szabad leírni a spanyolokat.

A próféta szólt belőle, ugyanis az 59. percben váratlanul vezetést szerzett a Real: Valverde jobbról tökéletesen centerezett, mindenki lemaradt Vinícius Juniorról, aki közelről nem hibázott (0-1).

A liverpooli fölény folytatódott, Klopp pedig a lehető legtámadóbb felállást választva beküldte előbb Jotát, majd Keitát és Firminót is.

A mérkőzés hőse végül a gólszerző Vinícius mellett az a Thibaut Courtois volt, aki kilenc (!) védést mutatott be, egyik nagyobb volt, mint a másik. A belga labdarúgó pedig elégedett lehet, hiszen a mérkőzés előtt annyit üzent az esélyesebbnek tartott Liverpoolnak:

Amikor a Real Madrid döntőt játszik, meg is nyeri. Most a történelem jó oldalán állok.

A Real Madrid 1-0-s győzelmével a 14. BL-sikerét aratta. És ami még elképesztő adat: amióta az UEFA 1992-ben Bajnokok Ligájának nevezte el a sorozatot, a spanyol klub nyolcszor jutott döntőbe és mindegyiket megnyerte.

Bajnokok Ligája, döntő

Liverpool (angol) – Real Madrid (spanyol) 0-1 (0-0)
Párizs, Stade de France
v.: Clément Turpin (francia)
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Fabinho, J. Henderson (Keita, 77.), Thiago Alcantara (Firmino, 77.) – Szalah, Mané, Luis Díaz (Jota, 65.)
Real Madrid: Courtois – Carvajal, Éder Militao, Alaba, F. Mendy – Kroos, Casemiro, Modric (Ceballos, 90.) – F. Valverde (Camavinga, 86.) , Benzema, Vinícius Júnior (Rodrygo, 90+3.)
gól: Vinícius Júnior (59.)

 

Újabb Pool-bomba

Újabb lövés, de Alexander-Arnold ezúttal 16 méterről jócskán a kapu fölé bombázott.

Szalah ismét

Thiago lövését is védte Courtois, majd amikor az óra éppen 17 perc elteltét jelezte, Szalah kínálta meg 16 méterről, de a belga kapus ezt is hárította.

Mekkora védés!

Elképesztő helyzet maradt ki, Alexander-Arnold megbolondította a védőket a 16-os jobb oldalánál, majd passzát Szalah jobbal az ötösről kapura húzta, de Courtois nagyot védett.

Helyzet, de nem...

Az első valamirevaló helyzetre tíz percet kellett várni, de mire Szalah lőhetett volna, a játékvezető jelezte, a labda elhagyta előtte a pályát…

Fókuszban: Thiago

Thiago ott van a pályán, árgus szemekkel nézik a szurkolók vajon van baj, vagy bírni fogja.

Már a BL-himnusz szól

Megvolt a minikoncert, Raúl és Ian Rush behozta a BL-trófeát, szól a BL-himnusz.

Ebből meccs lesz!

Őrület és káosz – de mikor lesz meccs?

Teljes a káosz Párizsban, a szervezők negyedórával, majd újabb negyedórával eltolták a Bajnokok Ligája döntőjének kezdését. A hírek felemásak: akadnak források, amelyek közlekedési káoszról számoltak be, de vannak videók, ahol az látszik, hogy a minden bizonnyal jeggyel nem rendelkező szurkolók elkezdtek bemászni a létesítmény területére.

Lineker: Kaotikus és veszélyes

Gary Lineker odacsapott az UEFA-nak a Twitteren:

„Nem vagyok benne biztos, hogy ha akarjuk, akkor lehet rosszabbul szervezni rendezvényt. Abszolút kaotikus és veszélyes.”

Dalglish koszorút helyezett el

Hivatalosan biztonsági okokra hivatkoznak a szervezők a csúszás miatt, és az emberben óhatatlanul felrémlik az 1985-ös BEK-döntő, amikor a brüsszeli Heysel-stadionban az angol szurkolók megrohanták az olaszokat, a tömegen pánik lett úrrá, végül összesen 39 ember vesztette életét, több százan pedig megsebesültek.

Talán itt nincs ilyen probléma, de hivatalos forrás egyelőre semmit sem tudni.

Az biztos, hogy a mérkőzés előtt Sir Kenny Dalglish koszorút helyezett el a 39 szurkoló emlékére a vasárnapi, 37. évforduló előtt.

Megsérült Thiago vagy sem?

Miközben az angol sajtó arról írt, hogy Jürgen Klopp a Tottenham elleni 2019-es Bajnokok Ligája-döntős csapatból nyolcat is a kezdőbe jelölt, csupán Matip és Firmino került a kispadra (helyettük Konaté és Luis Díaz van a kezdőben), míg a távozott Wijnaldum helyét Thiago Alcántara foglalja el.

Aztán a bemelegítésnél Alcántara megsérült, így úgy tűnt, Naby Keita ugrik be a helyére.

De most megint az a hír járja, hogy Thiago kezd – az UEFA honlapján is szerepel a neve a kezdőcsapatban.

Meglátjuk.

Csúszik a kezdés!!!

Elképesztő a helyzet: a Bajnokok Ligája döntőjét nem tudják elkezdeni, a hírek szerint a stadion környéki forgalmi helyzet, „a szurkolók stadionba juttatásával kapcsolatos problémák” miatt.

Ki érti ezt??

Klopp aggódik, de nem panaszkodik

Jürgen Klopp aggodalmát fejezte ki a Stade de France játékfelületével kapcsolatban: a Liverpool német menedzsere szeriont nem szokványos megoldás, hogy kevesebb mint 72 órával egy Bajnokok Ligája-döntő előtt új gyepszőnyeget telepíteni.

A párizsi stadion füvét kedden eltávolították, és a következő két nap során újraterítették, a munkálatokat csak csütörtök hajnalban fejezték be.

Talán tökéletes, de én úgy látom, hogy nem. De remélem, senki sem ír arról, hogy Klopp panaszkodik

– nyilatkozta a szakember.

„Szerintem két technikás csapat csap össze, és egy álomvilágban azt kívánnád, hogy a pálya a legjobb legyen, amit valaha láttál. De nyilvánvalóan nem ez a helyzet. Ugyanezt fogod hallani Carlo Ancelottitól is.”

Íme az összeállítások!

Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Fabinho, J. Henderson, Thiago Alcantara – Szalah, Mané, Luis Díaz

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Éder Militao, Alaba, F. Mendy – Kroos, Casemiro, Modric – F. Valverde, Benzema, Vinícius Júnior

Kalandtúra után meccs

Három éve egyszer már megmutatta, milyen önzetlen Liverpool-szurkoló Simon Wilson: a híres youtuber akkor 40 fontért vett egy autót, hogy Angliából – két társával, köztük egy Spurs-drukkerrel – eljusson a Tottenham elleni madridi BL-döntőre. Ezúttal ennél is nagyobb fába vágta a fejszéjét, a fejébe vette, hogy segít azon szurkolóknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy Párizsba utazzanak a fináléra.

Hogy mi történt? Itt elolvashatja.

Kapcsolódó
Megvette a legolcsóbb buszt, de lerobbant a liverpooli szurkolókkal
Simon Wilson így is eljuttatott ötven szurkolót a BL-döntőre.

Micsoda edzők!

Az olasz Carlo Ancelotti, valamint a német Jürgen Klopp egyaránt az ötödik európai kupadöntőjére készül edzőként. Ennél többször csak Giovanni Trapattoni (7) és Sir Alex Ferguson (6) ült kupasorozat fináléjában a kispadon.

Ancelotti a négy BL-döntőjéből háromszor nyert (AC Milan: 2003, 2007, Real Madrid: 2014), egyszer veszített (AC Milan: 2005), Klopp négy kupadöntőjéből egyet nyert meg (Liverpool: 2019), hármat viszont elbukott. Kettőt a BL-ben (Borussia Dortmund: 2013, Liverpool: 2018), egyet az Európa Ligában (Liverpool: 2016).

Harmadszor egymás ellen

A csúcstartó Real Madrid a 14., míg a Liverpool a hetedik trófeájáért küzd meg egymással a Bajnokok Ligájában. A felek korábban kétszer találkoztak egymással a spanyol és az angol együttes, 1981-ben, ugyancsak Párizsban a Liverpool 1-0-ra nyert, míg 2018-ban, Kijevben 3-1-re a Real Madrid bizonyult jobbnak.

Olvasói sztorik