Nemzetközi foci

80 perc körömrágós izgalom után Guardiola csodacseréje döntött a bajnoki címről

Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images
Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images
Őrült izgalmak után dőlt el, hogy a Manchester City megvédi bajnoki címét. Pep Guardiola csapata 0-2-ről fordítva győzött az Aston Villa ellen, miközben a Liverpool vért izzadva nyert az Anfieldre látogató Wolverhampton Wanderers ellen.

Borzalmasan kezdett a győzelmi kényszerben pályára lépő Liverpool, már a harmadik percben hátrányba került, miután Konaté elnézett egy beadást és ebből kilépő Raúl Jiménez kihagyhatatlan helyzetbe hozta Pedro Netót.

A félidő derekán viszont Thiago Alcantara parádés sarkazása után Sadio Mané egyenlíteni tudott és bár ez önmagában a bajnoki címhez lehetett tudni, hogy kevés lesz, megnyugtatta Jürgen Klopp együttesét.

Ráadásul hiába egykapuzott eközben a Manchester City, egy ellentámadásnak köszönhetően Matty Cash fejesgóljával az Aston Villa vezetett szünetben, így 45 percnyi játékot követően csak a gólkülönbség döntött az első helyről.

Szünetben aztán le kellett cserélni a megsérülő Thiagót, Mané pedig bár betalált újra a kapust cserélő Wolvesnak, lesről indult a gól előtt, így maradt az 1-1. Nagyon szorongatott a Manchester City, de Ollie Watkins szinte mindent kihagyott, Philippe Coutinho viszont könyörtelenül kihasználta az előtte adódó lehetőséget.

Ekkorra már elkezdett változtatni csapatán Pep Guardiola is itt-ott, többek között beküldte azt az Ilkay Gündogant is, akit állítólag átigazolási listára tett a klub. Ez a játékából persze nem derült ki, olyannyira, hogy a 76. percben ő fejelte be Raheem Sterling passzát a kapuba.

Percekkel később már az egyenlítés is összejött, Rodri egy rendkívül okos lövéssel egalizált, a jobb alsóba belsőzött a tizenhatos előteréből.

Pillanatok alatt jött is a következő Manchester City-gól, Tyrone Mings fülelt le egy indítást, de Kevin De Bruyne összeszedte a labdát, átlőtte a kapu előtt keresztbe és Gündogan becsúszva kotorta be az újabb gólt. Ezzel 5 perc és 35 másodperc alatt 0-2-ről megfordította a meccset a City.

Ezután nem sokkal a Liverpool is vezetést szerzett, egy szöglet utáni kavarodásból Mohamed Szalah talált be közvetlen közelről.

A Pool nem bízott semmit a véletlenre, Andrew Robertson még egy harmadik találatot szerzett, de mivel a Villának esélye sem volt újabb gólt lőni, ez már nem számított.

Közben más fontos kérdések is eldőltek, a Burnley kikapott a Newcastle Unitedtől, míg a Leeds United megverte a Brentfordot, így a Burnley esett ki harmadikként. A Tottenham 5-0-ra intézte el a Norwich Cityt, így megőrizte a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik helyet, a West Ham pedig kikapott Brightonban, ezért hiába szenvedett vereséget a Manchester United, Erik Ten Hag az Európa Ligában ül majd a kispadon.

Végeredmény – Premier League, 38. forduló

Arsenal-Everton 5-1 (2-1)
Brentford-Leeds United 1-2 (0-0)
Brighton-West Ham United 3-1 (0-1)
Burnley-Newcastle United 1-2 (0-1)
Chelsea-Watford 2-1 (1-0)
Crystal Palace-Manchester United 1-0 (1-0)
Leicester City-Southampton 4-1 (0-0)
Liverpool FC-Wolverhampton Wanderers 3-1 (1-1)
Manchester City-Aston Villa 3-2 (0-1)
Norwich City-Tottenham Hotspur 0-5 (0-2)

Olvasói sztorik