Nemzetközi foci

Willi Orbán: A jófiúk általában veszítenek

FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Szombaton este 20 órától rendezik Berlinben a labdarúgó Német Kupa döntőjét, amelyben idén két magyar érdekeltségű csapat is érintett: a kétszeres ezüstérmes, Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominiket és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig, valamint Sallai Roland együttese, a története első kupafináléjára készülő Freiburg.

Ahogy a Lipcsének, úgy Orbánnak és Gulácsinak is a mostani harmadik döntője, a védő pedig a Nemzeti Sportnak velősen foglalta össze, milyen tapasztalatokat szereztek a korábbi két alkalommal.

„Csak az eredmény számít. Okosan, megfontoltan kell futballozni, a helyzeteket pedig kíméletlenül ki kell használni. A védekezésben nem szabad buta hibákat elkövetni, és ha úgy adódik, elő kell venni a piszkos trükköket.

Rosszfiúnak kell lenni ahhoz, hogy megnyerd a finálét, a jófiúk általában veszítenek. Az elmúlt két döntőben mi túlságosan jófiúk voltunk.

Ezúttal kellően agresszívan kell futballozni és éreztetni az ellenféllel, hogy szombaton csak mi nyerhetünk” – nyilatkozta a sportlapnak Orbán.

Kapcsolódó
Hamis oltási igazolvány segített a német foci szenvedő óriásán
41 éve és most is egy váratlan edzőváltás segített a brémaiakon a másodosztályban.

Akármi is lesz tehát a berlini döntő végkimenetele, az már biztos, hogy lesz magyar győztese a Német Kupának. Eddig három magyar labdarúgó nyerte meg a sorozatot:

  • az 1956-ban Nyugat-Európába emigrált Fazekas Árpád 1957-ben lett a Bayern München kapusa és részese volt a klub első kupagyőzelmének,
  • Détári Lajos 1988-ban győztes gólt szerzett az Eintracht Frakfurt színeiben a Bochum ellen,

  • míg Lisztes Krisztián a Stuttgart (1997-ben, igaz, akkor nem lépett pályára a sorozatban) és a Werder Bremen (2004) játékosaként is felért a csúcsra.

Magyar edzők közül egyedül Csernai Pál nyert Német Kupát, a szintén 1956-ban emigrált szakember a Bayern Münchent vezette sikerre 1982-ben.

Sallaival hosszú távon terveznek Freiburgban

Teljesen elégedettek a Freiburgnál a magyar válogatott Sallai Roland teljesítményével.

Ő mindig is egy nagyon jó játékos volt, de sokat tanult és fejlődött nálunk

– mondta a Kossuth Rádiónak nyilatkozva Klemens Hartenbach, a klub sportigazgatója, aki szerint bár korábban szilaj volt a magyar játékos, mostanra nyugodtabb, megfontoltabb lett.

UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

„Ez kellett is ahhoz, hogy most ilyen szintű játékos legyen. Többet ért meg a játékrendszerből, ami rendkívül fontos. Több lehetőséget is kapott. Ezt a kiegyensúlyozottságot kell megtartania, és azért dolgoznia, hogy tovább fejlődjön” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy hosszú távon terveznek a vasárnap 25 éves Sallaival.

Sallai Roland az idény során 35 tétmérkőzésen kapott lehetőséget a Freiburg színeiben, öt gólt szerzett és kiosztott öt gólpasszt is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik