Nemzetközi foci

Hamis oltási igazolvány segített a német foci szenvedő óriásán

CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
41 éve és most is egy váratlan edzőváltás segített a brémaiakon a másodosztályban.

Csupán egy évet kellett a másodosztályban töltenie a Werder Bremen labdarúgócsapatának, amely a tavalyi kiesését követően – ha nem is tükörsima úton, de – visszajutott a Bundesliga élvonalába. A keserű csalódás után a négyszeres bajnok most abban bízik, hogy új időszámítás kezdődik az életében.

Kapcsolódó
Coming out a labdarúgásban: tényleg csak az számít, hogy jó focista vagy-e?
Jake Daniels comingoutja jókora visszhangot keltett az angol labdarúgásban, holott nem ő az első aktív futballista, aki bejelentette, hogy meleg. Viszont nem is véletlenül telt el a kettő coming out között harminckét év.

Az biztos, hogy az észak-német klub nélkül az élvonal sem olyan, amilyennek lennie kellene, a Werder ugyanis alapító tagnak számít. A klub mindössze kétszer nem szerepelhetett a Bundesliga legjobbjai között, azonban az 1980-as és a tavalyi kiesést követően is azonnal visszajött a legjobbak közé. Ráadásul a mostani szezon kísértetiesen hasonlított a 41 évvel ezelőttihez.

1980-81: autóbaleset hozta el a Rehhagel-korszakot

A csapat 1965-ben bajnok, 1968-ban ezüstérmes lett, de aztán a következő 11 szezonból csupán egyszer végzett a 10. helynél előrébb, így várható volt, hogy az alsóházi szereplésekből előbb-utóbb baj lesz. 1979-80-ban ütött be aztán a krach: Wolfgang Weberrel nagyon nem ment a játék, így előbb ideiglenesen Rudi Assauer, majd 1980. február 21-én Fritz Langner vette át a szakmai irányítást, de nem sikerült a mentőakció, és a Werder végül a 17. helyen végzett.

A klub történetének első Bundesliga 2-es szezonja sem kecsegtetett biztos feljutással. A vezetés úgy ítélte meg, olyan edzőre lesz szükség, akivel a visszakerülés azonnal teljesíthető. Így került a kispadra Kuno Klötzer, aki elképesztően rutinos és sikeres edzőnek számított.

Nem csupán azért, mert Fortuna Düsseldorffal (1965-66) és a Kickers Offenbachhal (1971-72) már bebizonyította, hogyan kell megnyerni a másodosztályt, hanem mert a Hamburggal 1976-ban bajnoki ezüstérmes és kupagyőztes, 1977-ben KEK-győztes, majd a Herthával 1978-79-ben UEFA-kupa elődöntős volt.

Klötzer egyből beindította a Werdert, megfelelő volt a rutin és a fiatalság elegye, jöttek is a sikerek. 1981. február 8-án azonban a szakember súlyos közlekedési balesetet szenvedett a Celle és Braunschweig közötti jeges úton, bordatörést, sérüléseket és agyrázkódást szenvedett. A gyötrő fejfájás miatt nem folytathatta tovább edzőként, így áprilistól a 42 éves Otto Rehhagel vette át az irányítást. Ő pedig sikeresen folytatta küldetését, feljutott a Bundesligába a Werderrel, és egy rendkívül sikeres pályafutást indított el – Rehhagel egészen 1995-ig maradt a Werder edzője, két bajnoki cím és hazai kupagyőzelmek mellett a KEK-et (1992) is behúzta ebben az időszakban a csapat.

2021-22: csalás, eltiltás, feljutás

Hogy mi a hasonlóság a mostani idénnyel? Nos, a szenzációs szereplés kevésbé, a csapat ugyanis bukdácsolva kezdte az évadot, a 15. fordulóig mindössze öt győzelmet tudott felmutatni öt döntetlen és öt vereség mellett – ez a 10. helyhez volt elég. Ekkor azonban a szerencse vagy a sors (esetleg a véletlen) közbeszólt egy edzőváltás formájában.

Az addigi tréner Markus Anfang november 20-án váratlanul lemondott, miután ügyészi vizsgálatok kiderítették, hogy hamis oltási igazolványt használt.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) sportbírósága idén januárban – 2021. november 20-tól visszamenőlegesen egy évre – eltiltotta, ezenkívül 20 ezer eurós bírságot is kiszabott rá. Az eltiltás azonban június 10-től már próbaidős, azaz ha úgy alakul, az új szezon elején ismét dolgozhat edzőként.

Egy meccsre addigi segítője, Danijel Zenkovic ugrott be (ő azóta a Club Brugge asszisztense már), november 28-án pedig Ole Werner vette át az irányítást. A mindössze 34 éves szakember kinevezése rejtett magában veszélyeket, hiszen előtte mindössze a Holstein Kiel csapatánál szerzett tapasztalatot, de úgy tűnik, a német futballban nem számít a kor (Julian Nagelsmann 34, Domenico Tedesco 36 évesen dolgozik a Bundesligában, de rajtuk kívül is akad még öt 45 év alatti szakember), meg hát Wernerhez köthető a német foci közelmúltjának egyik legnagyobb meglepetése, a Kiel ugyanis az előző szezonban magát a Bayern Münchent ejtette ki a kupa második fordulójában (2-2 után tizenegyesekkel).

CARMEN JASPERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Ole Werner óriási munkát végzett

„A Werder bátor és támadó játékstílust fog képviselni, nagyon várom, hogy elkezdhessem a csapattal a munkát, és megkezdjük a pontszerzést” – nyilatkozta első sajtótájékoztatóján Werner, aki a Holstein Kielnél töltött ideje alatt a 4-1-4-1 rendszert részesítette előnyben.

Itt azonban áttekintve a keretet, úgy érezte, váltania kell. Mindenekelőtt Marvin Duckschban és Niclas Füllkrugban, két nagyon veszélyes csatárában bízva átállt a 3-1-4-2-es rendszerre, az eredmények pedig azonnal őt igazolták. Az addig 15 meccsen 21 gólt elérő csapat a következő öt bajnokiján 18 gólt szerzett (!), bemutatkozásként az Aue ellen 4-0-ra nyert, a Regensburgot 3-2 re, a Hannovert 4-1-re, a Düsseldorfot 3-0-ra, a Paderbornt 4-3-ra verte.

Az öt győzelemmel a csapat máris a harmadik helyen találta magát, és innen nem volt visszaút. Wernerrel 19 mérkőzésen 13 győzelem, 4 döntetlen és 2 vereség volt a mérleg, a csapat végül a Schalke mögött a második helyen végzett, Ducksch 21, Füllkrug 19 találattal a góllövőlista harmadik és negyedik helyén zárt.

„Néha nagyon szarul játszottunk”

Az 1981-es visszajutást követően a Werder az 5. helyen végzett, és ennél rosszabb pozícióban nyolc évig nem zárt. Jobbon igen, hiszen 1988-ban bajnok lett, és nyert három ezüstöt és egy bronzot is. A brémai szurkolók most abban reménykednek, hogy a történelem megismétli önmagát.

A feljutás egyébként az utolsó fordulóban dőlt el, a Regensburg elleni 2-0-t követően nagy ünneplés kezdődött, egyedül a török válogatott középső védő, Ömer Toprak rohant be az öltözőbe, kimaradva a forgatagból.

„Fogalmam sincs, mi történt. Szükségem volt rá, hogy egyedül legyek kicsit. Örülök, hogy sikerült a feljutás” – mondta később.

A 32 éves védő azt mondta, az elmúlt év kiesése nagyon megviselte, és most a sikerrel hatalmas tehertől szabadult meg. „Számomra nagyon-nagyon fontos volt, hogy visszavezessük a klubot oda, ahová tartozik. Iszonyúan szégyelltem, hogy kiestünk, személyes problémaként kezeltem, és szerettem volna örökre törölni az életemből.” Elismerte, hogy nehéz út vezetett vissza a legjobbak közé.

Bár néha nagyon szarul játszottunk, és kínos mérkőzéseket vívtunk, összeszedtük magunkat

– értékelt őszintén.

Azért lehet, nem mindenkinek lesz teljes a boldogsága: német lapértesülések szerint a szövetség (DFB) pirotechnikai eszköz használata miatt nyomozást indított a Werder támadója, Niclas Füllkrug ellen. A tévéfelvételeken az látható, hogy Füllkrug égő fáklyát (bengáli tüzet) lobogtatott a Weserstadionban. Amikor erről kérdezték, a brémai csatár az NDR-interjúban azt válaszolta: „Nem, az nem én voltam!”

A Werder szóvivője szerint a klub a folyamat lezárultáig nem kíván erről nyilatkozni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik