Nemzetközi foci

„Ez örökre megváltoztat mindent” – eltűnt a bérszakadék a férfi és a női labdarúgók közt Amerikában

David Berding / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
David Berding / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Az Egyesült Államok Labdarúgó Szövetsége (USSF) szerdán bejelentette, hogy a jövőben egyenlő bért kapnak a férfi és a női válogatott játékosok. Az USSF közleményében kifejtette: a két kollektív szerződés 2028-ig van érvényben.

Cindy Parlow Cone, az USSF elnöke kiemelte, történelmi jelentőségű megállapodást kötöttek.

A megállapodás örökre megváltoztatta a sportágat az Egyesült Államokban és megteremti a lehetőséget, hogy azt az egész világon megváltoztassa.

A női válogatott játékosokat képviselő szervezet (USWNTPA) képviseletében Becky Sauerbrunn elnök elmondta az egyezség a válogatott játékosok által a pályán, valamint azon kívül elért eredményeket tükrözik. A 36 éves Sauerbrunn 202 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban.

Kapcsolódó
Coming out a labdarúgásban: tényleg csak az számít, hogy jó focista vagy-e?
Jake Daniels comingoutja jókora visszhangot keltett az angol labdarúgásban, holott nem ő az első aktív futballista, aki bejelentette, hogy meleg. Viszont nem is véletlenül telt el a kettő coming out között harminckét év.

A megállapodást néhány hónappal azt követően sikerült megkötni, hogy az USSF arról előzetesen egyeztetett tucatnyi játékossal, közte a sztár Megan Rapinoe-val. A labdarúgók 2019-ben az egyenlőtlen anyagi juttatások miatt beperelték a szervezetet. Az USSF a megbeszélések végén vállalta, hogy a jövőben a férfiakkal megegyező javadalmazásban részesíti a női válogatott játékosokat is.

Négy világbajnoki (1991, 1999, 2015, 2019) és négy olimpiai aranyéremmel (1996, 2004, 2008, 2012) az amerikai női válogatott a szakág legsikeresebbje.

Olvasói sztorik