Nemzetközi foci

„Elhányom magam” – nem mindenki örül Rangnick osztrák kinevezésének

Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Peter Pacult, az Austria Klagenfurt labdarúgócsapatának edzője élesen bírálta Ralf Rangnick szövetségi kapitányi kinevezését az osztrák válogatottnál

Kapcsolódó
Meghalt a Sturm Graz legendás edzője, az Eb-ezüstérmes Ivica Osim
Ő ült a Zeljeznicar kispadján, amikor 1985-ben a Videoton legyőzte csapatát az UEFA-kupa elődöntőjében.

„Kiábrándító és érthetetlen, hogy sorozatban harmadszor sem osztrák szakembert választott a szövetség. Andy Herzog bizonyára becsapva érzi magát, de Peter Stögert is csak áltatták. Valahogy mi vagyunk az egyetlen nemzet, amely nem támaszkodik a saját edzőire” – mondta Pacult.

Az osztrák kispadon 2011-ben ült legutóbb hazai szakember Dietmar Constantini, illetve a távozása után ideiglenesen két meccset lehúzó Willibald Ruttensteiner személyében. Utána előbb a svájci Marcel Koller (2011-2017), majd a német Franco Foda (2018-2022) következett, de a frissen kinevezett Ralf Rangnick is német.

A 24-szeres válogatott Pacult nem tudott pozitív szavakat mondani Rangnickról.

„Edzőként – Ulm kivételével – főleg anyagilag erős kluboknál ért el sikereket. Szerintem vicces, hogy továbbra is tanácsadóként tevékenykedhet a Manchester Unitednél” – mondta.

Később elárulta, azért is neheztel Rangnickra, mert amikor 2012-ben kinevezték a Red Bull Salzburg sportigazgatójának, akkor az RB Leipzig fejlesztéséért is felelős volt, és első lépésként kirúgta Pacultot.

„Még csak nem is vette fel velem a kapcsolatot, hogy elmondja, hogy már nem vagyok edző: Ez azért elvárható lenne egy sportigazgatótól” – tette hozzá.

Szerinte Rangnick olyan volt, mint egy professzor, aki másokat akart tanítani.

Elhányom magam, amikor meghallom, hogy ő találta ki az RB-stílust. Mindenki elfelejti Ernst Happelt, aki a 70-es és 80-as években már kialakította ezt. Ebben semmi újdonság.

Nemrégiben egy másik osztrák legenda, a 69-szeres válogatott Hans Krankl szintén kritikát fogalmazott meg.

„Szerettem volna, ha Stöger vagy Herzog lett volna. Ez a megoldás számomra meglepetés, és szerintem sokaknak az lesz majd.”

Olvasói sztorik