Nemzetközi foci

Lézerezés, pályára rohanás, rasszizmus – két afrikai ország is büntetést kapott a FIFA-tól

PIUS UTOMI EKPEI / AFP
PIUS UTOMI EKPEI / AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) pénzbítsággal és zárt kapus büntetéssel sújtotta a szenegáli és a nigériai válogatottat.

Kapcsolódó
Vasból van és imádja hazáját – egy rettenthetetlen oroszlán csapata okozhatja a vb meglepetését
Szenegál azon kevés afrikai ország közé tartozik, ahol hazai edző ül a válogatott kispadján. Módszerei nem bonyolultak, a hadsereghez hasonló szigorát ellensúlyozza alázata és karizmája. A csapat megnyerte az Afrika Kupát, majd kijutott a vébére, ahol képes lehet egy újabb nagy dobásra.

Mindkét együttes szurkolói botrányosan viselkedtek márciusban a katari világbajnokság selejtezőjének utolsó meccsét követően. Egyiptom tizenegyesekkel kapott ki Szenegáltól, mégis utóbbi kapott büntetést szurkolóik rasszista viselkedéséért, akik később az egyiptomi csapatbuszt is megtámadták, ráadásul a büntetők során lézerrel világítottak az ellenfél játékosainak szemébe.

Kapcsolódó
Kisebbfajta csoda lett volna, ha Szalah belövi a tizenegyesét
A Szenegál elleni tizenegyespárbajban hibázott a Liverpool sztárja, de a szurkolók vitatható akciója miatt ez nem is meglepő.

A szenegáli szövetségnek 175 ezer svájci frankot kell befizetnie és a következő hazai meccsén nem lehetnek a lelátón nézők. Nigéria nem lesz ott a vébén, miután Ghána ellen 2-1-es összesítéssel kikaptak az utolsó selejtezős körben. A második mérkőzés lefújása után a dühös nigériai drukkerek elözönlötték a pályát, dobálóztak, törtek-zúztak. Zárt kapus büntetés mellett a nigériai szövetséget 150 ezer svájci frankra bírságolták a FIFA illetékesei.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik