Nemzetközi foci

Szalah kihagyta, Mané belőtte – megismétlődött az Afrika Kupa-döntője a vb-selejtezőn

Szenegál kedden tizenegyesekkel győzte le Egyiptomot a világbajnoki részvételért vívott párharc utolsó körében.

Az afrikai selejtezők utolsó szakaszában tíz csapat küzdött még a részvételért, az egyik párharc pedig éppen azt a két országot hozta össze, amely az év elején az Afrika Kupa döntőjében is összecsapott. Az első meccset Egyiptom nyerte 1-0-ra, a keddi visszavágón pedig három perc alatt ledolgozta ezt a hátrányt Szenegál. Ez volt a mérkőzés egyetlen gólja 120 percnyi játék után, így akárcsak az AK döntőjében, ezúttal is tizenegyesek döntöttek.

Kapcsolódó
Kisebbfajta csoda lett volna, ha Szalah belövi a tizenegyesét
A Szenegál elleni tizenegyespárbajban hibázott a Liverpool sztárja, de a szurkolók vitatható akciója miatt ez nem is meglepő.

Az Afrika Kupa fináléjában ízekre szedték Mohamed Szalahot, amiért utolsónak vállalt volna büntetőt, de odáig el sem jutott a párbaj, ezúttal elsőként lőhetett, de nem találta el a kaput. Az első négy lövésből nem is lett gól, ezután viszont zsinórban hármat is belőtt Szenegál, ami elég volt a vb-részvételhez. Az utolsót ismét Sadio Mané vállalta és magabiztosan lőtt a kapu közepébe.

A ferencvárosi Mmaee testvéreket csereként pályára küldő marokkói válogatott simán átgázolt a Kongói Demokratikus Köztársaságon és 4-1-re nyert, pedig az első mérkőzésen csak 1-1 lett a végeredmény. Egy másik FTC-játékos is örülhetett, Aissa Laidouni végigjátszotta a Mali elleni selejtezőt, amin ugyan nem esett gól, de az első találkozót 1-0-ra nyerte Tunézia. A Nigéria-Ghána párharcot utóbbi nyerte idegenben lőtt góllal, amitől a nigériai drukkerek dühükben a pályára rohanva okoztak botrányt a verekedésükkel.

Kapcsolódó

Maradt érdekessék az Algéria-Kamerun meccsre is, Eric Maxim Choupo-Moting a 22. percben ledolgozta az első meccs hátrányát, de a dráma ezután jött: Slimani a 49. percben, majd a hosszabbításba torkolló találkozó 98. és 104. percében is érvénytelen gólt lőtt! Az elsőt les miatt, a másik kettőt kezezésért nem adta meg a videobíró.

A megmentőnek hitt gól a 118. percben jött, Ahmed Touba egy hosszúra ívelt szögletet fejelt a rövid fölső sarokba. Csakhogy ezután hosszasan ápolták Slimanit, így elhúzódott még a hosszabbítás is és Karl Toko Ekambi egy kavarodás végén a 124. percben lőtte ki Kamerunt a vébére!

Eredmények – afrikai világbajnoki selejtezők, harmadik szakasz, visszavágók

Szenegál-Egyiptom 1-0 (1-0, 1-0, 1-0) – tizenegyesekkel: 3-1
Továbbjutott: Szenegál, 1-1-es gólkülönbséggel,

Nigéria-Ghána 1-1 (1-1)
Tj.: Ghána, 1-1-es gólkülönbséggel, idegenben szerzett góllal.

Tunézia-Mali 0-0
Tj.: Tunézia, 1-0-ás gólkülönbséggel.

Algéria-Kamerun 1-2 (0-1)
Tj.: Kamerun, 2-2-es gólkülönbséggel, idegenben szerzett több góllal.

Marokkó-Kongói DK 4-1 (2-0)
Tj.: Marokkó, 5-2-es gólkülönbséggel.

Olvasói sztorik