OSCAR DEL POZO / AFP
Nemzetközi foci

Marcelónál senki nem nyert több trófeát a Reallal

Carlo Ancelotti vezetőedző és a hátvéd Marcelo is rekordot döntött, amikor a Real Madrid szombaton megnyerte a spanyol labdarúgó-bajnokságot.

A sportág történetévelMare és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) szerint Ancelotti lett az első olyan tréner, aki a Reallal mind a hat lehetséges futballtrófeát megnyerte.

Az olasz szakember ugyancsak 2022-ben kaparintotta meg a spanyol szuperkupát, míg korábbi madridi edzősködése idején, 2014-ben hódította el vele a gárda a spanyol Király Kupát, továbbá nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot, és az európai szuperkupát.

A La Liga idei megnyerésével Ancelotti az első edzővé vált, aki az öt nagy európai bajnokság – spanyol, angol, olasz, német, francia – mindegyikében ünnepelhetett már bajnoki címet: a Serie A-ban az AC Milannal (2004), a Premier League-ben a Chelsea-vel (2010), a Ligue 1-ben a Paris Saint-Germainnel (2013), míg a Bundesligában a Bayern Münchennel (2017) végzett az élen.

Kapcsolódó
Az utolsó topligát is meghódította az edző, akinek a feneke földrengésbiztos, és a legrázósabb meccsek előtt is képes viccet mesélni
Carlo Ancelotti volt az egyetlen olyan edző, aki négy topligában lett bajnok, de a kollekciója újabb darabbal bővült, miután a Reallal is bezsebelte az aranyat. Az olasz edző legnagyobb erénye, hogy a legnagyobb egóval bíró játékosokat is a csapat szolgálatába állítja, és a mostani siker jót tett az utóbbi években kissé megtépázott renoméjának.

A klubjaival 22 trófeát gyűjtött olasz mester 62 évesen és 325 naposan egyszersmind a legidősebb vezetőedzővé lépett elő, aki megnyerte a La Ligát.

A Real honlapja ugyanakkor arról írt, hogy Marcelo klubcsúcsot döntött azzal, hogy megszerezte 24. serlegét a madridiakkal. A 33 éves brazil hátvéd 2007-ben érkezett az egyesülethez a Fluminensétől, és azóta 385 mérkőzésen 26-szor volt eredményes. Az elmúlt 15 évben négyszer nyert Bajnokok Ligáját és klubvilágbajnokságot, háromszor Európai Szuperkupát, hatszor spanyol bajnokságot, kétszer Spanyol Kupát és ötször spanyol szuperkupát.

Ezzel megelőzte a januárban 88 évesen elhunyt Paco Gentót, aki 23-ig jutott. Ami a lista folytatását illeti, Sergio Ramos 22, Manolo Sanchis 21, Karim Benzema pedig 20 Real-trófeával büszkélkedhet.