Nemzetközi foci

Ezért bíznak még mindig az olaszok az idei vb-részvételben

Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Bombameglepetésre egy Észak-Macedóniától elszenvedett hazai vereség miatt sorozatban másodszor is lemaradt a világbajnokságról az olasz labdarúgó-válogatott, amely a 2006-os aranyérem óta szűk két évtized alatt mindössze egy meccset nyert a vébéken: még 2014. június 14-én, Anglia ellen (2–1).

Azonban maradt egy aprócska remény, amelyet a női szurkolókat kitiltó irániaknak köszönhet.

A nemzetközi szövetség 2019-ben már figyelmeztette az irániakat, hogy nem tehetnek különbséget a szurkolók között, így a helyiek októberben Kambodzsa ellen – negyven év után először – nőket is beengedtek a teheráni stadion nézőtérére. Mármint igazi drukkereket, és nem csupán néhány kiválasztottat, mint egy évvel korábban, amikor Bolívia ellen a játékosok hozzátartozói, az iráni szövetség női alkalmazottjai és a női válogatott futballisták kaptak bebocsátást.

Kapcsolódó
Algéria brutális bírói csalás miatt kéri a vb-selejtező újrajátszását
A gambiai bíró mindent elkövetett, hogy Kamerunt juttassa ki a katari világbajnokságra.

Idén januárban – ugyancsak a FIFA közbenjárására – ismét lehettek női rajongók az Irak elleni selejtezőn, amelyen a válogatott kivívta a vb-szereplést.

Az utolsó, Libanon elleni kvalifikációs mérkőzést azonban már nem a fővárosban, hanem az ország északi részén fekvő, szélsőségesen vallásos Maschad városában, ahová a jeggyel rendelkező nőket a rendőrség állítólag paprikaspray használatával kergette el.

Ezek után az iráni szövetség attól tart, hogy a csapatot kitilthatják a katari világbajnokságról.

Aggasztó híreket hallunk a FIFA-tól és az ázsiai szövetségtől

– írta Mehrdad Seradschi, az iráni szövetség igazgatótanácsának tagja a Twitteren, vette észre az M4sport.hu portál.

Kapcsolódó

Ha az iráni válogatottat kizárják a világbajnokságról, az új reményeket adna az olaszoknak, a hírek szerint ugyanis ebbe az esetben a FIFA-világranglista legjobb, kvalifikációt nem szerzett csapata, azaz az Európa-bajnok Olaszország léphetne előre.

Olvasói sztorik