Nemzetközi foci

40 éve nem történt ilyen az iráni futballban

Történelmi jelentőségű mérkőzést játszott egymással az iráni és a kambodzsai labdarúgó-válogatott a 2022-es világbajnokság ázsiai selejtezőinek C csoportjában.

A hazai csapat 14-0-s, kiütéses győzelme azért volt meglepetés, mert a délkelet-ázsiai ellenfél az első két mérkőzésén nagyszerűn helyt állt: előbb otthon 1-1-re végzett Hongkonggal, majd csupán 1-0-ra kapott ki Bahreintől.

Amíg Iránnak nem ez volt a legnagyobb győzelme (a csúcsot egy 2000. november 24-i, Guam elleni 19-0 tartja, de 1997-ből van egy Maldív-szigetek elleni 17-0 is), addig Kambodzsa sohasem kapott még ki ennyire.

De mérkőzés történelmi jelentőségét az adta, hogy Teheránban – negyven év óta először – női szurkolók is lehettek a nézőtéren. Mármint igazi drukkerek, és nem csupán néhány kiválasztott, mint tavaly novemberben, amikor Bolívia ellen a játékosok hozzátartozói, az iráni szövetség női alkalmazottjai és a női válogatott futballisták kaptak bebocsátást.

Először szurkolhattak nők futballmeccsen Iránban
Történelmi volt Irán Bolívia elleni felkészülési mérkőzése.

A helyi hatóságok ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és különböző nőjogi szervezetek nyomására háromezer nőt beengedtek a 78 ezer fős Azadi Stadionba – igaz, nem ülhettek együtt a férfiakkal.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino a közelmúltban felszólította az Iráni Ligát, hogy a nők minden futballeseményen részt vehessenek, a Kambodzsa elleni vb-selejtezőn emiatt a szövetség néhány tisztviselője direkt azért jelent meg, hogy ellenőrizze, a nők valóban beléphetnek-e a stadionba.

Azt nem tudni, vajon a brutális vereségnek lesznek-e személyi konzekvenciái, Kambodzsa kispadján 2018 óta a Milan korábbi 98-szoros japán válogatott csatára, a profi pályafutását tavasszal abbahagyó Honda Keiszuke ül, a munkáját a 31 éves argentin Félix Dalmás segíti.

Kiemelt fotó: ATTA KENARE / AFP

Olvasói sztorik