Nemzetközi foci

Iránban először szurkolhattak nők a stadionban

Történelmi pillanat, már nem kell álbajusz…

Több mint harminc év után először engedtek be nőket labdarúgó-mérkőzésre Iránban. A történelmi – barátságos – meccset a teheráni Aszadi Stadionban rendezték, az ellenfél Bolívia volt. A hatóságok mintegy száz kiválasztott nőnek engedélyezték a részvételt, köztük a játékosok hozzátartozóinak, az iráni szövetség női alkalmazottainak és a női válogatott futballistáinak. Párizsban ennél több hölgy láthatta, mit művelt már megint Kylian Mbappé…

Érdekes volt női szurkolást hallani a lelátóról, ez alighanem egy új korszak kezdete – jelentette ki Carlos Queiroz szövetségi kapitány a 2–1-es győzelem után.

Az iszlám ország vallási vezetői eddig tiltották a nők belépését az arénákba, mondván, semmi keresnivalójuk a szenvedélyesen és időnként trágár módon szurkoló férfiak között – írja az MTI. Az egyetlen kivételt a nyári világbajnokság jelentette, amikor a nők is nézhették kivetítőkön a válogatott oroszországi meccseit. A portugál szakvezető együttese egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel nem jutott tovább a csoportkörből a vb-n.

Nyitókép: Amin Mohammad Jamali/Getty Images

Olvasói sztorik