Nemzetközi foci

A Fradi edzője is aláírta az orosz focicsapatok kizárása elleni tiltakozó levelet

Kovács Tamás/MTI
Kovács Tamás/MTI

A Ferencváros vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov és 29 honfitársa nyílt levélben kérte a FIFA és az UEFA elnökét, hogy engedjék az orosz csapatok nemzetközi szereplését, szúrta ki a Csakfoci.

Kapcsolódó

A szovjet és orosz labdarúgás korábbi és mostani főszereplői az Ukrajna ellen indított háború miatt eltiltott klubcsapatokat és a válogatottat sújtó döntés ellen szólalt föl.

„Nem értjük és nem fogadjuk el ezt a döntést. A labdarúgásnak az a küldetése, hogy egyesítse az embereket világszerte. A labdarúgás a legnépszerűbb és legdemokratikusabb játék, amelyet a megkülönböztetés minden formájától mentesen kell tartani.

A #StopDiscrimination a FIFA egyik legfontosabb alapelve, de vajon a FIFA és az UEFA által az orosz játékosok ellen hozott döntés nem a diszkrimináció különösen kirívó példája?”

– idézi az itasportpress.it a levelet.

A levélben az is szóba kerül, hogy a jövőre nézve komoly következményei lehetnek az igazságtalan eltiltásnak, valamint arra is kitérnek, hogy eltiltásukkal nem oldódik meg a geopolitikai helyzet.

Kapcsolódó
Évekig, évtizedekig nyögheti az orosz sport a szankciók következményeit
Az egész világot megrázta, hogy Oroszország bevonult Ukrajna területére. Nincs ez másképp a sportszövetségeknél, amelyeknek nagyon komoly döntéseket kellett meghozniuk. Körkép az eddigi szankciókról.

„Oroszország mindig támogatta a FIFA és az UEFA által javasolt valamennyi kulcsfontosságú projektet és kezdeményezést, és osztja alapvető értékeiket. Sajnos, ezúttal ezek a szervezetek nem avatkoztak be az orosz és a globális futballközösség érdekeinek védelmében, ehelyett azonnal feladták azt az alaptételt, hogy a politikát távol kell tartani a futballtól.

A döntés arra jó, hogy rést üssön a globális futballtársadalomban.”

A levél végén arra kéri a 30 szakember a FIFA-t, hogy változtassa meg a döntést, ami szerintük diszkrimináló és jelentőségét tekintve veszélyes a világ labdarúgására nézve.

Olvasói sztorik