Nemzetközi foci

„Büszke vagyok rá, hogy orosz vagyok és nem értem, miért kell a sportolóknak szenvedniük”

Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images
Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

Az ukrán-orosz háború kapcsán szólalt meg az orosz válogatott egyik meghatározó tagja, Artyom Dzjuba.

Kapcsolódó
A FIFA és az UEFA is felfüggesztette Oroszországot
Sem a klubcsapatok, sem a válogatottak nem léphetnek pályára a két szervezet mérkőzésein. Oroszország így vélhetően nem lesz ott a katari világbajnokságon. A Bajnokok Ligája közben szakított a Gazprommal.

A 2015 óta Zenit Szentpétervárt erősítő csatár egy hosszú Instagram-bejegyzésben osztotta meg a gondolatait a háborúról, amelyet rögtön azzal kezd, miért várt egy hetet a nyilatkozattal.

„Nem akartam kommentálni az eseményeket, de nem azért, mert félek tőle, hanem mert nem vagyok politikai szakértő. Nem érdekelt a téma és nem is akarok belemerülni – ellentétben azzal a temérdek társadalamtudóssal, politikussal és virológussal, aki felbukkant az interneten… Ahogyan mindenki másnak, nekem is van véleményem. Több oldalról is érint ez a téma, ezért most megosztom.”

Kapcsolódó

Ezután rátér Dzjuba a lényegre, hiszen a bejegyzés főleg azért született meg, mert kizárták az orosz válogatottat és az orosz klubcsapatokat a nemzetközi sorozatokból.

„Minden háború ellen vagyok. A háború rémisztő. Ugyanakkor az agresszió és gyűlöletkeltés ellen is vagyok, ami sajnos pusztító erővel tört elő mostanában. A diszkrimináció ellen is vagyok, ami nemzeteket érint.

Nem szégyellem, hogy orosz vagyok, büszke vagyok rá és nem értem, miért kell a sportolóknak szenvedniük. Nem fogadom el a kettős mércét, miközben mindenki más azt csinál, amit akar, rajtunk verik el a port.”

A futballistákon kívül egy sor másik sportág is kitiltotta az oroszokat a háború miatt, az eddigi egyedüli kivételt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képzi, amely Oroszország zászlaja és himnusza nélkül engedélyezi a versenyzők szereplését. Dzjuba szerint azonban a legnagyobb baj az, hogy az átlagemberek és sportolók kapják a gyűlölködő üzeneteket, pedig ők nem is tehetnek semmiről.

„Mindig megértésről beszélnek az emberek, de miért felejti ezt el mindenki, ha az oroszokról van szó? Mennyi düh és mocsok hullik még az oroszokra attól függetlenül, hogy mi a munkájuk?! Azok az ezrek, akik pedig sértegetnek és fenyegetnek minket, szedjétek össze magatokat!

Utóirat: üzenem az angol kastélyokban ücsörgő kollégáknak, akik ocsmányságokat mondanak rólunk, hogy nem tudtok megbántani minket! Mindenkinek békét és minden jót”

– zárja sorait Dzjuba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Artem Dzyuba (@artem.dzyuba) által megosztott bejegyzés

A 33 éves csatár 55-szörös válogatott, ezalatt 30 gólt lőtt és minden bizonnyal a decembri, katari világbajnokság volt az utolsó esélye vébén szerepelni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik