Nemzetközi foci bajnokok ligája

A FIFA és az UEFA is felfüggesztette Oroszországot

Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Sem a klubcsapatok, sem a válogatottak nem léphetnek pályára a két szervezet mérkőzésein. Oroszország így vélhetően nem lesz ott a katari világbajnokságon. A Bajnokok Ligája közben szakított a Gazprommal.

Az orosz-ukrán háború miatt a nemzetközi (FIFA) és az európai labdarúgó-szövetség (UEFA) is felfüggesztette Oroszországot, azaz sem a válogatottak, sem a klubcsapatok nem játszhatnak a két szervezet nemzetközi versenyein. Mindez alighanem azt jelenti, hogy Oroszország lemarad a katari világbajnokságról, ugyanis március végén vívna pótselejtezőt a csapat.

A futball teljes mértékben egyesült és szolidaritást vállal az összes Ukrajnában érintett emberrel. Mindkét elnök reméli, hogy az ukrajnai helyzet gyorsan és jelentősen javulni fog, hogy a futball ismét az emberek közötti egység és béke hordozója lehessen

– áll a két szervezet közleményében.

Ami a klubcsapatokat illeti, egyedül a Szpartak Moszkva maradt talpon az európai kupákban, az Európa Ligában épp a három magyart is foglalkoztató RB Leipziggel sorsolták össze a nyolcaddöntőben – a lipcseiek így már negyeddöntősök. A férfiválogatottra március 24-én egy lengyelek elleni vb-selejtező várt volna, míg a női válogatott a nyáron Európa-bajnokságon szerepelne.

A FIFA-t korábban több komoly bírálat is érte, amiért engedte volna játszani az oroszokat annak ellenére is, hogy Lengyelország, majd több válogatott is jelezte, hogy nem hajlandóak pályára lépni Oroszország ellen.

Kapcsolódó
Szakított orosz főszponzorával a Schalke
A Gazprommal között szerződését idő előtt felmondja a német klub.

További hír, hogy az UEFA felmondta a szponzori szerződését az orosz energiaipari vállalattal, a Gazprommal, amely nemcsak a Bajnokok Ligája, hanem a 2024-es Európa-bajnokság főszponzora is volt, és sajtóhírek szerint 40 millió eurót fizetett évente. A céggel a német másodosztályban szereplő Schalke is szakított.

Korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) javasolta azt a sportági szövetségeknek, ne engedjék, hogy orosz és fehérorosz sportolók induljanak a nemzetközi versenyeken.

Olvasói sztorik