Craig Mercer/MB Media/Getty Images
Nemzetközi foci sport

Felgöngyölítik a Chelsea-tulajdonos korrupciós ügyének hátterét

A BBC részletes cikkben írta meg, hogyan kapcsolódik Roman Abramovics az orosz kormány ügyeihez. Erre hivatkozva sújtotta a brit kormány szankciókkal, többek között vagyonbefagyasztással és utazási tilalommal.

Kapcsolódó
Abramovics vagyonát befagyasztották, nem adhatja el a Chelsea-t
Az angol futballklub külön engedélyt kapott folytatásra, de nem akármilyen áron.

Abramovics 1995-ben egy árverésen jutott hozzá a Szibnyeft nevű olajcéghez, amelyért 240 millió dollárt fizetett. A britek beszámolója szerint ez egy megbundázott aukció volt. Az orosz kormány 13 milliárd dollárért tíz évvel később visszavásárolta ezt a céget.

Egy 1997-es parlamenti vizsgálata szerint az orosz kormány összesen 2,7 milliárd dollárt csalt el a Szibnyeft-üzletben.

Abramovics ügyvédei szerint nem történt bűncselekmény, ennek ellenére a BBC szerint bíróság elé kell majd állnia a Chelsea tulajdonosának. Nem előzmény nélküli az ügy egyébként, mert Boris Berezovszkij, a londoni üzlettársa 2012-ben beperelte. Ezt Abramovics megnyerte, de egyben el is árulta, hogyan manipulálták a Szibnyeft árverést a javára: 10 millió dollárt küldött a Kremlnek Berezovszkij közvetítésével.

A BBC beszámolója olyan iratokon alapszik, amelyeket orosz források is megerősítettek.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!