Nemzetközi foci

„Ezek a pénzzel teli futballklubok együtt ácsorognak a pöcegödörben”

Az angol futball legsötétebb napját élte meg vasárnap. A dailymail.com legalábbis ezt a jelzőt használta a vasárnapi Chelsea-Newcastle United (1-0) mérkőzés kapcsán. A szerző Ian Herbert szerint „Két véres pénzzel kitömött csapat játszott meccset a két szurkolótábo gúnyolódásainak és viccelődéseinek kereszttüzében, akik számára a harkovi, mariupoli és rijádi kimondhatatlan borzalmak ezek szerint nem jelentenek semmit.”

Kapcsolódó
A Chelsea hőse nem hord köpenyt, de gólt szerez, amikor kell
Sírva ünnepelte gólját a West Ham United ukrán játékosa.

A szerző kiemeli a Newcastle Unitedet pénzforrása onnan ered, ahol nemrég a klub szaúdi állami tulajdonosai éppen 81 embert öltek meg a királyság elmúlt éveinek legnagyobb tömeges kivégzése alkalmával, és ahol a becslések szerint több mint tízezer gyermek halt-, vagy sebesült meg a harcok közvetlen eredményeként. Az is nyilvánvaló, hogy Oroszország mit művel Ukrajnában, „Vlagyimir Putyin büntetlenül gyilkol”, és hogy ennek az embernek a jó barátja a Chelsea tulajdonosa  Roman Abramovics.

Mindezek ismeretében „Az igazi szégyen a lelátón zajlott, mert nehéz eldönteni, hogy a Newcastle szurkolók gúnyos rigmusai mellett felhúzott ukrán zászló Kijev támogatásának gesztusa, vagy a Chelsea nevetségessé tételének az eszközéül szolgált. Ahogy a lelátón kifeszített Abramovicsot éltető orosz nemzeti színű zászló is botrányos (mindkettő megtekinthető az eredeti cikkben).

Ezek a pénzzel teli futballklubok együtt ácsorognak a pöcegödörben

– fogalmazott a Daily Mail publicistája.

Herbert számára üdvözlendő módon ebből a sötét helyzetből egyedül Eva Carneiro, a Chelsea korábbi sportorvosa mutatott utat a Twitteren, aki nem kell elmesélje, hogy mekkora szeretet érez a futball iránt, de arra kér, mindenki szánjon egy pillanatot arra, hogy „hasonlítsa össze a szórakozás ‘szenvedéseit’ az életek, otthonok, megélhetések elvesztésével…”

„De a futball nem képzeli el. Csak elveszi a pénzt, a „szórakoztatást” kínáló csapatok émelyítő bizonyítékot szolgáltattak erre. Soha nem volt még ilyen üres vagy teljesen jelentéktelen eredmény” – zárta sorait a szerző, Ian.

Olvasói sztorik