Nemzetközi foci

Új érvet dobott be a FIFA elnöke, hogy a kétévenkénti vb ötletét erősítse

MTI/EPA/UEFA/Richard Juilliart
MTI/EPA/UEFA/Richard Juilliart

A kétévenkénti világbajnokság tervét ellenző európaiak viselkedését kritizálta Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke.

Kapcsolódó
Keményen beleszállt az UEFA-elnök a reformerekbe, akik kétévente akarnak focivébét
Európa és Dél-Amerika bojkottálná. Úgy meg mi értelme lenne?!

Az Európai Bizottság szerdai ülésén elmondta a sportvezető, hogy mivel a legjobb futballisták mind Európába áramlanak, nagy egyenlőtlenség alakult ki a kontinensek között.

Európában a világbajnokságot hetente kétszer megrendezik, hiszen a világ legjobb játékosai mind Európában játszanak

– közölte Infantino.

A kétévenkénti vb ötlete Infantino forradalmi terve, és az erről szóló tanulmány elkészítéséhez tavaly májusban a FIFA 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie. A többiek azonban nagyon hevesen ellenzik az ötletet, különösen az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség mellett ezeknek a térségeknek a klubjai, játékosai és szurkolói egyaránt. Infantino viszont új érvvel állt elő, a svájci sportvezető szerint a kétévenkénti világbajnokság sokat segítene az afrikai futballnak.

„Reményt kell adnunk az afrikaiaknak, hogy nem feltétlenül szükséges átkelniük a Földközi-tengeren a jobb élet reményében. Lehetőségeket kell adnunk nekik.”

Az idei vb-t Katarban rendezik novemberben és decemberben, Infantino pedig arról is beszélt, hogy az alapvető emberi jogok miatt többször támadott ázsiai országban több változás megtörtént már.

Olvasói sztorik