Nemzetközi foci

Az Afrika Kupa-meccset kétszer is lefújó bírónak nem ez az első korrupciós ügye

Haykel Hmima / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Haykel Hmima / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Nem túlzás azt állítani, hogy az egész világ megtanulta Janny Sikazwe nevét. Ő az a zambiai játékvezető, aki szerdán a 85. percben lefújta a Tunézia-Mali Afrikai Nemzetek Kupája-mérkőzést.

Kapcsolódó
Botrány az Afrika Kupán: a 85. percben lefújta a bíró az egyik meccset
Végül folytatták a játékot, de még így sem tartott 90 percig az összecsapás.

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) azonnal lépett is az ügyben, még aznap felfüggesztették a bírót és vizsgálat indult ellene korrupció gyanújával. Ráadásul tovább csúfítja a képet, hogy Sikazwének nem ez az első botránya annak ellenére, hogy az egyik legsikeresebb afrikai játékvezetőről van szó. A zambiai bíró vezetett meccset a 2016-os Arab Kupán és több klubvilágbajnokságon is, legutóbb a 2018-as oroszországi világbajnokságon is részt vett, ő fújt a sípot a Belgium-Panama és Lengyelország-Japán csoporkörös összecsapásokon.

Hihetetlen, de mindezt annak ellenére érte el, hogy korábban is fújt már le 90. percnél hamarabb meccset, sőt korrupciós ügye is akadt már.

A 2017-es Afrikai Nemzetek Kupájának selejtezőiben a Nigéria-Egyiptom találkozó ért véget pár perccel a rendes játékidő vége előtt, emlékeztet rá az AS cikke.

Sikazwe emellett 2018 novemberében is korrupciós ügybe keveredett. Az afrikai Bajnokok Ligájában az Esperance és a Primiero Agosto közötti mérkőzésen annyira kedvezett a hazai csapatnak ítéleteivel, hogy a CAF felfüggesztette és eltiltotta minden tevékenységtől. Akkor azonban a FIFA két hónappal később eltörölte az eltiltását bizonyítékok hiányában.

A szerdai ANK-mérkőzésen történtek így aztán nem nevezhetők teljesen kiugró eseteknek és felvetik Sikazwe alkalmasságának kérdését. A CAF egyelőre nem adott ki közleményt a bíróval kapcsolatban.

Olvasói sztorik