Haykel Hmima / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Nemzetközi foci sport

Az Afrika Kupa-meccset kétszer is lefújó bírónak nem ez az első korrupciós ügye

Nem túlzás azt állítani, hogy az egész világ megtanulta Janny Sikazwe nevét. Ő az a zambiai játékvezető, aki szerdán a 85. percben lefújta a Tunézia-Mali Afrikai Nemzetek Kupája-mérkőzést.

Kapcsolódó
Botrány az Afrika Kupán: a 85. percben lefújta a bíró az egyik meccset
Végül folytatták a játékot, de még így sem tartott 90 percig az összecsapás.

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) azonnal lépett is az ügyben, még aznap felfüggesztették a bírót és vizsgálat indult ellene korrupció gyanújával. Ráadásul tovább csúfítja a képet, hogy Sikazwének nem ez az első botránya annak ellenére, hogy az egyik legsikeresebb afrikai játékvezetőről van szó. A zambiai bíró vezetett meccset a 2016-os Arab Kupán és több klubvilágbajnokságon is, legutóbb a 2018-as oroszországi világbajnokságon is részt vett, ő fújt a sípot a Belgium-Panama és Lengyelország-Japán csoporkörös összecsapásokon.

Hihetetlen, de mindezt annak ellenére érte el, hogy korábban is fújt már le 90. percnél hamarabb meccset, sőt korrupciós ügye is akadt már.

A 2017-es Afrikai Nemzetek Kupájának selejtezőiben a Nigéria-Egyiptom találkozó ért véget pár perccel a rendes játékidő vége előtt, emlékeztet rá az AS cikke.

Sikazwe emellett 2018 novemberében is korrupciós ügybe keveredett. Az afrikai Bajnokok Ligájában az Esperance és a Primiero Agosto közötti mérkőzésen annyira kedvezett a hazai csapatnak ítéleteivel, hogy a CAF felfüggesztette és eltiltotta minden tevékenységtől. Akkor azonban a FIFA két hónappal később eltörölte az eltiltását bizonyítékok hiányában.

A szerdai ANK-mérkőzésen történtek így aztán nem nevezhetők teljesen kiugró eseteknek és felvetik Sikazwe alkalmasságának kérdését. A CAF egyelőre nem adott ki közleményt a bíróval kapcsolatban.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!