Nemzetközi foci

A sírban sincs számára béke – egy éve halt meg Maradona

Carlo Hermann / AFP
Carlo Hermann / AFP
2020. november 25-én halt meg Diego Maradona, azaz napra pontosan egy éve veszítette el a futball a világ egyik legnagyobb játékosát. Miközben Argentína ápolja emlékét, egykori barátnője nemi erőszakkal és emberrablással vádolja. A legendás futballistát nem könnyű elfelejteni, úgy tűnik, nem csupán a pályán nyújtott játéka miatt.

Argentína már egy éve gyászol: 2020. október 30-án még megünnepelte Diego Maradona 60. születésnapját, szűk egy hónap elteltével azonban már a temetésről szóltak a hírek.

Kapcsolódó
„Üzletet csinálnak apánk halálából” – Maradona lányai nem mennek el az emlékmeccsre
A Barcelona és a Boca Juniors csap majd össze a Maradona Kupáért, a legenda lányai finoman szólva sem rajonganak az ötletért.

Tavaly ősszel Diego papíron még a Gimnasia de La Plata edzője volt, szerződését június 3-án meg is újította a klub. November 3-án aztán kórházba került, de ahogy Az isteni Diego Maradona című könyvben olvasható, akkor még nem volt egyértelmű, hogy depresszió vagy kiszáradás tüneteivel. A kórházban aztán vérrögöt találtak az agyában, amit azonnal megműtöttek, de kiderült, a mája, a szíve és az érrendszere sem egészséges. Nyolc nap után hazaengedték, de november 25-én meghalt.

Hogy mi történhetett a legenda utolsó napján?

Nagyon sok ellentmondásos hír látott napvilágot, a spanyol Marca és az argentin Olé azt írta, Diego reggel felkelt, megreggelizett, sétált kicsit, majd visszafeküdt pihenni. Délben azonban az ápolói hiába próbálták felkelteni. A mentőknek több mint fél órába telt, hogy a helyszínre érjenek, de hiába jött hat egység is, az újraélesztés nem járt sikerrel.

Griselda Morel pszichológus a vallomásában arról beszélt, hogy az ápolók egyáltalán nem figyeltek a betegre, hogy nyugtuk legyen, gyakran alkoholban feloldott tablettákkal tömték a beteg sportolót, hogy nyugodt éjszakát biztosítsanak saját maguk számára.

2021 februárjában döbbenetes hangfelvételek és WhatsApp-üzenetek láttak napvilágot Maradona egykori idegsebésze, Leopold Luque és fizikoterapeutája, Agustina Cosachov társalgásából. A felek arról beszéltek, hogy a „dagadt ember” haldoklik, mindig is nehéz eset volt, majd ugyan még küzdöttek a mentősök Diego életéért, orvosa már kiszivárogtatta a halálhírét.

Elfogott a hányinger, amikor meghallottam azokat a hangfelvételeket. Imádkozni fogok Istenhez, hogy fény derüljön az igazságra

– írta Twitter-bejegyzésében a világsztár lánya, Dalma.

A hirtelen halál igazságért kiált

Az egészségtelen életmód, az elhízás és az évtizedekig tartó kábítószer-használat ellenére a nyomozók úgy vélik, hogy még most is életben lehetne, ha megfelelő orvosi ellátásban részesült volna. A körülötte lévők azonban titkolták a rossz egészségi állapotot, valószínűleg attól tartottak, hogy az általa aláírt szerződéseket érvénytelennek nyilvánítják.

A hirtelen halála igazságért kiált. Nem mehet tovább úgy, mintha mi sem történt volna. Ezrek harcolnak ellenünk, az ellenség rakétákkal lő ránk. Ez már túl sok. Nem bírom tovább

– írta néhány napja Maradona lánya, Gianinna az Instagramon.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gianinna Maradona 🧿 (@giamaradona) által megosztott bejegyzés

Az ügyészség több ember (köztük Leopoldo Luque és Agustina Cosachov) ellen nyomoz, hogy kiderítsék, a legenda halála eredhet-e gondatlanságból. A koronavírus-járvány csúcsidőszakának közepén emberek tízezrei zarándokoltak el a koporsójához az argentin elnöki palotába, a Casa Rosadába, a nemzet gyászszalaggal jelezte együttérzését. Végül szűk családi körben, mintegy negyven ember előtt temették el a Bella Vista temetőben.

Közel húsz év után perel Maradona áldozata

A nemzeti hős iránti tiszteletet beárnyékolják azonban azok a vádak, amelyeket Mavys Álvarez fogalmazott meg. A kubai nő két évtizeddel ezelőtt kapcsolatban állt Diego Maradonával, és most az argentin bíróságon tett vallomásában eskü alatt is megerősítette, hogy a néhai futballista megerőszakolta őt tinédzser korában.

Kapcsolódó
A szexpartikra nemet mondott, a drogot elfogadta Maradona 16 éves barátnője
A futballsztár családja őrjöng, mert a 37 éves Mavys Álvarez jó pénzért kiteregette a szennyest.

A most 37 éves Álvarez 16 éves korában, Kubában ismerkedett meg a nála 24 évvel idősebb Maradonával, aki elmondása szerint a havannai klinikán támadta le úgy, hogy a lány anyja a másik szobában volt.

Befogta a számat és megerőszakolt. Addig voltam lány, ott minden ártatlanságomat ellopta tőlem

– mondta. Hozzátette, a családja a nagy korkülönbség ellenére csak azért engedte a kapcsolatot, mert Maradona barátságban volt a néhai kubai elnök Fidel Castróval.

2001 novemberében Buenos Airesbe utazott Maradonával, aki azt akarta, mellnagyobbító műtéten essen át. Ám szülei beleegyezése nélkül, kiskorúként vitték Argentínába, így a rendőrség most utólag embercsempészet miatt is nyomozást indított. Egyik ügyvédje, Gaston Marano úgy fogalmazott, több ember is érintett az ügyben: argentin bevándorlási tisztviselőktől kezdve a műtétet elvégző orvosig. A lányt egy szállodában tartották fogva, az ügyvéd szerint a két és fél hónap alatt, amíg Argentínában tartózkodott, mindössze kétszer mehetett ki az utcára.

Álvarez elmondta, hogy azért nyújtotta be a feljelentést, hogy az emberkereskedelembe sodródott, bűncselekmények áldozatává vált nőkön így segítsen.

Azt mondta, nehéz volt visszatérnie Argentínába, ahol Maradona sokak számára bálvány, ugyanakkor neki csak rossz érzései maradtak vele kapcsolatban.

Nemzeti emlékhely lett a szülőház

A többség azonban halhatatlan legendaként gondol vissza Diegóra. Eltelt egy év, a gyász nem enyhült, az évfordulóra sok mindenki készül. A dél-amerikai labdarúgó-szövetség például a montevideói Estadio Centenarióban tervezi a megemlékezést, ahol november 27-én a Palmeiras és a Flamengo csapatai a Libertadores-kupa fináléját vívják.

Mara SOSTI / AFP Maradona-szobor Santa Clara del Marban

Buenos Airesben néhány napja emléktáblát avattak a Segurola és a Habana utca kereszteződésében.

Maradona mindig is az öröm és a boldogság szimbóluma volt számunkra. Erre szeretnénk emlékezni, örülünk, hogy megadhatjuk neki ezt az elismerést

– nyilatkozta a kezdeményezést támogató parlamenti képviselő, Daniel Del Sol. A legenda Villa Fiorito kerületbeli szülőházát nemzeti emlékhellyé nyilvánították, Santa Clara del Mar üdülőhely főterén felavatták a 13 méter magas, acélból és betonból készült szobrát.

Az Amazon Prime csatornán új sorozat indult Maradona: Sueño bendito (Maradona: áldott álom) címmel.

Sírrablóktól félve

November elsején megjelent Nelson Castro orvos és újságíró könyve (La salud de Diego), amely Diego egészségét állította a középpontba. A szerző azt írta, Maradona számára a sírban sincs béke, a klasszist ugyanis a szíve nélkül temették el, hogy elkerüljék az ultrák esetleges hullarabló támadását.

Egy televíziós műsorban felidézte, azután döntöttek így, hogy ráébredtek, akadnak olyan fanatikus rajongók, akik azt tervezik, hogy felfegyverezve behatolnak a temetőbe.

„Most már ennek így nem lenne értelme, Diego szíve pedig akár kutatási célokat is szolgálhat” – mesélte Castro, aki hozzátette, Maradona szíve fél kilót nyomott, ami körülbelül 200 grammal több, mint egy átlagos felnőtté.

Mint egy idegesítő poszméh

Három hete megjelent egy karikatúraregény is, amelyet Miguel Repiso (ismertebb nevén Rep) készített el, és úgy reklámoz, mint „az egyetlen, szeretettel és humorral készült megrajzolt szakmai életrajz.”

Azt mondta, szép, de annál szomorúbb képet mutat az emberről, aki olyan csodálatosan tudott inspirálni a játékával.

A megnyilvánulásai bántották a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget és a Vatikánt, a politikusokat és a hagyományos családmodell képviselőit. Olyan volt, mint egy idegesítő poszméh, aki sokakat irritált

– nyilatkozta az El Gráficóban.

Elmondta, Diego élete tele volt képekkel és szavakkal, ezért évtizedekre kellett felosztania: a hatvanas évektől az örökkévalóságig.

Egy dolog biztos: Maradona népszerűbb, mint Jézus és a Beatles együtt

– tette hozzá.

Az argentin futball-liga egy dallal készült, amelynek videoklipjét a hét közben rendezendő 22. fordulóban minden mérkőzés előtt lejátszanak. Az Örökké hiányozni fogsz nekünk (Te vamos a extrañar toda la vida) című szerzemény sajátossága, hogy a dalszövegíró, David Vázquez a szövetség alkalmazottja. A zenéről és az énekről Carlos Manuel Damiano gondolkodott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik