Nemzetközi foci

Oltottak és oltatlanok – koronavírus-káosz a német válogatottban

Christof STACHE / AFP
Christof STACHE / AFP
Nincs könnyű helyzetben a két utolsó világbajnoki selejtezőjére készülő német labdarúgó-válogatott, amelynek keretében koronavírus ütötte fel a fejét.

A Német Labdarúgó Szövetség kedden közölte mindezt, miután az együttes délelőtti edzésére nem került sor, a játékosok pedig egyénileg tréningeztek. Délutánra kiderült, hogy Niklas Süle fertőződött meg a vírussal, és a Bayern München labdarúgója mellett Joshua Kimmichnek, Serge Gnabrynak, Jamal Musialának és Karim Adeyeminek is el kellett különülnie a többiektől.

Kapcsolódó
Félnek a háborús konfliktustól a finn futballisták
Boszniában feszült a helyzet, kérdés, hogy az UEFA mit lép.

De a Bayern külön közleményben azt is jelezte, hogy a kameruni válogatott csatár, Eric Maxim Choupo-Moting is karanténba került.

„Ez nagyon keserű hír, így nem sokkal a világbajnoki selejtező utolsó két meccse előtt. De természetesen az egészség az első” – nyilatkozta Oliver Bierhoff, a válogatott menedzsere.

A keretbe így utólag a Wolfsburg két játékosa, Ridle Baku és Maximilian Arnold, valamint Kevin Volland (AS Monaco) kapott meghívást.

Kaptak oltást vagy sem?

A Zeit megpróbált érdemi információt kapni az érintettek oltottsági állapotáról, de a német szövetség ezt megtagadta.

Ahogy Tim Meyer csapatorvos elmondta, a karanténrendelet önmagában nem feltétlenül tekinthető az oltás hiányának, noha a Robert Koch Intézet általános ajánlása szerint a tünetmentes közeli kapcsolattartóknak már nem kell karanténban lenniük, ha beoltották őket. Az egészségügyi szolgálat azonban egyedi esetekben más döntést is hozhat, és karantént rendelhet el.

Márpedig minden amellett szól, hogy az elkülönített játékosok nem rendelkeznek oltással, hiszen azzal nem kerültek volna karanténba.,

Wolfsburg városa szerint „a teljes oltással rendelkező személyeknek nem kell karanténban lenniük.” De a müncheni karanténszabályok is kimondják: „A karanténkötelezettség általában nem vonatkozik azokra a kapcsolattartó személyekre, akik teljesen be vannak oltva a COVID-19 ellen.”

Ellentmondásos Kimmich-magyarázat

Ami biztos, hogy a játékosok közül a Bayern München sztárja, Joshua Kimmich nincs beoltva, ezt ő néhány hete elismerte. Akkori magyarázata kérdéseket és kritikát vetett fel – főleg, hogy akkor edzője Julian Nagelsmann éppen fertőzés miatt otthon lábadozott.

Kimmich akkor elmagyarázta, miért cselekedett így.

Azért nem kértem oltást, mert kétségeim vannak, hiszen kevés tanulmány készült a hosszú távú következményekről.

Természetesen megértem, hogy van egy bizonyos felelősségem. Minden protokollt betartok, és két-három naponta tesztelek. Nem vagyok vírustagadó, vagy oltásellenes. Egyáltalán nem biztos, hogy nem fogom beoltani magam. Sőt, nagyon is lehetséges, hogy ezt a jövőben megteszem. De úgy gondolom, hogy mindenkinek magának kell meghoznia a döntést, és ezt tiszteletben kell tartani.”

Kapcsolódó
Fontos-e annyira egy futballvébé, hogy valaki az életét tegye kockára érte?
Katarban a melegeket korbácsolással, börtönnel, akár kivégzéssel is büntethetik.

Kimmich egyébként korábban elkötelezte magát olyan jótékonysági szervezetek mellett, amelyek részt vesznek a koronavírus elleni küzdelemben. Csapattársához, Leon Goretzkához hasonlóan például ő is félmillió eurót adományozott a #WeKickCorona kampányára, amely végül több mint 6 millió eurót gyűjtött össze.

Ennek ellenére szavai ellentmondásosak és a magyarázkodása nem mindig talált a legkedvezőbb fogadtatásra.

„Egy nagy problémát látok. Sok stadionba csak oltási igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be, de akkor ezek szerint bekövetkezhet olyan helyzet is, miszerint a lelátón oltottak foglalnak helyet, ugyanakkor a pályán pedig 22 be nem oltott játékos futkos” – nyilatkozta a korábbi válogatott középpályás, Dietmar Hamann.

Dortmund főpolgármestere, Thomas Westphal keményebben fogalmazott, egyértelműen bírálta Kimmichet, akit

teljesen felelőtlennek nevezett.

A válogatott orvosa, Tim Meyer szűkszavúan reagált.

Már elmondtam a személyes véleményemet az oltásról. Kimmich véleménye is ismert. Ezt el kell fogadnunk.

Büntethető lenne, de mégsem?!

A Bild ugyanakkor azt írta, a német törvények november óta előírják, hogy ha egy be nem oltott személyt karanténba küldenek, a munkáltató nem fizethet neki erre az időszakra. A változtatások célja, hogy a lakosságot védőoltásra kényszerítsék.

Kimmich esetében ez a 20 millió eurós állítólagos éves fizetéssel és 7 nap karanténnal számolva 384 ezer eurós veszteséget jelentene.

A Bayern nem kívánta kommentálni mindezt, de a bulvárlap szerint a müncheni klubnak nincs is eszköze arra, hogy a játékosokat az oltás beadására kötelezze. Ettől még persze a fizetést nem lenne muszáj átutalnia.

A német válogatott – amely már kijutott a jövő évi katari vb-re – csütörtökön Liechtenstein együttesét fogadja, majd vasárnap Örményországban lép pályára a selejtezősorozat zárásaként.

Olvasói sztorik