David Berding / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Nemzetközi foci

316 válogatott meccs és 164 gól után elköszönt minden idők egyik legjobb női focistája

Pályafutása utolsó válogatott meccsét játszotta minden idők egyik legjobb női focistája, Carli Lloyd.

A 39 éves Lloyd 2005 júliusában, Ukrajna ellen szerepelt először az amerikai női válogatottban, utoljára pedig magyar idő szerint szerda hajnalban, amikor Dél-Korea volt az ellenfél.

Lloyd az elmúlt 16 évben összesen 316 meccsen játszott az amerikai csapatban, ezeken 134 gólt lőtt, és további 64-et előkészített.

Kétszer nyert világbajnokságot, kétszer olimpiát, volt a vébé legjobb játékosa és ezüstcipőse, valamint kétszer választotta a legjobb női futballistának a FIFA.

Dél-Korea ellen 2-0-s állásnál (6-0 lett a vége), a második félidő közepén jött le a pályáról, még a cipőjét is lekapta a gyepen, majd a közönség ujjongása közepette lesétált.

Bár Lloyd ma már Amerika hősének számít, egy korábbi vallomásában elárulta, hogy 2011-2012 környékén nagyon mélyen volt. A 2011-es, Japán elleni vb-döntőben ő is kihagyta a büntetőjét, így az amerikai csapatnak be kellett érnie az ezüstéremmel, egy évvel később pedig az viselte meg, hogy a londoni olimpia előtt kikerült a kezdőből.

A nyomás olyan nagy volt rajta, hogy szinte összeroppant, előfordult, hogy napokig sírt, és úgy érezte, lejárt az ideje. Aztán a 2015-ös vébén az USA visszavágott, 5-2-re verte Japánt a döntőben, Lloyd pedig mesterhármast szerzett.

A három gól közül az egyiket a félpályáról lőtte (4:15-nél látható a videón):

„A vb-döntő után én voltam a középpontban, minden idők legjobbjának neveztek. Ami szürreális, mert három évvel korábban a garázsban ültem és zokogtam, úgy éreztem, hogy egy csődtömeg vagyok, és lemondhatok az álmaimról” – nyilatkozta arról, milyen volt megtapasztalni a hullámvasút legalját, majd a legtetejét.

Utolsó meccse előtt azt mondta, a futballtól megkapott mindent, és olyan dolgokat tanult, amiket örökre elraktározott magában. Búcsúbeszédében pedig megemlítette, bár válogatott mezben már nem lehet őt látni a jövőben, de biztos, hogy a sportág közelében marad.