Nemzetközi foci

316 válogatott meccs és 164 gól után elköszönt minden idők egyik legjobb női focistája

David Berding / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
David Berding / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Pályafutása utolsó válogatott meccsét játszotta minden idők egyik legjobb női focistája, Carli Lloyd.

A 39 éves Lloyd 2005 júliusában, Ukrajna ellen szerepelt először az amerikai női válogatottban, utoljára pedig magyar idő szerint szerda hajnalban, amikor Dél-Korea volt az ellenfél.

Lloyd az elmúlt 16 évben összesen 316 meccsen játszott az amerikai csapatban, ezeken 134 gólt lőtt, és további 64-et előkészített.

Kétszer nyert világbajnokságot, kétszer olimpiát, volt a vébé legjobb játékosa és ezüstcipőse, valamint kétszer választotta a legjobb női futballistának a FIFA.

Dél-Korea ellen 2-0-s állásnál (6-0 lett a vége), a második félidő közepén jött le a pályáról, még a cipőjét is lekapta a gyepen, majd a közönség ujjongása közepette lesétált.

Bár Lloyd ma már Amerika hősének számít, egy korábbi vallomásában elárulta, hogy 2011-2012 környékén nagyon mélyen volt. A 2011-es, Japán elleni vb-döntőben ő is kihagyta a büntetőjét, így az amerikai csapatnak be kellett érnie az ezüstéremmel, egy évvel később pedig az viselte meg, hogy a londoni olimpia előtt kikerült a kezdőből.

A nyomás olyan nagy volt rajta, hogy szinte összeroppant, előfordult, hogy napokig sírt, és úgy érezte, lejárt az ideje. Aztán a 2015-ös vébén az USA visszavágott, 5-2-re verte Japánt a döntőben, Lloyd pedig mesterhármast szerzett.

A három gól közül az egyiket a félpályáról lőtte (4:15-nél látható a videón):

„A vb-döntő után én voltam a középpontban, minden idők legjobbjának neveztek. Ami szürreális, mert három évvel korábban a garázsban ültem és zokogtam, úgy éreztem, hogy egy csődtömeg vagyok, és lemondhatok az álmaimról” – nyilatkozta arról, milyen volt megtapasztalni a hullámvasút legalját, majd a legtetejét.

Utolsó meccse előtt azt mondta, a futballtól megkapott mindent, és olyan dolgokat tanult, amiket örökre elraktározott magában. Búcsúbeszédében pedig megemlítette, bár válogatott mezben már nem lehet őt látni a jövőben, de biztos, hogy a sportág közelében marad.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik