Nemzetközi foci

Szexuális ragadozó ellen vallott a venezuelai női válogatott 24 játékosa

Lehet, egy lavinát indított el az amerikai női labdarúgóliga, amelynek vezetője Lisa Baird lemondott posztjáról, miután nyilvánosságra került, hogy a North Carolina Courage edzője, Paul Riley a feltételezések szerint szexuálisan zaklatta tanítványait.

Kapcsolódó
Szexuális zaklatás az amerikai női futballigában
A szervezet vezetője lemondott, a szakszervezet szerint a visszaélések rendszerszintűek.

Ez bátorította fel a venezuelai női válogatott tagjait, kéttucatnyian nyílt levelet fogalmazott és írt alá, amelyben szexuális zaklatással és bántalmazással vádolta a korábbi szövetségi kapitányt, Kenneth Zseremetát. Az 55 éves szakember 2008 és 2017 között kilenc éven át vezette a csapatot.

A 24 venezuelai játékos (köztük a legnagyobb sztár, a spanyol Atlético Madrid csatára, Deyna Castellanos) azt írta, úgy döntöttek, megtörik a csendet, hogy elkerüljék a fizikai, pszichológiai és szexuális bántalmazást és zaklatást.

A levél szerint az egyik játékos tavaly elárulta, hogy 14 éves kora óta szexuálisan zaklatta az edző. A futballisták szerint Zseremeta többször kérdezte őket a szexuális irányultságukról, sokszor előfordultak fizikai és pszichológiai bántalmazások az edzéseken. Emellett a zaklatáshoz hozzátartoztak a telefonhívások és a masszázsajánlatok.

„Ma már tudjuk, hogy ezeknek a cselekedeteknek az volt a célja, hogy manipuláljanak bennünket és bűntudatot keltsenek bennünk. Az LMBTQ-közösség tagjait folyamatosan a szexuális irányultságukról kérdezték, de állandósult a heteroszexuális játékosok zaklatása is” – áll a levélben.

Fenyegettek és manipuláltak azzal kapcsolatban, hogy elmondják a szülőknek a szexuális irányultságukat, ha nem engedelmeskednek, vagy nem teljesítenek a várt módon.

Zsemereta a helyi futball egyik megbecsült személyisége, miután 2014-ben világbajnoki elődöntőbe vezette az U17-es női csapatot. Ez volt az első alkalom, hogy egy venezuelai válogatott bejutott a FIFA által szervezett vébén a legjobb négy közé.

Távozása után egy évig a Deportivo Táchira női csapatát vezette, majd 2019-20 között a Dominikai Köztársaság szövetségi kapitánya volt, jelenleg pedig a panamai női válogatottat vezeti.

Zseremeta és a venezuelai futballszövetség nem reagált a vádakra.

Olvasói sztorik