Nemzetközi foci

Gulácsi Péter nélkül jóval nagyobb bajban lenne az RB Leipzig

Herman Dingler/BSR Agency/Getty Images
Herman Dingler/BSR Agency/Getty Images

Nincs jó idénye az RB Leipzignek, amely a Bundesligában mindössze 8. helyen áll 11 ponttal, miközben a Bajnokok Ligájában nem szerzett pontot a PSG, a Club Brugge és a Manchester City ellen sem.

Kapcsolódó
Lionel Messi lemondott a mesterhármasról, a Liverpool a szezon meccsén nyert Madridban
Az Inter megtörte a Sheriff Tiraspol sorozatát, míg a Real Madrid kitömte a szemtelenkedő ukrán ellenfelét. A nap meglepetését mégis az Ajax okozta.

Egy adatelemzéssel foglalkozó Twitter-felhasználó, Aiden Reagh gyűjtéséből viszont kiderül, a csapat még rosszabbul állna, ha nem Gulácsi Péter védené a kapuját. Reagh a PSxG mutatókat gyűjtötte össze, ami az xG-nél egy picit komplexebb adat, ebben ugyanis nem csak a helyzet minősége, hanem a lövés minősége is számít.

Ezek alapján négy kategóriába sorolhatók az öt topliga bajnokságában össszehozott kapusteljesítmények. A bal alsó sarokban a gyenge lövések mellett alulteljesítő, a bal felső sarokban a nehéz lövésekkel alulteljesítő játékosok láthatók. A jobb alsó sarokban a kevésbé veszélyes próbálkozásokkal találkozó kapusok vártnál nagyobb számú védésekkel büszkélkedhetnek, míg a jobb fölső szekcióban Gulácsiék azok, akik a nehéz lövések dacára is többet védtek, mint ami az xG alapján elvárható lett volna.

A vízszintes tengelyen a 90 perc alatt átlagosan kapott lövésminőségek találhatók, míg függőlegesen a kaput eltalált lövések átlaga. A fenti ábra is mutatja, hogy Gulácsinak akad dolga bőven, a Bundesligában örülhet a Lipcse, hogy csak nyolcat kapott miatta, a BL-ben viszont három meccs alatt már 11 gólt kapott. Pedig kedd este Lionel Messi közeli lövését is kapufára tolta, csak az argentin hamarabb eszmélt a lipcsei védőknél.

Ilyen apróságokon is múlik, hogy Gulácsi hiába nyújt egyenletes teljesítményt, az RB Leipzig sok gólt kap.

Olvasói sztorik