Nemzetközi foci

Ha nem hagy fel tervével a FIFA, több európai szövetség kiléphet

Colombian Football Federation / AFP
Colombian Football Federation / AFP

Nem volt elég az európai Szuperliga terve, most a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ötlete osztja meg a futballvilágot. Amennyiben a FIFA bevezetné a világbajnokság kétévenkénti megrendezését, több európai szövetség kilépne a szervezetből, írta az MTI.

Kapcsolódó
A labda gömbölyű, a FIFA története már nem annyira – botrány a kétévenkénti vb körül
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség új ötlete, hogy minden második évben legyen labdarúgó-világbajnokság, amit egyre több tagország, közte az MLSZ is ellenez. Hegyi Iván véleménycikke.

A dpa német hírügynökség értesülése szerint több mint egy tucat nemzeti szövetség fontolgatja ezt a lehetőséget.

A FIFA hétfőn jelentette be, hogy mind a 211 tagországának szövetségi kapitányával konzultál a világbajnokság kétévenkénti megrendezéséről, amely Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve.

Az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, viszont több helyről közben éles ellenkezést váltott ki.

Így bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, valamint az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások.

Kapcsolódó
„Érthetetlen és elfogadhatatlan" – szembemegy az MLSZ a FIFA ötletével
A FIFA szorgalmazná, hogy kétévente legyenek világbajnokságok.

A magyar szövetség szintén jelezte, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezés kérdésében.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is aggodalmának adott hangot.

Legutóbb a dán, a svéd, a norvég, a finn, az izlandi és feröeri szövetség közös közleményben foglalt állást a kétévenkénti vb bevezetése ellen.

Ahogy a dánok jelezték, legrosszabb esetben és utolsó lehetőségként nem zárják ki azt sem, hogy kilépnek a FIFA-ból, ha az nem áll el a tervektől.

Olvasói sztorik