Magyar foci

„Érthetetlen és elfogadhatatlan” – szembemegy az MLSZ a FIFA ötletével

Filep István/MTI
Filep István/MTI

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hétfő délután közölte a nemzetközi szövetséggel (FIFA), hogy nem támogatja a világbajnokságok kétévenkénti rendezését.

Kapcsolódó

A FIFA konferenciára hívta a világ szövetségeit, csapatok tulajdonosait, befektetőit és érdekeltjeit, amelyen a kétévenként rendezett vb ötletéről tartanak megeszélést. Az európai szövetség (UEFA) korábban világosan közölte álláspontját, nem kér ebből a reformból. Az MLSZ hétfői bejelentése szerint teljes mértékben az UEFA oldalán áll a kérdésben.

Miközben a stabil pénzügyi háttér megteremtése, a bevételek növelése minden szereplőnek érdeke, a játékosok testi épsége ennél is fontosabb szempont. Egyetlen felelős szövetség sem járulhat hozzá olyan versenynaptárhoz, amely ezt kockáztatja, és az egészségesnél nagyobb mértékű terhelésre kötelezi a labdarúgás legfontosabb résztvevőit

– áll az MLSZ közleményében.

 

Az MLSZ érvei után azonban hangvételt váltott, az utolsó bejegyzésben igen komoly kritikát fogalmazott meg a közlemény a FIFA működésével kapcsolatban is.

„Érthetetlen és elfogadhatatlan, hogy a FIFA vezető személyei hetek óta teljes közömbösséget mutatnak, teljességgel figyelmen kívül hagyják azok véleményét, akikről a kérdés szól, akik nélkül a verseny nem létezhet. Erősen kifogásolható továbbá, hogy a sportdiplomáciában teljesen szokatlan módon az előterjesztés részletei a döntéshozók előtt máig ismeretlenek, a FIFA tagállamai, a konföderációk és még a  FIFA tanács tagjai sem kaptak tájékoztatást, ugyanakkor a FIFA elindította globális kommunikációját.

Végezetül a fairplay szellemében több mint megkérdőjelezhető módszer a játékos múltjukkal méltán nagy tiszteletet kivívott, az aktív labdarúgástól visszavonult játékosok felhasználása a FIFA önösnek látszó szándéka érdekében.

Arséne Wenger reformjavaslatát Dél-Amerikában sem támogatták, de az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség (CONCACAF), illetve az ázsiai szövetség (AFC) ráharapott az ötletre és a FIFA szerint a futballszurkolók is örülnének, ha sűrűbben lennének világbajnokságok.

Kiemelt képen Csányi Sándor az MLSZ elnöke, egyben az UEFA alelnöke.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik