firo Sportphoto / Marcel Engelbrec / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Nemzetközi foci

Dárdai: Minden a pénzről szól

Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője ellenzi azt az elképzelést, hogy 2026-tól kétévente rendezzenek világbajnokságot az eddig szokásos négyéves ciklus helyett. A korábban a magyar válogatottat is irányító Dárdai kiemelte: gazdasági megfontolások állhatnak a sűrítési elgondolás mögött.

Végső soron minden a pénzről szól. Kiből akarunk pénzt csinálni?

– tette fel a kérdést a 45 esztendős tréner, aki aggodalmát fejezte ki a játékosok egészsége kapcsán.

„A futballisták már így is ki vannak égve. Egyre nehezebb, ha minden nyáron van egy torna, egészségi, fizikai szempontból ez egyáltalán nem jó nekik” – tette hozzá Dárdai.

A nemzetközi szövetség (FIFA) technikai bizottsága csütörtökön hozta nyilvánosságra tervezetét a kétévenkénti rendezésről, a javaslatot széleskörű ellenkezés fogadta. Felszólalt ellene a többi között az európai szövetség, az UEFA szlovén elnöke, Aleksander Ceferin is, aki lehetséges európai bojkottra figyelmeztetett.

Kapcsolódó
Keményen beleszállt az UEFA-elnök a reformerekbe, akik kétévente akarnak focivébét
Európa és Dél-Amerika bojkottálná. Úgy meg mi értelme lenne?!

A francia Arséne Wenger által vezetett technikai bizottság és a FIFA álláspontja szerint viszont sok ország esetében az egyetlen igazi sportági húzóesemény a vb, ami mellett így szakmai indokok és erős gazdasági érvek is szólnak. A technikai bizottság továbbá azt is javasolta, hogy a kontinensbajnokságok rendszerén is változtassanak, azokat 2027-től páratlan években rendezzék meg, így lehetőséget biztosítva, hogy 2026 után már 2028-ban is vb-t lehessen rendezni.

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban.