Élő Nemzetközi foci

Dibusz Dénes tizenegyest védett, a Fradi mégis kikapott

Alan Harvey/SNS Group via Getty Images
Alan Harvey/SNS Group via Getty Images

Első pontjáért lépett pályára Skóciában a Ferencváros a Celtic elleni Európa Liga-mérkőzésen, de 2-0-ra kikapott a csoportkör harmadik fordulójában.

A Fradi azért nem csütörtökön játszott az EL-ben, mert az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáját a héten tartják, emellett pedig a Bajnokok Ligája menetrendjével sem ütközhetett az új időpont, ezért keddre került. Jó hírrel indult a mérkőzés az FTC számára, ugyanis Dibusz Dénes, a vendégek csapatkapitánya felépült a válogatottban szerzett bokasérüléséből.

Rögtön egy komoly ferencvárosi helyzettel indult a meccs, de Uzuni jobbról középre lőtt labdájába nem tudott jól beleérni Ryan Mmaee bevetődve. Ezután viszont átvette a meccs irányítását a Celtic, különösen a portugál Jota Pedro volt aktív, ám közelről és a tizenhatoson kívülről sem járt túl Dibusz eszén.

Térfélcsere után innen folytatódott a meccs, ám a Fradi vesztét mégis egyik saját szöglete okozta. Labdaszerzés után ugyanis Jota szenzációs indítással lepte meg Furuhasit, aki magabiztosan gurított a bal alsóba.

Rögtön jöhetett volna a magyar bajnok válasza, de Tom Rogic hatalmasat blokkolt Mmaee lövésénél. Helyette a túloldalon Henry Wingo buktatta Adam Montgomeryt, amivel percek alatt megduplázhatta volna előnyét a Celtic. Csakhogy Callum McGregor büntetőjét Dibusz Dénes kivédte. A Fradi viszont sem ettől, sem a középpályára érkező cseréktől nem tudott más fokozatba kapcsolni. A hajrára teljesen alárendelt szerep jutott a Ferencvárosnak és egy meggondolatlan passz után David Turnbull révén érkezett a második, lényegében mindent eldöntő gól.

Ezután próbált ugyan gólt szerezni a Fradi, de egyedül Uzuni járt közel a szépítéshez, miközben Jota, Turnbull és Giakoumakisz is elpuskázott egy helyzetet, így maradt a 2-0.

Forrás: sofascore.com

Mindkét csapat kikapott az első két fordulóban a Bayer Leverkusentől és a Real Betistől, így a Celtic első pontjait ünnepelhette a találkozón.

Európa Liga, 3. forduló, G csoport

Celtic (skót) – Ferencváros 2-0 (0-0)

Celtic: Hart – Ralston, Carter-Vickers, Starfelt, Montgomery (Scales – 76.) – McGregor, Turnbull – Abada (Giakoumakisz – 71.), Rogic (Bitton – 71.), Jota – Furuhasi.

Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Blazic, Civic – Vécsei, Laidouni (Loncar – 66.)– Tokmac (Mak – 83.),  Zachariassen (Somália – 66.), Uzuni – R. Mmaee.

Gólszerző: Furuhasi (57.), Turnbull (81.)

Sárga lap: Starfelt (28.), Ralston (40.), Montgomery (68.) ill. S. Mmaee (40.)

Piros lap:

A Celtic érvényesítette a mezőnyfölényét

A Celtic 2-0-ra megnyerte a Ferencváros elleni Európa Liga-mérkőzést. A kedd délutánra előrehozott, mérkőzésen a Fradi nagy helyzettel indított, de a skótok innentől a kezükbe vették az irányítást. Gólt viszont csak a második félidőben szereztek a hazaiak, előbb Furuhasi kapott szenzációs labdát Jotától, majd a Dibusz védte McGregor tizenegyesét. A hajrában Turnbull is betalált, ezzel alakult ki a 2-0-s végeredmény.

Szétesett a Fradi

Simán széthúzták a ferencvárosi védelmet a Celtic játékosai, a bemozgó Turnbullt szépen találta meg Jota, de a középpályás nem csak Dibusz, hanem a kapu mellett is elgurította a labdát.

Könyörtelenül kihasználta a védelmi megingást a Celtic, 2-0

Somália kedvezőtlen helyzetben kapott labdát a védőktől, rögtön el is vették tőle, majd Jota Wingo szorításában is a középen üresen érkező Turnbull elé tálalt. A középpályás csúnyán luftot rúgott, de ezután becsúszva a hálóba tuszkolta a második skót gólt.

Giakoumakisz élete gólját akarta lőni

De rosszul célzott. Egy jobbról érkező beadást vett át mellel, majd a levegőben úszva félollózva tűzte kapura a labdát. A léc fölé vágódott.

Majdnem jött a második Celtic-gól

Egy szögletet követően Turnbull lőtte élesen középre a labdát, de mindenki előtt elsuhant. Ha egy picit jobb ütemben érkeznek a Celtic támadói, biztos a gól. Így viszont maradt az 1-0.

Civic volt rafinált, de nem jött be

Kiszorított helyzetből végezhetett el szabadrúgást a Ferencváros és bár mindenki beadásra számított, Civic élesen a rövid oldalra csavarta a labdát. Hartot meglepte, de magabiztosan védett az angol kapus.

Váltani kell, érzi Stöger is

Zachariassen és Laidouni jött le, mindketten elég gyengén játszottak a labdával, de a védekezésből kivették a részüket a középpályán. Helyettük Somália és Loncar érkezett, vagyis szerkezetileg nem nagyon változik a Fradi.

Dibusz Dénes tizenegyest védett!

Wingo buktatta a Jota rossz cseléből induló Montgomeryt, amiért jogos büntetőhöz jutott a Celtic. A labda mögé Callum McGregor állt és félmagasan a kapu bal oldalát vette célba, a magyar kapus viszont érezte az irányt és kiütötte a labdát.

Majdnem jött is a válasz

Uzuni jobb oldalon kapott jó indítást, beadását Ryan Mmaee jobbal kapura lőtte, de Rogic káprázatos mentéssel blokkolt.

Kinyílt egy picit a Fradi, büntetett a Celtic

Vezet a Celtic, miután a Ferencváros szöglete után szépen kihozta a labdát a hazai csapat, majd Jota szenzációs indításából kilépett Furuhasi és higgadtan gurított a kapu bal oldalába.

Hű, ez meleg volt!

Ralston jobb oldalról lőtte középre a labdát, amire szinte a gólvonalon ült rá Dibusz Dénes. Más kérdés, hogy Furuhasi lesről indult és mivel zavarta a kapust, nem ért volna, ha gólt lőnek a skótok.

A második félidőt a Celtic kezdte helyzettel

A Ferencváros kezdte ugyan a félidőt, de a Celtic hamar megszerezte a labdát és Jota nem is húzta az időt, az első adandó alkalommal kapura lőtt. Dibusznak illett védenie, de ebben volt veszély. Maradt viszont a 0-0.

A Celtic volt veszélyesebb

A Fotmob statisztikái szerint ugyan a Fradi 0,58 xG-je leheletnyivel jobb, mint a skótok 0,51-es xG-je, de a kaput eltaláló lövések szempontjából sehol sincs a hazaiakhoz képest. A Celtic ebben 0,41-ig jutott, a Fradi pedig 0,08-ig! Ez hatalmas különbség, de nem meglepő, elvégre Dibusznak volt két nagy védése, Hartnak csak Uzuni lövésénél nyújtózott nagyot.

Vége a félidőnek

Nem született gól az első 45 percben, ami gyors Fradi-támadással kezdődött, majd Celtic-nyomással folytatódott. Jota közelről és a tizenhatoson kívülről sem tudott túljárni Dibusz eszén, így aztán hiába birtokolta 63 százalékban a labdát a skót együttes, gól nem esett a meccsen.

Egy kis kakaskodás

Samy Mmaee szerette volna elpiszkálni a labdát a földre kerülő Furuhasitól, de a japán nem hagyta magát. Több sem kellett Ralstonnak, nagy lendülettel lökte félre a Fradi védőjét, amiből aztán indult az ilyenkor szokásos szájkaratézás és lökdösődés. A dán spori Ralstonnak és Mmaee-nek is sárgát adott.

Elpuskázott egy remek ellentámadást a Ferencváros

Labdaszerzés után mezőnyfölényt alakíthatott volna ki a vendég együttes, de Tokmac későn és lassan tette ki Uzuninak a labdát jobb oldalon, ezért a kevés skót védő rendeződni tudott. Végül Uzuni beadását kifejelték, a második labdából leadott Vécsei-lövés pedig elkerülte a kaput. Legalább kontra nem volt belőle, ahogy mondani szokás, de ebben a támadásban ennél sokkal több rejlett.

Jota okozta eddig a legtöbb gondot

Nagyjából a félidő közepén tudott némi nyomást gyakorolni ellenfelére a Fradi, de összeségében a Celtic uralja a meccset. Vécsei és Laidouni is mélyen kénytelen védekezni, Wingónak pedig nehéz dolga van, mert Jota nagyon aktív az oldalán. Mivel Turnbull kevésbé kreatív játékos, kicsit egyedül van a vendégek védői között, de egy-egy villanása így is zűrzavart tudott okozni párszor.

Uzuni megdolgoztatta Joe Hartot

Labdát szerzett az ellenfél térfelén a Fradi, majd Uzuni a tizenhatos jobb sarkánál nem tudta eldönteni, mit csináljon. Mivel senki sem támadta meg, inkább kapura lőtt, a rövid fölsőből viszont kiszedte a Celtic kapusa a labdát.

Dibusz tényleg jól van

Hatalmasat védett, miután Tokmac labdaszerzés után csúnyán eladta a labdát. Ezután dőlt rá távolról Jota, be is akadt volna a bal felső sarokba, de Dibusz látványos vetődéssel kitenyerelte a labdát.

Szép csörte lesz a Civic-Abada párharc

A skótok jobb szélső támadója és a Ferencváros balbekkje több egy az egy elleni párharcot is megnyert már, de mivel általában a cselt bemutató játékos nyerte eddig a párharcot, ez több jobb oldalról érkező beadáshoz vezet eddig. Szép párbaj lesz az övék.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik