Élő Nemzetközi foci

Dibusz Dénes tizenegyest védett, a Fradi mégis kikapott

Alan Harvey/SNS Group via Getty Images
Alan Harvey/SNS Group via Getty Images

Első pontjáért lépett pályára Skóciában a Ferencváros a Celtic elleni Európa Liga-mérkőzésen, de 2-0-ra kikapott a csoportkör harmadik fordulójában.

A Fradi azért nem csütörtökön játszott az EL-ben, mert az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáját a héten tartják, emellett pedig a Bajnokok Ligája menetrendjével sem ütközhetett az új időpont, ezért keddre került. Jó hírrel indult a mérkőzés az FTC számára, ugyanis Dibusz Dénes, a vendégek csapatkapitánya felépült a válogatottban szerzett bokasérüléséből.

Rögtön egy komoly ferencvárosi helyzettel indult a meccs, de Uzuni jobbról középre lőtt labdájába nem tudott jól beleérni Ryan Mmaee bevetődve. Ezután viszont átvette a meccs irányítását a Celtic, különösen a portugál Jota Pedro volt aktív, ám közelről és a tizenhatoson kívülről sem járt túl Dibusz eszén.

Térfélcsere után innen folytatódott a meccs, ám a Fradi vesztét mégis egyik saját szöglete okozta. Labdaszerzés után ugyanis Jota szenzációs indítással lepte meg Furuhasit, aki magabiztosan gurított a bal alsóba.

Rögtön jöhetett volna a magyar bajnok válasza, de Tom Rogic hatalmasat blokkolt Mmaee lövésénél. Helyette a túloldalon Henry Wingo buktatta Adam Montgomeryt, amivel percek alatt megduplázhatta volna előnyét a Celtic. Csakhogy Callum McGregor büntetőjét Dibusz Dénes kivédte. A Fradi viszont sem ettől, sem a középpályára érkező cseréktől nem tudott más fokozatba kapcsolni. A hajrára teljesen alárendelt szerep jutott a Ferencvárosnak és egy meggondolatlan passz után David Turnbull révén érkezett a második, lényegében mindent eldöntő gól.

Ezután próbált ugyan gólt szerezni a Fradi, de egyedül Uzuni járt közel a szépítéshez, miközben Jota, Turnbull és Giakoumakisz is elpuskázott egy helyzetet, így maradt a 2-0.

Forrás: sofascore.com

Mindkét csapat kikapott az első két fordulóban a Bayer Leverkusentől és a Real Betistől, így a Celtic első pontjait ünnepelhette a találkozón.

Európa Liga, 3. forduló, G csoport

Celtic (skót) – Ferencváros 2-0 (0-0)

Celtic: Hart – Ralston, Carter-Vickers, Starfelt, Montgomery (Scales – 76.) – McGregor, Turnbull – Abada (Giakoumakisz – 71.), Rogic (Bitton – 71.), Jota – Furuhasi.

Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Blazic, Civic – Vécsei, Laidouni (Loncar – 66.)– Tokmac (Mak – 83.),  Zachariassen (Somália – 66.), Uzuni – R. Mmaee.

Gólszerző: Furuhasi (57.), Turnbull (81.)

Sárga lap: Starfelt (28.), Ralston (40.), Montgomery (68.) ill. S. Mmaee (40.)

Piros lap:

Pörgősen indult a meccs

Veszélyesen szövögeti támadásait a Fradi jobb oldala és a Celtic bal oldala is, az első McGregortól érkezett ballal a tizenhatos előteréből. Utána Jotát középen adogatva hozta játékba a Celtic, de az ötös előterének bal oldaláról leadott lövését kispárgázta Dibusz. Maradt így a 0-0.

Üzentek a skót drukkerek az időpont miatt: Fuck UEFA!

Bár egy-egy betűt felcseréltek a feliraton, a következő az üzenet tartalma:

Fuck UEFA. Válasza a találós kérdésre: a szurkolók fontosabbak a tévénél

Ian MacNicol/Getty Images Celtic-szurkolók üzenete

Máris egy Fradi-helyzet!

Montgomeryt forgatta meg Uzuni, majd az élesen beérkező beadására érkezett Ryan Mmaee, aki estében csak nagyon rosszul tudott labdába érni. Villámgyorsan előnybe kerülhetett volna a Ferencváros, ha egy picit jobban ér hozzá a marokkói.

Térdeléssel indul a meccs

A hazai csapat tagjai féltérdre ereszkedtek a rasszizmus elleni harc jegyében. A Fradi játékosai összekapaszkodtak a kezdőkörnél, egyedül Wingo lógott ki a sorból, ő felemelt jobb öklével fejezte ki, hogy a Black Lives Matter-mozgalmat képviseli. Vastaps övezte a térdelés pillanatait némi füttyszóval megfűszerezve. Ezután a Celtic elkezdte a mérkőzést.

„Volt szerencsém néhány évet együtt tölteni a Puskás Ferenccel"

Volt szerencsém néhány évet együtt tölteni a Puskás Ferenccel, egy abszolút úriemberrel, akinek az emlékét a szívemben őrzöm. Két-három évig vigyázott rám, nagyon szoros volt a kapcsolatunk”

– idézte a Celtic edzőjét a Bt.com portál.

A Fradi elleni meccsről annyit mondott Ange Postecoglou, hogy ugyanolyan esélyekkel lépnek pályára ellenük, mint a másik két találkozón.

Góleső lesz?

A Celtic új vezetőedzője magasra feltolt letámadást vár a csapatától, amivel sok terület nyílhat Tokmac és Uzuni előtt. Peter Söter szerint nem csak védekezni akar majd a Fradi, de nehéz dolga lesz a skótok nyomásával. Ha minden jól alakul, igazán izgalmas összecsapás jöhet ki a két taktikából!

Kapcsolódó
Nem akar csak védekezni a pontszerzésre vágyó Fradi
Peter Stöger szerint egy idegenbeli pontszerzéssel jó helyzetbe kerülhetnének.

Dán bíró vezeti a meccset

Jakob Kehlet vezeti a Celtic-Ferencváros mérkőzést, derül ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) honlapjáról.

A 41 éves dán bíró rutinosnak mondható, mivel fújta már a sípot Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezőn, a Nemzetek Ligájában, idén nyáron pedig két Európai Konferencialiga-selejtezőn is. Az Európa Ligában is vezetett már csoportmeccset, az idei szezonban pedig hat szlovén bajnokin dirigált. Magyar csapatnak csak egyszer fújt meccset, még 2015-ben egy U19-es Eb-selejtezőt, ami 1-1-re végződött.

Olvasói sztorik