FRANCK FIFE / AFP
Nemzetközi foci sport

A spanyolok abszurdnak tartják a bíró érvelését Mbappé vitatott góljáról

A spanyol válogatott játékosai nem értették. A Nemzetek Ligája döntőjében Kylian Mbappé egyértelműen lesről indult Theo Hernández passzára, majd becsapta Unai Simon kapust, és a hálóba gurított. A gólt a VAR-szobában is visszanézték, majd végül megadták, és később kiderült, hogy ez bizonyult a győztes találatnak.


A döntő lefújása után rengetegen vitáztak Mbappé góljáról, az egyik tábor azt mondta, nagyon helyesen döntött a játékvezető, a másik pedig nem értette, hogyan lehetett ezt a gólt megadni.

Nézzük meg, hogyan is született a gól, és mi alapján dönthetett úgy az angol Anthony Taylor, hogy meg kell adnia. Az nem kérdés, hogy Mbappé lesen volt, de önmagában az, hogy egy játékos leshelyzetben van, még nem büntetendő.

A szabály úgy szól, hogy amennyiben egy lesen lévő játékos az ellenféltől szándékos érintés révén kapja meg a labdát, ideértve a szándékos kezezést is, akkor nem minősül előnyszerzésnek, ha lesen van abban a pillanatban, hogy hozzákerül a labda.

Többször visszanézve az esetet feltűnik, hogy a spanyolok védője, Eric García belefér a labdába, mielőtt ez Mbappéhoz került volna. García szándéka egyértelmű volt, észlelte, hogy Mbappé kirobbant az indításra, és meg akarta akadályozni, hogy eljusson a franciához a labda. Taylor a lefújás után a spanyoloknak elmondta, hogy azért mehetett tovább az akció, mert García rácsúszott a labdára, ezzel pedig törölte az előzményeket, és új fázis indult.

A Marcának nyilatkozó spanyol csapatkapitány, Sergio Busquets azt mondta, abszurd Taylor érvelése, hiszen García nem tudhatta, hogy Mbappé lesen van-e, ő csak azt tette, amit egy védőnek ilyenkor tennie kell, és a szándéka arra irányult, hogy tisztázzon, nem arra, hogy helyzetbe hozza a PSG csatárát

A futball szabálykönyve sok esetben szabad kezet ad a bíróknak, hogy a szubjektivitás mentén döntsenek. Ha Eric García 40 méterről próbálta volna meg hazaadni a labdát, és ezt nyúlja le Mbappé, nem lenne kérdés, hogy jól dönt a bíró, ha megadja a gólt, hiszen egy ilyen szituáció tökéletesen leképezi az ellenféltől kapott labda fogalmát. Na de egy védő kétségbeesett kísérlete, hogy tisztázzon vajon annak számít-e? Taylor szerint igen.

Hogy csavarjunk még egyet a sztorin: ha García szépen fittyet hány munkaköri kötelességre, és hagyja, hogy a labda gond nélkül eljusson Mbappéhoz, akkor tett volna igazán jót a csapatával Taylor gondolkodása alapján, hiszen akkor nincs kérdés, Mbappé lesen van, a spanyolok pedig szabadrúgással folytatják a játékot.

A védő tehát azért bűnhődött, mert próbált közbelépni, Mbappé pedig végül mégis előnyt szerzett a leshelyzetéből, és így is gólt lőhetett.

A korábbi játékvezető, jelenleg a Marca szakértőjeként megszólaltatott Alfonso Perez Burrull szerint García érintése ellenére les lett volna a helyes ítélet. García pedig azon bosszankodott, hogy a bíró felfogása szerint félre kellett volna állnia, és hagyni, hogy Mbappé simán átvegye Theo Hernández labdáját.

A spanyolok füstölgése ellenére az eredmény marad, Franciaország 2-1-re nyert, és először lett a Nemzetek Ligája győztese.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!