Nemzetközi foci

Miért szenved új edzőjével az RB Leipzig?

Jan Woitas/picture alliance via Getty Images
Jan Woitas/picture alliance via Getty Images

A Bundesliga 2020-2021-es kiírásában története legjobb eredményét érte el az RB Leipzig, amely – ahogy az 2017-ben is előfordult már – ezüstérmesként zárta a bajnokságot. Joggal gondolta mindenki, hogy ennek szellemében a jelenlegi idényben is a lipcsei csapat lesz majd a címvédő Bayern München első számú kihívója. Ehhez képest borzalmasan kezdődött Gulácsi Péterék szezonja:

  • az első négy bajnokiból hármat is elveszített a csapat, a Bayern ráadásul 4-1-re ütötte ki állítólagos riválisát,
  • a Mainznak és a Wolfsburgnak gólt sem tudott lőni,
  • szerdán pedig a Bajnokok Ligájában kapott egy hatost a Manchester City vendégeként az RB Leipzig.
Kapcsolódó
Jack Grealish rögtön góllal mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, kitömték az RB Leipziget
Wayne Rooney óta nem volt ilyen angol debütálója a sorozatnak. Eközben az Ajax is szétlőtte ellenfele kapuját, a Liverpool viszont hatalmas csatában nyert az AC Milan ellen.

Persze korai lenne még temetni az egész csapatot egy gyenge szezonkezdés miatt, de mindenképpen feltűnő a lipcsei szenvedés hazai és nemzetközi viszonylatban is. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez az RB Leipzig teljesen más, mint az előző szezonban látott RB Leipzig. Julian Nagelsmann, Dayot Upamecano és Marcel Sabitzer is a Bayernbe igazolt, és ha hozzátesszük, hogy Ibrahima Konatét pedig a Liverpool vitte el, rögtön kitűnik, hogy a vezetőedző mellett két középső hátvéd és egy középpályás távozott.

Nem csoda, hogy a védelemmel vannak gondok. Ugyan négy-öt mérkőzés nem elegendő minta arra, hogy az xG-ből releváns adatot szűrjünk le az egész előttünk álló szezonra, de eddig sokkolóan gyenge mutatókat produkál a lipcsei együttes, ami nagyjából talán körvonalazza, mi is a probléma.

Az ellenfeleknek négy bajnokin 7,8 gólnyi helyzetminőséget engedélyezett az RB Leipzig, vagyis átlagosan nagyjából két találatra való helyzete van a másik csapatnak. Az előző idényben 34 meccsen 29,1 volt ugyanez a szám, tehát átlagban egy alatt maradt az ezüstérmes.

A Manchester City elleni széthullás során kettőnél jóval magasabbra kúszott az angoloknak engedélyezett xG, amit még így is túl tudott lőni Pep Guardiola csapata. Ha a statisztikákat megnézzük, akkor úgy tűnik, hogy nem a védelem tagjainak változása okozza a fő gondot. Upamecano számait bőven hozza a helyére igazolt Mohamed Simakan, aki a fejpárbajok 80 százalékát nyeri, 8 szereléssel, kilenc blokkolt lövéssel és öt labdaszerzéssel csapata egyik legjobbja. A ligából nem emelkednek ki ugyan Simakan számai, de a távozók teljesítményét eléri ő is, Josko Gvardiol is, és a bajnokságban negyedik legtöbbet fejelő Willi Orbán is. Példának ott van Upamecano, akinek hat-hat szerelésére és blokkjára jutott öt labdaszerzés, de a fejpárbajok 65 százalékát nyerte meg eddig.

Mario Hommes/DeFodi Images via Getty Images Mohamed Simakan nagyjából azt hozza, amit a távozó Upamecano.

Ha viszont nem a játékosokkal van a gond, akkor a csapatjáték a ludas, és itt kerül a képbe az új edző, Jesse Marsch. Az amerikai szakember hosszú utat járt be, mire egy ilyen esélyt megkapott, a Montreal Impactnél előbb Bob Bradley segítője volt, majd vezetőedző lett, de egy év után távozott és beutazta a világot különböző tanulmányi utakon. Amikor viszont a New York Red Bullnál kapott állást, bekerült a hálózat vérkeringésébe, amelynek hála előbb a Salzburghoz, majd a Leipzighez került.

Szeretnék agresszív lenni a játék minden elemében, főleg a labda támadásában, amely nagyon fontos része a Red Bull filozófiájának. De a labdával is dinamikus, kombinatív, látványos támadófocit szeretnék látni

– mondta a Bundesliga honlapjának Marsch még a bajnokság megkezdése előtt.

Ami viszont az osztrák bajnokság legjobb csapatával, a Salzburggal működött, az Németországban nem vált be. Az RB Leipzig kevés lövőhelyzetig jut el, egyedül Cristopher Nkunku tudott a liga legjobbjai közé jutni ebben a mutatóban, de ő a City elleni triplával is mutatta, hogy szinte az egyetlen veszélyforrás jelenleg a csapatban.

Sokat elárul a Leipzig támadójátékáról, hogy a látványosan gyenge formában játszó Szoboszlai Dominik a házi gólkirály a bajnokságban 2 találattal.

A lipcsei csapat 57,5 százalékos labdabirtoklást hozott össze átlagosan, ennél a Dortmund, a Bayern, és a Wolfsburg tudott csak produkált többet az első négy fordulóban. Amíg azonban a Bayern és a Dortmund 13-13 gólt lőtt, a Wolfsburg pedig mind a négy meccsét behúzta, Marsch együttese nehezen talál fogást az ellenfeleken. Miközben a labdával nem tud mit kezdeni, labdavesztés után nehezen támad vissza, így a feltolt védelem bajba kerül, az átmeneteket nem tudja megoldani a csapat támadásból védekezésbe.

Marsch taktikája tehát összefoglalva az volt, hogy átülteti agresszív, teljes letámadásra épülő taktikáját a lipcsei játékosokra, de egyrészt ez nem megy zökkenőmentesen, másrészt a védelmet bántóan könnyű zavarba hozni ellentámadásból.  Az amerikai edzőről úgy tartják, imádja finomhangolni a taktikáját, az eredményeket látva pedig támadásban és védekezésben is van még tennivaló. A játékosai mindenesetre optimisták maradt.

Eddig olyan edzőnk volt, aki a labdabirtoklásra helyezte a hangsúlyt, most olyan edzőnk van, aki támadófocit vár tőlünk, több letámadást, labdaszerzést, ellentámadást. Ehhez a változtatáshoz idő kell, ez normális. Amíg összetartunk és keményen dolgozunk a fejlődésért, biztosan nagy dolgokért harcolhatunk a szezonban

– idézte Emil Forsberget a The Athletic, aki szerint a futballisták egyébként jól kijönnek Marsch-sal.

Gyorsan megoldást kell találnia a problémákra az RB Leipzignek, különben nagyon hamar tetemessé válik a hátránya az élmezőnyhöz képest. Arról nem is beszélve, hogy bármelyik csapatnál aggasztó lenne a legutóbbi két meccsen bekapott tíz gól.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik