Nemzetközi foci

„Mi vagyunk az európai foci, nem ők”

Paul Murphy - UEFA/UEFA via Getty Images
Paul Murphy - UEFA/UEFA via Getty Images

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kongresszusának keddi ülésén is tárgyalták az Európai Szuperliga ötletét.

Kapcsolódó
Példátlan fenyegetés a válasz a szuperligára – kitört a csúcsfutball háborúja
Az UEFA, engedve a nagy klubok nyomásának, a BL megreformálására készül, csakhogy a döntés előtt Európa legjobb csapatai közül 12 jelezte, inkább maguk rendelkeznének az általuk megkeresett pénz felett és elindítják a saját szuperligájukat. Az európai foci legkomolyabb pókerjátszmája zajlik a szemünk előtt.

A szövetség álláspontja szerint az ötlet szembemegy mindennel, ami az európai labdarúgás koncepcióját megtestesíti, vagyis a nyíltságot, egymás támogatását és hagyományos értékeket. Az UEFA kiadott közleménye szerint a renitens klubok elfelejtették, hogy az európai ellenfelek elleni eredményeik tették őket naggyá.

Az UEFA szilárdan áll a lábán, hogy minden erejével harcoljon ezek ellen a tulajdonosok és klubok ellen. Tudjuk, mi a tét és megvédjük a futballt azoktól, akik csak a saját érdekeiket veszik csak figyelembe. Mi vagyunk az európai futball. Nem ők

– zárja az UEFA közleményét.

Az Európai Szuperligára nemet mondó Paris Saint-Germain elnöke, Nasser Al-Khelaifi is megszólalt a témában. Az európai szövetség végrehajtó bizottságának tagjává váló Nasser a klub honlapján beszélt a történtekről.

„A Paris Saint-Germainnél abban hiszünk, hogy a futball mindenkié. Ebben mindig következetes voltam a kezdetek óta. Futballklubként egy család és közösség vagyunk, a szurkolóink pedig az összetartó anyag. Úgy hiszem ezt nem szabad elfelejtenünk.”

Szinté bekerült a bizottságba Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München elnöke, aki csakugyan a Szuperliga ellen szólalt meg a klub honlapján.

A Premier League vezetői eközben vésztanácsot ültek eközben és az Európai Szuperligából kimaradó 14 egyesület elutasította a csatlakozást, kvázi hűségesküt tett arra, hogy nem vesz részt a sorozatban a jövőben.

A Szuperligát hat angol – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – sztárklub hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.

A húszcsapatos sorozatnak 15 állandó résztvevője lenne, további öt együttes pedig az előző szezon eredményei alapján csatlakozhatna. A mérkőzéseket hétköznap rendeznék, így a résztvevő klubok ugyanúgy szerepelnének a nemzeti bajnokságokban. A tervek szerint jövő augusztusban két tízcsapatos csoportban kezdődnének a küzdelmek, minden gárda kétszer – otthon és idegenben – találkozna valamennyi riválisával, az első három egyenesen a negyeddöntőbe jutna, míg a negyedik és ötödik helyezettek egymással küzdenének meg a fennmaradó két helyért. Onnantól oda-visszavágós alapon folytatódna a sorozat, majd május végén semleges helyszínen tartanák a döntőt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik