Nemzetközi foci

A Juve elnöke egy mondattal szerzett még néhány ellenséget magának, meg a Szuperligának

Marco Bertorello / AFP
Marco Bertorello / AFP

Három olasz klub, az Inter, a Milan és a Juventus is ott van a tizenkét csapat között, amely megalapította a Szuperligát, és ezzel forradalmi változást igyekszik előidézni az európai futballban.

A Serie A csapatainak képviselői hétfőn megbeszélést tartottak, és a legtöbb kérdést Andrea Agnelli, a Juve prezidentje kapta, aki nemrég még az Európai Klubszövetség (ECA) elnöke volt, és pénteken még a BL megreformálásáról egyeztetett az UEFA vezetőivel, hogy aztán pár nap múlva már az egyik szószólója legyen az új kezdeményezésnek, amiért meg is kapta a magáét az európai szövetség első emberétől.

Kapcsolódó
„Nem gondoltuk volna, hogy kígyók vannak közöttünk” – már az idei Eb-ről is eltiltanák a szuperligás csapatok játékosait
A labdarúgás szerelmeseinek arcul köpése a Szuperliga az UEFA elnöke szerint. Megszavazták a Bajnokok Ligája reformját.

A Football Italia a La Repubblica beszámolójára támaszkodva azt írja, a megbeszélésen meglehetősen feszült volt a hangulat, és Agnelli még öntött is némi olajat a tűzre. A többi klub képviselői azt nehezményezték, hogy ha a Szuperliga révén a Juve, Inter, Milan trió évente több százmillió eurót keres, az egyet jelentene azzal, hogy ez a három csapat minden évben egymás között dönti el a bajnoki cím sorsát.

És ez miért lenne újdonság? Nagyjából 80 éve így van ez

– felelte erre Agnelli.

Ha arrogánsnak is tűnik a megállapítása, az tény, hogy utoljára pont 20 éve tudott a fent említett három csapaton kívül más bajnoki címet nyerni, akkor a Fabio Capello által irányított, Franceso Tottival, Gabriel Batistutával, Vincenzo Montellával, Cafúval, Emersonnal felálló Roma végzett az első helyen.

A liga egyébként elismerte, nincs olyan jogi eszköz birtokában, amely révén ki tudna vágni a három renitenst a Serie A-ból. Az olasz szövetség viszont az UEFA-val összefogva ki tudná penderíteni a nagy hármast, úgyhogy egyelőre még sok a kérdőjel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik