Nemzetközi foci

„Többet kerestünk, mint vártuk” – hazai játékosokkal is lehet európai topcsapatot építeni

Ian MacNicol / POOL / AFP
Ian MacNicol / POOL / AFP
Hat éve a fizetésképtelenség a csőd és a megszűnés határára sodorta a Slavia Prahát, amely kínai befektetőknek köszönhetően megmenekült és a legutóbbi két évben már európai szinten is meghatározó csapattá nőtte ki magát. Tavaly a Chelsea állította meg az Európa Ligában, most az Arsenal ellen hazai pályán kiharcolhatja az elődöntőt. A sikerszéria megnyithatja a topklubok felé vezető utat a cseh futballisták, mi több, a 45 éves edző, Jindrich Trpisovsky előtt is.

Már tavaly is megcibálta az oroszlánok bajszát, a 2020/2021-es évadban pedig még szenzációsabb teljesítménnyel rukkolt elő a Slavia Praha labdarúgócsapata, amely csütörtökön története legnagyobb sikerét ismételheti meg, ha bejut az Európa Liga elődöntőjébe (1996-ban a Bordeaux-tól kapott ki a legjobb négy között az UEFA-kupában).

A múlt hétvégén itthon és Csehországban is rangadókat rendeztek a labdarúgó-bajnokságokban. Amíg a Ferencváros és a Puskás Akadémia 1-1-re végződött összecsapásán hét hazai játékos volt összesen a két kezdőcsapatban, addig a Slavia és a Sparta prágai rangadóján 8-8 cseh került be a kezdőbe. És mindkét kispadon cseh edző ült.

A cseh Idnes.cz a Slavia 2-0-ás győzelmet már szinte az újabb bajnoki címként ünnepelte, és felhívta a figyelmet egy történelmi érdekességre. A cseh labdarúgás történetében két olyan edző volt korábban, aki sorozatban három bajnoki címet nyert (sőt, mindketten négyig jutottak végül): Emil Seifert éppen Slaviával tette meg 1940-ben, 1941-ben, 1942-ben és 1943-ban, míg Jaroslav Vejvoda a Dukla Praha edzőjeként nyerte zsinórban az aranyakat 1960-64 között.

A harmadik – szinte biztosan – a 45 éves Jindrich Trpisovsky lesz.

Kapcsolódó
Égett a csapata a félidőben, szétrúgta az öltözőajtót dühében az edző
Sajátos módszer egy csapat felrázására. De nyertek végül.

A karantén alatt megnéztem egy sorozatot Michael Jordanről, aki azt mondta, azok az igazi bajnokok, akik egymás után háromszor is elsők lesznek. Azóta a fejemben van ez a mondat. Szeretnék ehhez ragaszkodni

– nyilatkozta a derbi után.

A lap szerint egykoron tartotta magát a mondás, hogy egy futballedző ötvenéves koráig érheti el a legnagyobb sikereket klubszinten, aztán jöhet a szövetségi kapitányi poszt, mint előrelépés. Talán ez lesz Trpisovsky sorsa is.

23 tétmeccs óta veretlenül

A Slavia egyébként szédületes formában van, december 10-e óta nem szenvedett vereséget tétmérkőzésen, azóta 23 meccsükből 17-et megnyertek és hatszor döntetlent játszottak. A hazai bajnokságot 17 pontos előnnyel vezetik, és az Európa Ligában 1-1-ről folytatják az Arsenal elleni negyeddöntőt.

A cseh lapok és portálok is elájultak a meneteléstől, az állami közszolgálati televízió honlapja például azt írta, a Slavia már a negyeddöntőbe jutással európai magasságokba került, és az ország egyetlen értelmes kínai befektetésével (utalva a tulajdonosi viszonyokra) a cseh bajnokság presztízse is növekszik.

„Egy ilyen átütő siker mindenképpen segít majd, hiszen a szakértők azt is figyelemmel kísérik, hogyan érte el a csapat ezeket a sikereket. És ha látják az óriási szorgalmat, futást és csapatmunkát, az nagyszerű üzenet lesz Európa számára, hogy Csehországban van egy átlag feletti csapat, amellyel számolni kell” – jelentette ki a kétszeres bajnok edző, Frantisek Komnacky.

Jindrich Trpisovskynak komoly európai karriert jósolnak. Fotó: Andrew Milligan / AFP

A 69 éves szakember meggyőződése, hogy a Slavia sikere előremutató, és évek múlva ismét igazi futballparadicsommá teszi az Eden Arenát.

„Természetesen ez megemeli a Slavia játékosainak értékét, de presztízsjelentőse is van, hiszen felkelti a figyelmet más cseh játékosok iránt is az itteni bajnokságban.”

A jelenleg játékosügynökként dolgozó korábbi 90-szeres csehszlovák válogatott csatár, Zdenek Nehoda szerint is felfut majd a piac.

A Slavia ezentúl nem fogja elengedni a futballistáit öt-hat millió euróért. És ez nagyon jó a cseh futballnak

– mondta.

De Komnacky elsősorban arra számít, hogy a prágaiak edzője is megtalálja számítását az európai futballban. „Arra számítok, hogy Jindra Trpisovsky lesz az első cseh edző, akit egy rangos klub megszerez majd, és ezzel megnyitja az utat a többi cseh edző előtt” – tette hozzá.

Kapcsolódó
A magyar szurkoló csak álmodik arról, amit a cseh foci rég elért
Keveset beszélünk a cseh futballról, noha munkájuk minőségére topligás játékosok sora, erős válogatott, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-főtábla a bizonyíték. Hogyan csinálják?

Pénzügyi csoda a koronavírus-válságban

És pénzügyileg sem jár rosszul a csapat, az egyenes kieséses rendszerben 500 ezer eurót kapott a legjobb 32 között, 1,1 milliót a nyolcaddöntőben, 1,5 millió jár a negyeddöntős részvételért. Ha bejutna a négy közé, akkor 2,5 millióval, a döntő elérésével 4 millió euróval gazdagodna, az EL-győzelem pedig további 4,5 millió eurót hozna a konyhára.

Jaroslav Tvrdík, a Slavia elnöke nyilvánosan megígérte, hogy ha a csapat megnyeri az Európa Ligát, akkor hárommillió eurós bónuszt fizet a játékosoknak.

„Nagy kedvvel tenném meg, kötelesség és öröm lenne egyszerre. Az elmúlt szezonokban a játékosok bizonyos százalékokat kaptak az UEFA jutalmaiból. Amikor sikereket értünk el, a bónuszok rekordot döntöttek. Az idén még nem kötöttünk megállapodást.

Tavaly a játékosok a járvány miatt lemondtak a fizetésük 30 százalékáról, mondván, ha teljesítjük a gazdasági célokat, akkor visszaadjuk nekik. Ez is megtörtént. Többet kerestünk, mint vártuk.

Skót edzővel kezdődött minden

De ha már így körüludvaroltuk, akkor ejtsünk pár szót a klubról is, amelyet 1892. november 2-án orvostanhallgatók alapították, a fő cél az volt, hogy a diákok körében a sporttevékenység erősödjön. Kezdetben a klub a kerékpározásra összpontosított, négy évnek kellett eltelnie ahhoz, megalakuljon az első futballcsapat.

Az 1896. március 25-i első mérkőzésen a Sparta Prahát 5-0-ra verte, négy nappal később a felek egy gól nélküli meccsel folytatták, ezek alapozták meg a későbbi nagy rivalizálást. A helyzet akkor változott meg gyökeresen, amikor 1905-ben a Celtic korábbi játékosa, Jake Madden lett az edző, aki taktikát és elképzelést is hozott magával Skóciából.

Kapcsolódó
A csatár, aki még Chuck Norrisnál is több gólt lőtt
Ha 5 helyzete volt egy meccsen, akkor 5 gólt szerzett, de háromszor is eljutott 7 találatig. A háború miatt csak egy vébén játszott, a kommunizmus alatt meghurcolták, de a góljait nem tudták elvenni. 805-tel zárt, ezt még Ronaldo is irigyli. Josef Bican portréja.

A szakember 1905 és 1930 között állt a csapat élén, irányításával a Slavia 169 hazai mérkőzése közül 134-et, 429 nemzetközi mérkőzéséből pedig 304-et megnyert. A csapat olyan magasságokba emelkedett, hogy az 1934-es világbajnokság ezüstérmes csehszlovák válogatottjában nyolc Slavia-játékos szerepelt.

A klub a második aranykorát 1937-től élte, amikor sikerült szerződtetni a bécsi Admira legendás játékosát, Josef Bicant, akivel 1940 és 1943 között négy bajnoki cím is összejött.

A csőd közelében

A második világháborút követő csehszlovák időkben már nem ment annyira, a csapat az ötvenes-hatvanas években háromszor is kiesett, de 1965 óta az élvonalban szerepel. Az nagy áttörést a függetlené válás hozta meg, a Slavia 1993 és 2009 között csupán kétszer maradt le a dobogóról, 1996-ban, 2008-ban és 2009-ben pedig bajnok lett.

Aztán hét szűk esztendő következett, a problémák óriási spirálként magukkal rántották a klubot. A gyenge bajnoki szereplés miatt lecsúsztak az európai kupaszereplésről, ez komoly bevételkiesést jelentett, amelyet nem lehetett fedezni. A klub pénzügyi helyzetét rontotta, hogy nagyszámú, kimondani is hihetetlen, de 84 (!) profi szerződéssel rendelkező játékosa akadt, többségük kifejezetten magas fizetést kapott.

A klub szép lassan sodródott a csőd felé, ezen a tulajdonosváltások sem segítettek. 2015 júniusában fizetésképtelenné vált, akkor David Trund, a Slavia vezérigazgatója azt mondta, a pénzüket követelők egy szervezett és régóta előkészített támadást hajtottak végre, amelynek célja a Slavia megsemmisítése.

Kínai segítség

2015. szeptember 4-én jött a megmentő a kínai China Energy Company Limited (CEFC) és Fly Sport Investmentset képviselő vállalkozó, Jirí Simán személyében. Az új tulajdonosok visszafizették az összes követelést, ezáltal megszűnt a Slavia elleni eljárás, és igazi felemelkedés vette kezdetét.

Igaz, közben volt még egy tulajdonosváltás, a CEFC elnökét, Je Csien-minget ugyanis korrupciós eljárás alá vonták. Elterjedtek a hírek, hogy a súlyos pénzügyi problémák a Slaviat is érinthetik, végül a szintén kínai CITIC Group és a Sinobo Group besegített, és 2018 novembere óta a két csoport a klub tulajdonosa.

2016-tól a klub megkerülhetetlen tényezővé vált, előbb Jaroslav Silhavy jelenlegi cseh szövetségi kapitány vezetésével bajnoki címet nyert, majd érkezett 2017. december 22-én Trpisovsky, akivel tényleg szárnyal a csapat.

A 45 éves szakember már a Viktoria Zizkov és a Slovan Liberec élén is megnyerte mérkőzései felét (előbbinél 68-ból 34-et, utóbbinál 108-ból 54-et), de a Slaviával még szenzációsabb a sorozata, hiszen 158 meccsből 106-ot hozott, ami 67 százalékos teljesítmény.

A csapat 2017–18-ban ezüstérmes lett, azóta nyert két aranyérmet, és úgy tűnik, az idén sem ússzák meg pezsgős ünneplés nélkül. Emellett a kupában 2018-ban és 2019-ben győzött, idén pedig még versenyben van, a negyeddöntőben a SK Sigma Olomouc vendége lesz.

BL-sikerek helyett EL-bravúrok

Ami a nemzetközi kupát illeti, a legutóbbi négy idényben mindössze egyszer sikerült a Bajnokok Ligája főtáblájára kerülni. 2019 őszén a Barcelona, a Dortmund és az Inter ellen nem volt esély. Emlékezetes volt, amikor a sorsolás után a kamera elcsípte a Slavia vezetőit, akik kuncogva vették tudomásul, milyen csoportba kerültek.

Bezzeg az Európa Ligában! Tavaly a francia Bordeaux és a dán FCK megelőzésével sikerült a továbbjutás a csoportkörből, aztán előbb a belga Genk (0-0, 4-1), majd a spanyol Sevilla is meghajolt (2-2, 4-3), végül a Chelsea jelentette a végállomást (0-1, 3-4).

Idén hasonló volt a folytatás, az izraeli Hapoel Be’er Sheva és a francia Nice megelőzésével a csapat továbbjutott, aztán előbb kiverte az angol Leicester Cityt (0-0, 2-0), majd a skót Rangerst (1-1, 2-0). Mindkettőt úgy, hogy a hazai döntetlen után idegenben győzött.

A nyolc között a helyzet annyiban módosult, hogy az Arsenal otthonában lejátszott 1-1 után jön a csütörtöki, prágai visszavágó.

Olvasói sztorik