Ian MacNicol / POOL / AFP
Nemzetközi foci sport

„Többet kerestünk, mint vártuk” – hazai játékosokkal is lehet európai topcsapatot építeni

Hat éve a fizetésképtelenség a csőd és a megszűnés határára sodorta a Slavia Prahát, amely kínai befektetőknek köszönhetően megmenekült és a legutóbbi két évben már európai szinten is meghatározó csapattá nőtte ki magát. Tavaly a Chelsea állította meg az Európa Ligában, most az Arsenal ellen hazai pályán kiharcolhatja az elődöntőt. A sikerszéria megnyithatja a topklubok felé vezető utat a cseh futballisták, mi több, a 45 éves edző, Jindrich Trpisovsky előtt is.

Már tavaly is megcibálta az oroszlánok bajszát, a 2020/2021-es évadban pedig még szenzációsabb teljesítménnyel rukkolt elő a Slavia Praha labdarúgócsapata, amely csütörtökön története legnagyobb sikerét ismételheti meg, ha bejut az Európa Liga elődöntőjébe (1996-ban a Bordeaux-tól kapott ki a legjobb négy között az UEFA-kupában).

A múlt hétvégén itthon és Csehországban is rangadókat rendeztek a labdarúgó-bajnokságokban. Amíg a Ferencváros és a Puskás Akadémia 1-1-re végződött összecsapásán hét hazai játékos volt összesen a két kezdőcsapatban, addig a Slavia és a Sparta prágai rangadóján 8-8 cseh került be a kezdőbe. És mindkét kispadon cseh edző ült.

A cseh Idnes.cz a Slavia 2-0-ás győzelmet már szinte az újabb bajnoki címként ünnepelte, és felhívta a figyelmet egy történelmi érdekességre. A cseh labdarúgás történetében két olyan edző volt korábban, aki sorozatban három bajnoki címet nyert (sőt, mindketten négyig jutottak végül): Emil Seifert éppen Slaviával tette meg 1940-ben, 1941-ben, 1942-ben és 1943-ban, míg Jaroslav Vejvoda a Dukla Praha edzőjeként nyerte zsinórban az aranyakat 1960-64 között.

A harmadik – szinte biztosan – a 45 éves Jindrich Trpisovsky lesz.

Kapcsolódó
Égett a csapata a félidőben, szétrúgta az öltözőajtót dühében az edző
Sajátos módszer egy csapat felrázására. De nyertek végül.

A karantén alatt megnéztem egy sorozatot Michael Jordanről, aki azt mondta, azok az igazi bajnokok, akik egymás után háromszor is elsők lesznek. Azóta a fejemben van ez a mondat. Szeretnék ehhez ragaszkodni

– nyilatkozta a derbi után.

A lap szerint egykoron tartotta magát a mondás, hogy egy futballedző ötvenéves koráig érheti el a legnagyobb sikereket klubszinten, aztán jöhet a szövetségi kapitányi poszt, mint előrelépés. Talán ez lesz Trpisovsky sorsa is.

23 tétmeccs óta veretlenül

A Slavia egyébként szédületes formában van, december 10-e óta nem szenvedett vereséget tétmérkőzésen, azóta 23 meccsükből 17-et megnyertek és hatszor döntetlent játszottak. A hazai bajnokságot 17 pontos előnnyel vezetik, és az Európa Ligában 1-1-ről folytatják az Arsenal elleni negyeddöntőt.

A cseh lapok és portálok is elájultak a meneteléstől, az állami közszolgálati televízió honlapja például azt írta, a Slavia már a negyeddöntőbe jutással európai magasságokba került, és az ország egyetlen értelmes kínai befektetésével (utalva a tulajdonosi viszonyokra) a cseh bajnokság presztízse is növekszik.

„Egy ilyen átütő siker mindenképpen segít majd, hiszen a szakértők azt is figyelemmel kísérik, hogyan érte el a csapat ezeket a sikereket. És ha látják az óriási szorgalmat, futást és csapatmunkát, az nagyszerű üzenet lesz Európa számára, hogy Csehországban van egy átlag feletti csapat, amellyel számolni kell” – jelentette ki a kétszeres bajnok edző, Frantisek Komnacky.

Jindrich Trpisovskynak komoly európai karriert jósolnak. Fotó: Andrew Milligan / AFP

A 69 éves szakember meggyőződése, hogy a Slavia sikere előremutató, és évek múlva ismét igazi futballparadicsommá teszi az Eden Arenát.

„Természetesen ez megemeli a Slavia játékosainak értékét, de presztízsjelentőse is van, hiszen felkelti a figyelmet más cseh játékosok iránt is az itteni bajnokságban.”

A jelenleg játékosügynökként dolgozó korábbi 90-szeres csehszlovák válogatott csatár, Zdenek Nehoda szerint is felfut majd a piac.

A Slavia ezentúl nem fogja elengedni a futballistáit öt-hat millió euróért. És ez nagyon jó a cseh futballnak

– mondta.

De Komnacky elsősorban arra számít, hogy a prágaiak edzője is megtalálja számítását az európai futballban. „Arra számítok, hogy Jindra Trpisovsky lesz az első cseh edző, akit egy rangos klub megszerez majd, és ezzel megnyitja az utat a többi cseh edző előtt” – tette hozzá.

Kapcsolódó
A magyar szurkoló csak álmodik arról, amit a cseh foci rég elért
Keveset beszélünk a cseh futballról, noha munkájuk minőségére topligás játékosok sora, erős válogatott, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-főtábla a bizonyíték. Hogyan csinálják?

Pénzügyi csoda a koronavírus-válságban

És pénzügyileg sem jár rosszul a csapat, az egyenes kieséses rendszerben 500 ezer eurót kapott a legjobb 32 között, 1,1 milliót a nyolcaddöntőben, 1,5 millió jár a negyeddöntős részvételért. Ha bejutna a négy közé, akkor 2,5 millióval, a döntő elérésével 4 millió euróval gazdagodna, az EL-győzelem pedig további 4,5 millió eurót hozna a konyhára.

Jaroslav Tvrdík, a Slavia elnöke nyilvánosan megígérte, hogy ha a csapat megnyeri az Európa Ligát, akkor hárommillió eurós bónuszt fizet a játékosoknak.

„Nagy kedvvel tenném meg, kötelesség és öröm lenne egyszerre. Az elmúlt szezonokban a játékosok bizonyos százalékokat kaptak az UEFA jutalmaiból. Amikor sikereket értünk el, a bónuszok rekordot döntöttek. Az idén még nem kötöttünk megállapodást.

Tavaly a játékosok a járvány miatt lemondtak a fizetésük 30 százalékáról, mondván, ha teljesítjük a gazdasági célokat, akkor visszaadjuk nekik. Ez is megtörtént. Többet kerestünk, mint vártuk.

Skót edzővel kezdődött minden

De ha már így körüludvaroltuk, akkor ejtsünk pár szót a klubról is, amelyet 1892. november 2-án orvostanhallgatók alapították, a fő cél az volt, hogy a diákok körében a sporttevékenység erősödjön. Kezdetben a klub a kerékpározásra összpontosított, négy évnek kellett eltelnie ahhoz, megalakuljon az első futballcsapat.

Az 1896. március 25-i első mérkőzésen a Sparta Prahát 5-0-ra verte, négy nappal később a felek egy gól nélküli meccsel folytatták, ezek alapozták meg a későbbi nagy rivalizálást. A helyzet akkor változott meg gyökeresen, amikor 1905-ben a Celtic korábbi játékosa, Jake Madden lett az edző, aki taktikát és elképzelést is hozott magával Skóciából.

Kapcsolódó
A csatár, aki még Chuck Norrisnál is több gólt lőtt
Ha 5 helyzete volt egy meccsen, akkor 5 gólt szerzett, de háromszor is eljutott 7 találatig. A háború miatt csak egy vébén játszott, a kommunizmus alatt meghurcolták, de a góljait nem tudták elvenni. 805-tel zárt, ezt még Ronaldo is irigyli. Josef Bican portréja.

A szakember 1905 és 1930 között állt a csapat élén, irányításával a Slavia 169 hazai mérkőzése közül 134-et, 429 nemzetközi mérkőzéséből pedig 304-et megnyert. A csapat olyan magasságokba emelkedett, hogy az 1934-es világbajnokság ezüstérmes csehszlovák válogatottjában nyolc Slavia-játékos szerepelt.

A klub a második aranykorát 1937-től élte, amikor sikerült szerződtetni a bécsi Admira legendás játékosát, Josef Bicant, akivel 1940 és 1943 között négy bajnoki cím is összejött.

A csőd közelében

A második világháborút követő csehszlovák időkben már nem ment annyira, a csapat az ötvenes-hatvanas években háromszor is kiesett, de 1965 óta az élvonalban szerepel. Az nagy áttörést a függetlené válás hozta meg, a Slavia 1993 és 2009 között csupán kétszer maradt le a dobogóról, 1996-ban, 2008-ban és 2009-ben pedig bajnok lett.

Aztán hét szűk esztendő következett, a problémák óriási spirálként magukkal rántották a klubot. A gyenge bajnoki szereplés miatt lecsúsztak az európai kupaszereplésről, ez komoly bevételkiesést jelentett, amelyet nem lehetett fedezni. A klub pénzügyi helyzetét rontotta, hogy nagyszámú, kimondani is hihetetlen, de 84 (!) profi szerződéssel rendelkező játékosa akadt, többségük kifejezetten magas fizetést kapott.

A klub szép lassan sodródott a csőd felé, ezen a tulajdonosváltások sem segítettek. 2015 júniusában fizetésképtelenné vált, akkor David Trund, a Slavia vezérigazgatója azt mondta, a pénzüket követelők egy szervezett és régóta előkészített támadást hajtottak végre, amelynek célja a Slavia megsemmisítése.

Kínai segítség

2015. szeptember 4-én jött a megmentő a kínai China Energy Company Limited (CEFC) és Fly Sport Investmentset képviselő vállalkozó, Jirí Simán személyében. Az új tulajdonosok visszafizették az összes követelést, ezáltal megszűnt a Slavia elleni eljárás, és igazi felemelkedés vette kezdetét.

Igaz, közben volt még egy tulajdonosváltás, a CEFC elnökét, Je Csien-minget ugyanis korrupciós eljárás alá vonták. Elterjedtek a hírek, hogy a súlyos pénzügyi problémák a Slaviat is érinthetik, végül a szintén kínai CITIC Group és a Sinobo Group besegített, és 2018 novembere óta a két csoport a klub tulajdonosa.

2016-tól a klub megkerülhetetlen tényezővé vált, előbb Jaroslav Silhavy jelenlegi cseh szövetségi kapitány vezetésével bajnoki címet nyert, majd érkezett 2017. december 22-én Trpisovsky, akivel tényleg szárnyal a csapat.

A 45 éves szakember már a Viktoria Zizkov és a Slovan Liberec élén is megnyerte mérkőzései felét (előbbinél 68-ból 34-et, utóbbinál 108-ból 54-et), de a Slaviával még szenzációsabb a sorozata, hiszen 158 meccsből 106-ot hozott, ami 67 százalékos teljesítmény.

A csapat 2017–18-ban ezüstérmes lett, azóta nyert két aranyérmet, és úgy tűnik, az idén sem ússzák meg pezsgős ünneplés nélkül. Emellett a kupában 2018-ban és 2019-ben győzött, idén pedig még versenyben van, a negyeddöntőben a SK Sigma Olomouc vendége lesz.

BL-sikerek helyett EL-bravúrok

Ami a nemzetközi kupát illeti, a legutóbbi négy idényben mindössze egyszer sikerült a Bajnokok Ligája főtáblájára kerülni. 2019 őszén a Barcelona, a Dortmund és az Inter ellen nem volt esély. Emlékezetes volt, amikor a sorsolás után a kamera elcsípte a Slavia vezetőit, akik kuncogva vették tudomásul, milyen csoportba kerültek.

Bezzeg az Európa Ligában! Tavaly a francia Bordeaux és a dán FCK megelőzésével sikerült a továbbjutás a csoportkörből, aztán előbb a belga Genk (0-0, 4-1), majd a spanyol Sevilla is meghajolt (2-2, 4-3), végül a Chelsea jelentette a végállomást (0-1, 3-4).

Idén hasonló volt a folytatás, az izraeli Hapoel Be’er Sheva és a francia Nice megelőzésével a csapat továbbjutott, aztán előbb kiverte az angol Leicester Cityt (0-0, 2-0), majd a skót Rangerst (1-1, 2-0). Mindkettőt úgy, hogy a hazai döntetlen után idegenben győzött.

A nyolc között a helyzet annyiban módosult, hogy az Arsenal otthonában lejátszott 1-1 után jön a csütörtöki, prágai visszavágó.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!