Angel Martinez/Getty Images
Nemzetközi foci sport

Joggal háborog a Barcelona, egy büntető biztosan elmaradt a Real elleni meccsen

Ahogy azt megszokhattuk, elég nagy visszhangja lett a Real Madrid és a Barcelona rangadójának, amelyet a hazai csapat nyert meg 2-1-re. A Barca oldaláról keményen kritizálták a játékvezetőt, szerintük ugyanis két tizenegyest sem adtak meg számukra. Böcskei Balázs (2011-2012 között az NB I-es, 2008-2020 között az NB II-es játékvezetői keret tagja) elemezte ki az El Clásico vitatott jeleneteit.

Két büntetőgyanús szituációt reklamál a barcelonai stáb a hétvégi El Clásicón. Maradjunk inkább egy olyan esetnél, amit számon kérhetne Ronald Koeman, a másikat pedig felejtsék el.

Kapcsolódó
„Egyértelmű tizenegyes” – a Barca-edző otthagyta a riportert
Zinédine Zidane természetesen teljesen másképp látta az esetet, és szerinte senki sem mondhatja, hogy a Real Madrid a játékvezetőnek köszönheti a győzelmét.

Kezdjük az elmaradt fújással, bár nyilván, ha valaki Real Madrid-mezben nézi Ferland Mendy karhasználatát Martin Braithwaite-tel történő „találkozásánál”, akkor szerinte az egy „könnyű fault” vagy „normál kontakt”.

A labdarúgás játékszabályai című, immáron lapszámát tekintve könyv terjedelmű szabályhalmaz nem ismeri a „könnyű” vagy „nehéz” szabálytalanság kifejezést, azt azonban igen, hogy „visszahúzás”. Jelen esetben persze nem a jól ismert, akár félméterekre nyúló mezről vagy levegőben kitartott kézről beszélünk, de

Mendy pont annyira húzza meg Braithwaite-et, hogy az kibillenjen egyensúlyából, elveszítse kontrollt a labda és saját teste felett.

A kapu mögötti kameraállásból látszik az is, hogy a játékvezető, az egyébként az eredetileg kijelölt, de megsérült Antonio Mateu Lahoz helyére kinevezett Jesús Gil Manzano takarásban volt, „benne álltak” a látószögében – illetve ő sem mozgott ki a takarásból –, nem kontrollálta a szituációt.

Meg kell jegyezni, hogy a VAR alkalmazása éppen ilyen szituációkra áll fenn, bár – szabálykönyv szerint – kizárólag a játékvezető kezdeményezheti a felülvizsgálatot. A VAR-szobából csak javasolhatják azt a mérkőzést vezető bírónak. Sajnos nincsen tudásunk arról, hogy milyen kommunikáció játszódott le felek között, mindenesetre a játékvezető által kevéssé kontrollált jelenet elbírta volna a VAR-alkalmazását.

Szimulálásról sem érdemes vitát nyitni, hiszen jelen esetben nem az történik, hogy Braithwaite valamilyen hamis látszatot akar kelteni, hogy megtévessze a játékvezetőt, hanem szabálytalankodnak ellene. Nem egy normális kontakt felnagyítása történik, vagy eleve kontaktkeresés, esetleg a nélküli elesés, hanem visszahúzás. Nem Braithwaite, hanem Mendy a teljesen meggondolatlan.

Kapcsolódó
A Real-Barca meccs bírója Messit is kiakasztotta
Az egyik spanyol lap írta meg, mit üvöltött oda az argentin a játékvezetőnek.

És e helyütt meg kell jegyezni, egy ilyen szabálytalanság felvet pár kérdőjelet: mi járhatott Mendy fejében, mikor megindította mozdulatát? Martin Braithwaite ugyanis az alapvonalon volt szinte, a kapunak háttal, kifelé vezette labdát, egy társ volt csak, aki kaphatta volna passzt, vele viszont visszazárt a védő.

A helyes döntés tehát a büntető lett volna, majd pedig Zinédine Zidane megjegyzése az öltözőben Mendy felé, hogy ha a spanyol ötödosztályban ezt a szituációt valaki szabálytalansággal „oldja meg”, az még hagyján, azért játszik ott, de ezen a szinten ez egy egészen komoly hiba.

Ousmane Dembélé szituációja az első félidőben már véleményesebb. Juan Andujar Oliver, a madridi sportlap, a Marca játékvezető-szakértője szerint nem beszélhetünk büntetőről, és valóban, sokadik lassítás után sincs meg az a pillanat, ami túlmegy a normál „találkozás” kérdésénél.

A francia támadó betört a védők közé, szorították, ahogy védőktől az kell, a nagy gyürkőzésben pedig maga alá került a labda, és borult. Az a tiszta kontakt, mely ezúton igényelné a büntetőfújást, a felvételen nem látható – a legszemléletesebb ismét a kapu mögötti visszajátszás.

00.48-nál látható eset a videón:

Hozzá kell tenni, hogy igazán hálátlan esetről beszélünk, lévén ebben, vagy ehhez hasonlókban az egy négyzetméterre eső potenciális kontaktok száma magasabb lehet. Ha valamikor, ilyen helyzetben tényleg kell a röntgenszem – viszont már a játékvezetőknek is van videójuk.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!