Nemzetközi foci

Joggal háborog a Barcelona, egy büntető biztosan elmaradt a Real elleni meccsen

Angel Martinez/Getty Images
Angel Martinez/Getty Images
Ahogy azt megszokhattuk, elég nagy visszhangja lett a Real Madrid és a Barcelona rangadójának, amelyet a hazai csapat nyert meg 2-1-re. A Barca oldaláról keményen kritizálták a játékvezetőt, szerintük ugyanis két tizenegyest sem adtak meg számukra. Böcskei Balázs (2011-2012 között az NB I-es, 2008-2020 között az NB II-es játékvezetői keret tagja) elemezte ki az El Clásico vitatott jeleneteit.

Két büntetőgyanús szituációt reklamál a barcelonai stáb a hétvégi El Clásicón. Maradjunk inkább egy olyan esetnél, amit számon kérhetne Ronald Koeman, a másikat pedig felejtsék el.

Kapcsolódó
„Egyértelmű tizenegyes” – a Barca-edző otthagyta a riportert
Zinédine Zidane természetesen teljesen másképp látta az esetet, és szerinte senki sem mondhatja, hogy a Real Madrid a játékvezetőnek köszönheti a győzelmét.

Kezdjük az elmaradt fújással, bár nyilván, ha valaki Real Madrid-mezben nézi Ferland Mendy karhasználatát Martin Braithwaite-tel történő „találkozásánál”, akkor szerinte az egy „könnyű fault” vagy „normál kontakt”.

A labdarúgás játékszabályai című, immáron lapszámát tekintve könyv terjedelmű szabályhalmaz nem ismeri a „könnyű” vagy „nehéz” szabálytalanság kifejezést, azt azonban igen, hogy „visszahúzás”. Jelen esetben persze nem a jól ismert, akár félméterekre nyúló mezről vagy levegőben kitartott kézről beszélünk, de

Mendy pont annyira húzza meg Braithwaite-et, hogy az kibillenjen egyensúlyából, elveszítse kontrollt a labda és saját teste felett.

A kapu mögötti kameraállásból látszik az is, hogy a játékvezető, az egyébként az eredetileg kijelölt, de megsérült Antonio Mateu Lahoz helyére kinevezett Jesús Gil Manzano takarásban volt, „benne álltak” a látószögében – illetve ő sem mozgott ki a takarásból –, nem kontrollálta a szituációt.

Meg kell jegyezni, hogy a VAR alkalmazása éppen ilyen szituációkra áll fenn, bár – szabálykönyv szerint – kizárólag a játékvezető kezdeményezheti a felülvizsgálatot. A VAR-szobából csak javasolhatják azt a mérkőzést vezető bírónak. Sajnos nincsen tudásunk arról, hogy milyen kommunikáció játszódott le felek között, mindenesetre a játékvezető által kevéssé kontrollált jelenet elbírta volna a VAR-alkalmazását.

Szimulálásról sem érdemes vitát nyitni, hiszen jelen esetben nem az történik, hogy Braithwaite valamilyen hamis látszatot akar kelteni, hogy megtévessze a játékvezetőt, hanem szabálytalankodnak ellene. Nem egy normális kontakt felnagyítása történik, vagy eleve kontaktkeresés, esetleg a nélküli elesés, hanem visszahúzás. Nem Braithwaite, hanem Mendy a teljesen meggondolatlan.

Kapcsolódó
A Real-Barca meccs bírója Messit is kiakasztotta
Az egyik spanyol lap írta meg, mit üvöltött oda az argentin a játékvezetőnek.

És e helyütt meg kell jegyezni, egy ilyen szabálytalanság felvet pár kérdőjelet: mi járhatott Mendy fejében, mikor megindította mozdulatát? Martin Braithwaite ugyanis az alapvonalon volt szinte, a kapunak háttal, kifelé vezette labdát, egy társ volt csak, aki kaphatta volna passzt, vele viszont visszazárt a védő.

A helyes döntés tehát a büntető lett volna, majd pedig Zinédine Zidane megjegyzése az öltözőben Mendy felé, hogy ha a spanyol ötödosztályban ezt a szituációt valaki szabálytalansággal „oldja meg”, az még hagyján, azért játszik ott, de ezen a szinten ez egy egészen komoly hiba.

Ousmane Dembélé szituációja az első félidőben már véleményesebb. Juan Andujar Oliver, a madridi sportlap, a Marca játékvezető-szakértője szerint nem beszélhetünk büntetőről, és valóban, sokadik lassítás után sincs meg az a pillanat, ami túlmegy a normál „találkozás” kérdésénél.

A francia támadó betört a védők közé, szorították, ahogy védőktől az kell, a nagy gyürkőzésben pedig maga alá került a labda, és borult. Az a tiszta kontakt, mely ezúton igényelné a büntetőfújást, a felvételen nem látható – a legszemléletesebb ismét a kapu mögötti visszajátszás.

00.48-nál látható eset a videón:

Hozzá kell tenni, hogy igazán hálátlan esetről beszélünk, lévén ebben, vagy ehhez hasonlókban az egy négyzetméterre eső potenciális kontaktok száma magasabb lehet. Ha valamikor, ilyen helyzetben tényleg kell a röntgenszem – viszont már a játékvezetőknek is van videójuk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik