Nemzetközi foci

Ami az NB I-ben és a török bajnokságban elég volt, a Premier League-be már kevés?

Shaun Botterill/Getty Images
Shaun Botterill/Getty Images

Sokak számára ismerős lehet itthon Mbaye Diagne neve, ő az a szenegáli csatár, aki 14 meccsen tizenegy gólt rúgott Újpesten fél év alatt, majd Kínába szerződött.

Azóta sokan megtanulták a nevét, mivel az ázsiai régióban is nagyot játszott, majd a török Kasimpasában 17 találkozón 20 gólt lőtt. Több csapat radarjára is fölkerült, januárban pedig a bentmaradásért küzdő West Bromwich Albion szerződtette, amelyben nyolc bajnokin jutott szóhoz, de csak egy gólt lőtt – igaz, ezt a Manchester Unitednek.

Kapcsolódó
Hőssé válhatott volna a ManUnited ellen az Újpest korábbi csatára
Mbaye Diagne góljával szerzett pontot a West Bromwich Albion.

Adam Bate, a Sky Sports újságírója azonban felhívta rá a figyelmet, hogy ennél jóval több is összejöhetett volna, ha jobban fejezi be akcióit. Bate állítását az Opta adataira alapozta, amely szerint 4.63 az xG-je, ugyanezt a számot az Infogol 4,90-re, az Understat 4,26-ra teszi. Ezek a számok ugyan eltérnek, de az kirajzolódik belőlük, hogy Diagne-nak négy gólt kellett volna rúgnia pusztán helyzeteinek minőségéből adódóan.

A teljes kép érdekében azért meg kelle jegyezni, érkezése óta csak Mohamed Szalah és Gabriel Jesus termelt legalább négy xG-t rajta kívül, a fent említett oldalakon változó, hogy Diagne-nál többet, vagy kevesebbet. Emellett a West Brom támadója többször is betalált a kapuba, csak épp lesről indulva, ezek az elvett gólok is rontják a mérlegét.

Egyelőre nehéz megállapítani, hogy egyszerűen a Premier League-be már kevés az, ami az NB I-ben, a kínai Szuperligában és a török Süper Ligben még elég volt a sikerhez, vagy csak balszerencsés Diagne, de a számok világosan kifejezik, hogy nem talál be elégszer.

Szalah egyébként öt, Jesus pedig négy találatig jutott ugyanennyi idő alatt.

Olvasói sztorik