Nemzetközi foci

Előzik a Realt és a Barcát, de az edző szerint ez még édeskevés

JOSE JORDAN / AFP
JOSE JORDAN / AFP

Imanol Alguacil, a Real Sociedad vezetőedzője büszke arra, amit listavezető csapata eddig elért a spanyol labdarúgó-bajnokságban, még büszkébb azonban arra, ahogyan azt elérte. A baszkok hetedik – sorozatban hatodik – bajnoki győzelmét követően kiemelte: a statisztikák valóban megmutatják, hogy a Real Sociedad jól teljesít, de ez még nem elég, írja az MTI.

Ha valami igazán nagyot akarunk elérni, akkor tartanunk kell ezt az irányt, mert tíz mérkőzés után élen állni semmit sem ér, főleg, ha a többieknek még vannak még elmaradt mérkőzéseik. A tabella most semmit sem mutat meg.

A szezon elején a Real Sociedadnak négy fordulót követően még csak 5 pontja volt, két hazai mérkőzésén gólt sem szerzett bizonyult, és a lehetséges 6 pontból csupán 1 pontot tartott otthon. Utána azonban beindult a David Silva, Adnan Januzaj, Alexander Isak és a góllövőlistát hat találattal vezető Mikel Oyarzabal vezérelte csapat: egymást követő hat bajnokiját nyerte meg. Mindeközben az Európa Ligában két győzelemmel és a Napoli elleni hazai vereséggel az F csoport harmadik helyén áll.

Lehet-e még tüzet csiholni az egyre inkább elfáradó Messi-Barca románcba?
A zseni, akit mindenki csodált, hogy úgy dönt el meccseket, hogy lerí róla a futball élvezete, fásult, kedvetlen és látszólag szenved. Nyáron el akart menni a Barcából, és nem kizárt, hogy Guardiola manchesteri hosszabbítása jól jön még neki.

A Real Sociedad a bajnokságban 3 ponttal előzi meg a második helyezett – és két mérkőzéssel kevesebbet játszó – Atlético Madridot, illetve 4 ponttal a harmadik Villarrealt.

A baszkok a mezőny legtöbb gólját szerezték (21), és a második legkevesebbet kapták (4).

A 4. helyezett Real Madridnál 6, a 12. helyen szerénykedő Barcelonánál 12 ponttal gyűjtöttek többet – előbbi egy, utóbbi két mérkőzéses mínuszban van hozzájuk képest –, pedig anyagi lehetőségeiket össze sem lehet hasonlítani a spanyolok két sztárcsapatával. A Real Madrid 468 millió eurós költségvetéssel tervezett a szezonra, a Barcelona 382 millióval, miközben a Real Sociedad 100 milliója a nyolcadik a La Liga rangsorában.

Amit most csinálunk, az óriási, de ahogyan elérjük, arra még büszkébb vagyok. Mindig hittem abban, hogy maga a játék fontosabb, mint a győzelem. Látom, ahogy játékosaim küzdenek a klub mezében, ezért jár nekik a gratulációm

– mondta Alguacil, aki 1988 és 1998 között volt a klub játékosa, és nyolc éven át tartozott az első kerethez.

Alguacil 2011-ben tért vissza a Real Sociedadhoz, és lett a többek mellett Xabi Alonsót, valamint Antoine Griezmannt kinevelő akadémia egyik trénere. Miután olyan ismert edzők, mint David Moyes és Eusebio Sacristan sem értek el sikereket az első csapattal, Alguacil 2018 decemberében lehetőséget kapott a felnőtteknél. Első idényében a 9. helyen végzett a csapattal, míg a legutóbbi szezonban a 6. pozícióban zárt, és várja a spanyol Király Kupa áprilisra halasztott döntőjét, amelyben az Athletic Bilbaóval mérkőznek meg.

Miután Alguacil kiválóan ismeri a klubon belüli viszonyokat, bátran ad lehetőséget az akadémistáknak. A fiatalokba vetett hite különösen jól jön a mostani, szerényebb gazdasági helyzetben: jelenleg az első keretben 16 saját nevelésű játékosa van a Real Sociedadnak, az élvonalban a legtöbb.

A Real Sociedad 1981-ben és 1982-ben nyerte meg a spanyol bajnokságot, és utóbbi évad óta nem rajtolt olyan jól a La Ligában, mint az idén.

Olvasói sztorik