Nemzetközi foci

Mély szakadékból kapaszkodna vissza a magyarok Eb-pótselejtezős ellenfele

Csütörtöki ellenfelünk, a bolgár labdarúgó-válogatott 17 év után jutna ki ismét egy világversenyre, két mérkőzést azonban nyernie kellene az Európa-bajnoki szerepléshez. Az első akadály Magyarország lesz, amelyet hazai közönség előtt fogad (vendégszurkolók nem is mehetnek be a mérkőzésre), azonban le kell küzdenie egy súlyos terhet. Azt, hogy a legutóbbi 16 mérkőzéséből mindössze egyet nyert meg.

Azt nem lehet mondani, hogy Bulgária valaha is világverő csapat volt, eddig kilenc vébére vagy Eb-re jutott ki, hétszer már a csoportkörben elvérzett, az 1986-os világbajnokságon pedig nyeretlenül, két döntetlennel csúszott be a nyolcaddöntőbe, ahol Mexikó 2-0-val hazai is küldte.

Intő jel az év meccse előtt: utoljára Hidegkutiék nyertek Bulgáriában
Hosszú negatív sorozatot kell megtörnie a válogatottnak, ha ott akarunk lenni az Eb-n.

Amire viszont a mai napig büszkék: 1994-ben egészen elképesztő meneteléssel a világbajnokság elődöntőjéig jutottak, persze ehhez Dimitar Penev szövetségi kapitány keze alá kellettek olyan korszakos egyéniségek, mint Trifon Ivanov, Emil Kosztadinov, Hriszto Sztoicskov, Kraszimir Balakov vagy Daniel Borimirov.

Olimpiai sikerek

Ha már lehúztuk a világversenyeken való szereplését, azért az emeljük ki, hogy az ötvenes-hatvanas években legalább az olimpiákon remekelt Bulgária: 1956-ban elődöntős volt, és a helyosztón végül 3–0-ra verte Indiát és megszerezte a bronzérmet. Tizenkét évvel később már a mexikóvárosi döntőig menetelt, ahol sima 4–1-es vereséget szenvedett a duplázó Dunai Antal vezette magyar csapattól.

A bolgárok a csoportban egy csúnya 3-0-s verséggel kezdtek Nigéria ellen, majd legyőzték Görögországot (4-0) és Argentínát (2-0), és kiharcolták a továbbjutást. Az egyenes kieséses szakaszban Mexikót 1-1 után tizenegyesekkel verték, a negyeddöntőben a címvédő németeket 2-1-re győzték le, és ugyan a négy között Olaszországtól (1-2), a bronzmeccsen pedig a svédektől kikaptak (0-4), a vb-4. hely azóta is megközelíthetetlen álom.

A nagy generáció kiöregedett, megfelelő utánpótlás nem akadt, így aztán szép lassan bele kellett törődniük a szurkolóknak, hogy esélytelen középcsapattá süllyedtek a kedvencek.

16 év, 11 edzőváltás

Az elmúlt 16 évben 11 edzőváltás történt, a kakukktojásnak Lothar Matthäus számít, aki egyetlen külföldi szakemberként próbált csodát tenni 2010–2011 között, és ugyan egy walesi győzelemmel nyitotta a 2012-es Eb-selejtezőket, végül tökutolsóként zárt csoportjában, a német kapitányt pedig kirúgták.

Rajta kívül jöttek legendák (Hriszto Sztoicskov 2004–2007, Kraszimir Balakov 2019), 2017-ben pár meccs erejéig visszatért Dimitar Penev, mindhiába. A trendeknek megfelelően befutott a posztra az éppen aktuális fiatal sztáredző, mint a Levszki Szófiával kétszeres bajnok és BL-csoportkörös Sztanimir Sztoilov (2007, 2009–2010), a Litekszet aranyéremhez segítő Luboszlav Penev (2011–2014) vagy a Ludogorec első két aranyérmét szerző Ivajlo Petev (2015–2016).

Ivajlo Petev Fotó: CRISTINA QUICLER / AFP

A válogatott a 2014-es vb-selejtezők során csoportja 4. helyén zárt, három győzelméből egyet az örmények, kettőt Málta ellen aratott. A 2016-os Eb-kvalifikációban is hármat nyert, az azerieket oda-vissza verte, és győzött Máltán.

Kevesebb esküvőt, több edzést

2016-ban Petar Hubcsev kapott lehetőséget, akivel a vb-selejtezők mentek a kukába, de a Nemzetek Ligája C divíziójából Norvégia mögött végezve, de Ciprust és Szlovéniát megelőzve sikerült a feljutás. Amikor már elhitte volna mindenki, hogy elérkezett a felemelkedés időszaka, akkor jött a váratlan fordulat.

Hubcsev ajánlatot kapott a Levszkitől, amit aztán megpróbált letagadni. Odáig jutottak, hogy a sajtót vádolták meg azzal a válogatott vezetői, hogy célzott kampány folyik ellenük.

2019 áprilisában aztán Hubcsev jelezte a szövetség vezetőinek, hogy szeretné felbontani a szerződését. A Sportlive.bg portál szerint a szövetség vezetői miatt: az alelnök Jordan Lecskov mellett a végrehajtó bizottságban helyet foglaló Emil Kosztadinov és Venceszlav Sztefanov folyamatosan kritizálta a játékosokat és a szakmai munkát. A lap szerint a kifogások között szerepelt, hogy a válogatott edzőtáborában több esküvő volt, mint edzés.

Balakov bukása

Május 14-én Balakov vette át az irányítást, (Hubcsev pedig természetesen a Levszki edzője lett – minő meglepetés!), de öt hónap alatt minden idők legrosszabb bolgár kapitányává vált: hat meccse közül ötöt elveszített, csupán Montenegróban szerzett egy pontot egy szerény gól nélküli döntetlennel.

Ami még szomorúbb, hogy az angolok elleni szófiai 0-6-os mérkőzést kétszer is félbe kellett szakítani, mert a náci karlendítést sem nélkülöző hazai drukkerek folyamatosan huhogtak, amikor az angolok színes bőrű játékosainál volt a labda. Az UEFA végül kétmeccses zárt kapus büntetést osztott ki, de a másodikat két évre felfüggesztette.

A botrány közepette Boriszlav Mihajlov elnök és Balakov is lemondott, a kapitány pedig Georgi Dermendzsiev lett, akivel a bolgár sajtó egyelőre nagyon nem tud mit kezdeni.

Megmondjuk, kivel pótolhatja Rossi a nemzet jobb és bal lábát!
Szoboszlai hiányában is a magyar csapat az esélyes Bulgáriában, mondja Militár Iván, az Egyesült Államokban dolgozó magyar edző és elemző, akivel többek között a bolgárok gondjairól, Nagy Ádám játékhiányáról és a Rossi-csapat idegenbeli mérlegéről is beszélgettünk a legfrissebb Ziccerben.

Lassú javulás Dermendzsievvel

A jelenlegi kapitányt ugyan jó edzőnek tartják (nyert három bajnoki címet a Ludogoreccel 2015-17 között), de a válogatottnál egyelőre csak a fejlődés apró jelecskéi mutatkoznak. 2019 októberi kinevezése óta a válogatott öt mérkőzést vívott, a mérleg egy győzelem, egy döntetlen és három vereség.

De ez még nem is olyan szörnyű, ha azt nézzük, hogy a válogatott a legutóbbi 16 mérkőzése közül mindössze egyszer nyert – tavaly november 17-én az utolsó Eb-selejtezőn 1-0-ra verte otthon a cseheket.

Ugyanakkor valóban látszott némi előrelépés, hiszen Bulgária szeptember elején az írekkel 1-1-es döntetlent játszott otthon úgy, hogy a vendégek a 92. percben egyenlítettek, majd három nappal később úgy kapott ki Walesben 1-0-ra, hogy a házigazda a 94. percben gyötörte be a győztes találatot.

Ami a sajtónak fáj, az Dermendzsiev kapkodása. Ahogy Marco Rossi mindig hangsúlyozza, megvannak azok a szabályai, amelyek alapján összeállítja az aktuális keretet, az bolgár részről hiányzik.

Marco Rossi Fotó: Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

A 7sport.net szerint a szakember nem éppen következetes, amikor egy hete kihirdette a keretét, jelezte, nem számít Andrej Galabinov és Dominik Jankov játékára. Majd a felkészülés hajrájában óriási kapkodásba kezdett, hogy mégiscsak szüksége lehet rájuk.

A bolgár Blic azt írta, a kapitány hétfőn elvitte az utánpótlás-válogatottól Jankovot, a Ludogorec 20 éves, kanadai születésű középpályását. A lap szerint nem véletlen, hiszen a szezon kezdete óta kiváló formát mutat. A magyarok elleni mérkőzés után pedig még vissza is térhet a korosztályos csapathoz, amely versenyben van a 2021-es magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Eb-részvételért.

Három Serie A-gól jó ajánlólevél

De a szövetség vezetése harcol Galabinovért is, aki eddig tíz alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban, de 2017 óta nem került szóba a szerepeltetése. A Spezia játékosa ugyan a Serie B-ben két szezon alatt 13-szor volt eredményes, az nem sokat ért a kapitányok szemében.

Ellenben amióta a csapat a nyáron feljutott a Serie A-ba, Galabinov pedig három meccsen három gólt szerzett, máris megnőtt iránta az érdeklődés.

Más kérdés, hogy az olasz klub egyelőre hallani sem akar róla (a koronavírus-járvány miatt a csapatok nem kötelesek elengedni a játékosaikat), elsősorban azért, mert amennyiben a csatár elutazna az október 11-i, finnországi Nemzetek Ligája-mérkőzésre, úgy Olaszországban 14 nap karantén várna rá.

A Dnes úgy tudja, a bolgár szövetség legújabb ajánlata, illetve kérése az volt a Spezia felé, hogy a csatárt csak a magyarokkal vívandó hazai meccsre engedjék akkor el.

Mindenkinek, aki jól teljesít, helye van a válogatottban. Azt kívánom Galabinovnak, hogy tartsa meg ezt a formát és a szezon végén több gólja legyen, mint Romelu Lukakunak és Cristiano Ronaldónak

– nyilatkozta Dermendzsiev

Georgi Dermendzsiev Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Közben Galabinov combizom-sérülést szenvedett a hétvégén, így lehet, ha mehetne a válogatotthoz, akkor se tudna.

Álmodozni jó

Dermendzsiev azonban nincs megijedve a csütörtöki mérkőzés előtt, mert látja a javulást.

„Ez egy olyan csata lesz, amelyet régóta várunk, és az elvárások hatalmasok. Olyan játékosokra számítunk, akik jelenleg jó formában vannak. Ők is érzik a meccs fontosságát. Az én felelősségem, hogy motiváljam és felkészítsem őket az intelligens futballra.

Jó álmodozni, de vannak realitások. Például az reális, hogy a csapatnak ki kell mennie a pályára és a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtania

mondta.

A bolgároknak is volt elég bajuk: a csapat kulcsembere és jelenlegi kapitánya, Georgi Kosztadinov a hétvégi orosz fordulóban sérült meg, jobb lábának vádlija és Achillese érzékeny, így nem játszhat, csak úgy, mint a másik rutinos középpályás, Simeon Slavcsev.

Ha mi bánkódunk Szoboszlai miatt, mit szóljanak a bolgárok?
Nem csak a magyar csapatot hátráltatja a koronavírus-járvány, hanem ellenfelünket is.

A 18 éves Filip Krasztev a legutóbbi bajnokin rúgást kapott, mindössze 18 percet játszott, a Levszki középpályása, Boriszlav Conev ennyit sem tölthetett a pályán, őt a 8. percben kellett hordágyon levinni.

A Blic szerint legalább öt helyen változik majd a kezdő csapat a legutóbbi, írek elleni hazai mérkőzéshez képest. Plamen Iliev (Ludogorec) visszatér a kapuba, klubtársa, a Wales ellen debütált jobbhátvéd, Cicinho otthon is bemutatkozhat. Visszatér a védelembe Vaszil Bozsikov (Slovan Bratislava) és Georgi Terziev (Ludogorec), míg a középpályán Krisztijan Malinov (OH Leuven) lehet a megoldás.

Eb-pótselejtező

Október 8., csütörtök
20.45: Bulgária – Magyarország
20.45: Izland – Románia

 

A bolgár válogatott kerete
Kapusok: Nikolaj Mihajlov (Levszki), Plamen Iliev (Ludogorec), Georgi Georgiev (Cserno More), Martin Lukov (Lokomotiv Plovdiv)
Védők: Vaszil Bozsikov (Slovan Bratislava), Sztrahil Popov (Hatayspor) Anton Negyalkov (Ludogorec), Georgi Terziev (Ludogorec), Cicinho (Ludogorec), Krisztian Dimitrov (Hajduk Split), Valentin Antov (CSZKA Szófia), Dimitar Velkovszki (Cercle Bruges )
Középpályások: Georgi Kosztadinov (Arszenal Tula), Todor Nedelev (Botev Plovdiv), Krisztijan Malinov (OH Leuven), Galin Ivanov (CSZKA 1948), Alekszandar Cvetkov (Beroe), Birszent Karagaren (Lokomotiv Plovdiv), Janisz Karabeljov (Szlavija), Filip Krasztev (Szlavija), Boriszlav Conev (Levszki), Dominik Jankov (Ludogorec)
Csatárok: Kiril Deszpodov (Cagliari), Bozsidar Kraev (FC Midtjylland) Dimitar Iliev (Lokomotiv Plovdiv), Szpasz Delev (Arda Kardzsali), Iszmail Isza (Cserno More), Georgi Jomov (CSZKA Szófia)

Kiemelt kép: Hristo Rusev/NurPhoto via Getty Images

Olvasói sztorik